134216
13:56 30.062024

Удар по Запорізькій області: 7 загиблих, більше 30 поранених

Події 399

29 червня росія вдарила по 13 населених пунктах Запорізької області. Впродовж лише однієї доби було здійснено 831 обстріл Гуляйполя, Залізничного, Преображенського, Левадного, Малинівки, Верхньої Терси та інших населених пунктів поблизу Запоріжжя.  Через обстріли було  зруйновано 37 об’єктів інфраструктури та житлових будинків.

Найбільше постраждало місто Вільнянськ. Внаслідок ворожої атаки там загинуло семеро мирних мешканців. Удар було здійснено по центральній частині міста о 17:40. Одразу ж сталося загоряння декількох транспортних засобів та будівель. Пошкоджені житлові будинки, крамниці, громадські будівлі, обʼєкт критичної інфраструктури та транспортні засоби.

«О 19:46 надзвичайники ліквідували загоряння будівель і автівок на місці ворожих ударів у місті Вільнянськ. Гасіння відбувалося в двох місцях одночасно: двоповерхової будівлі і прибудови, крім того поряд розташованих автівок, на площі 300 кв.м та двох одноповерхових будівель на площі 150 кв.м . На місці працювали правоохоронці, медики, парамедики та співробітники Загону швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України. На ліквідацію наслідків обстрілу від ГУ ДСНС задіяли 50 рятувальників та 9 одиниць техніки», – повідомили в ДСНС Запорізької області.

Рятувальники також додали, що 30 червня пошукові роботи було завершено і що загинуло 7 людей, з них – 2 дітей та більше 30 травмовано.

Місцева жителька Юлія розповіла про жахіття, які їй довелося пережити у себе вдома у Запоріжжі. За словами жінки, її знайома, яка працювала поблизу епіцентру вибуху, згоріла живцем на місці трагедії.  Сама вона уціліла, оскільки перебувала далеко від вікон, хоча один з «прильотів» був саме в її будинок і у квартирі спалахнула пожежа.

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров зазначив, що постраждалі досі перебувають у лікарнях і стан шістьох оцінюється, як важкий.

«У госпіталізованих осколкові поранення, контузії, переломи, травматичні ампутації», – запевнив чиновник. – Загальна кількість постраждалих зросла до 36. До лікарів самостійно звернулися ще кілька людей. Більшість отримали допомогу медиків і лікуються вдома. Серед поранених – вагітна жінка і дев’ять дітей».

На трагедію зреагував і Президент України.

«Мої співчуття всім, хто втратив рідних. Станом на зараз відомо про одинадцятьох поранених – троє з них діти. Усі служби на місці та допомагатимуть максимально. На жаль, кількість постраждалих іще може зрости…

Наші міста й громади щоденно потерпають від таких російських ударів. Але є способи це подолати: знищувати терористів там, де вони є, знищувати пускові установки російських ракет, бити справді далекобійно та збільшувати кількість сучасних систем ППО в Україні.

Я дякую всім партнерам, які допомагають. І рішення, яких ми потребуємо, треба прискорити. Будь-яке затягування з рішеннями в цій війні означає втрату людських життів», – написав Володимир Зеленський у соцмережі.

30 червня у Запорізькій області було оголошено жалобу за загиблими внаслідок обстрілу.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах