133757
10:58 16.062024

Закарпатські мисливці за пилососами, планшетами та телефонами

Події 486

У Мукачеві двоє чоловіків грабували людей. Цікавили їх гаджети та побутова техніка. Брали чужі речі не для себе… а для продажу. При цьому обидва раніше проблем із законом не мали, але на момент скоєння крадіжок ніде не працювали. Цікаво, що одну зі своїх жертв нападники навіть побили, аби не пручався і віддав майно. Скоював кримінальний квартет злочини протягом досить тривалого часу. Але від відповідальності сховатись закарпатцям все одно не вдалося.

Тож що вони нацупили та яке покарання за свої дії отримали? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Побили, щоб відібрати речі

Суд у справі відбувся нещодавно, а першу крадіжку мукачівці скоїли ще у 2019 році. Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Федір та Степан (імена дійових осіб із етичних міркувань у матеріалі замінено), попередньо домовившись про зустріч, приблизно о 16 годині «23 листопада 2019 року, діючи умисно, з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їхню караність та настання суспільно-небезпечних наслідків» підійшли до Михайла, який знаходився біля будинку та «із застосуванням фізичного насильства, яке не є небезпечним для життя чи здоров`я», нанісши йому декілька ударів «у область обличчя та тулуба, спричинили тілесні ушкодження у вигляді синців». При цьому Федір «відкрито викрав з руки чоловіка мобільний телефон». Але цього крадіям виявилося замало, тож «скориставшись тим, що потерпілий втратив орієнтацію у просторі», чоловік відібрав у нещасного з «пакета жовтого кольору» ще й планшет.

Через декілька днів, 22 листопада, о 22 годині, дует біля одного з будинків скоїв новий злочин. Підійшовши до незнайомця, молодики покупили в нього наплічну сумку з тканини, куртку зі шкірзамінника, шкіряний гаманець чорного кольору, в якому знаходилось 2000 гривень та мобільний телефон.

Відтак на деякий час крадії «засіли на дно» і жили звичним життям. Але у вересні 2020 року знову взялися за старе. Вони навідалися в гості до квартири свого знайомого і вирішили його «обчистити». Скориставшись тимчасовою відсутністю ґазди, поцупили в нього пилосос зі спальні.

Що ж сказали на свій захист мукачівці у суді?

Степан свою провину не визнав і запевнив, що нікого не бив, нічого поганого не робив.

«У листопаді 2019 року я разом з товаришем розпивав алкогольні напої, – стверджував він. – Так, ми вкрали у знайомого речі, але невдовзі їх йому повернули. Аби до когось застосовував фізичку силу, сказати не можу, обстави події не пригадую, бо був сильно напідпитку».

Федір також заявив, що закон не порушував.

«У той вечір ми зі Степаном на вулиці розпивали спиртне. З нами був і Михайло. Це відбувалося біля зеленого ринку, – наголосив чоловік. – Після цього я просто забрав пакет з особистими речами знайомого, який лежав на землі».

Також він заперечив, що бив Михайла, а також факт пограбування перехожого 22 листопада та викрадення пилососа.

Утім у тих, хто став жертвами грабіжників, позиція виявилася іншою. Наприклад, Василь заявив, що після візиту знайомого у нього справді зник порохотяг.

«До мене додому навідався Федір. Я вийшов, аби купити продукти. Він залишався у квартирі один. Повернувся хвилин через 40. Несподівано для себе виявив, що знайомого ніде немає. Згодом помітив, що разом з Федором зник і мій пилосос «Samsung». Згодом дізнався, що він продав його спільній знайомій, яка приймає макулатуру та склотару в мікрорайоні «Росвигово»», – запевнив чоловік, при цьому додавши, що жодних матеріальних претензій до крадія не має.

Жінка, яка придбала порохотяг, зізналася, що справді купила його у Федора за 150 гривень, а невдовзі дізналася, що побутова техніка належить Василю.

Суд визнав чоловіків винними у грабежі, поєднаному з насильством і призначив Степану покарання у вигляді 1 року й 2 місяців, а Федора засудив до 4 років і 2 місяців позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах