133660
10:43 13.062024

У Мукачеві чоловік мало не зарізав знайомого, а на Ужгородщині підліток заступився за вітчима

Події 691

Розбірки ножами та камінням

Закарпатців з’ясовують стосунки не лише словами, але й нерідко кулаками, а іноді навіть пускають у хід холодну зброю. Поножовщина виникає як між знайомими, так і між раніше незнайомими людьми. І, що найгірше, причетними до таких злочинних дій іноді стають навіть молоді люди, неповнолітні.

Один із випадків, коли краяни влаштовували кривав сутички між собою трапився торік у Мукачеві, інший – на Ужгородщині. Вирок и в обох справах суд виніс нещодавно. Деталі цих історій – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Встромив ножа у спину

Словесна перепалка між Іваном (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) та Степаном переросла у різанину, яка дивом не закінчилася фатально.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, подія трапилася 21 березня 2023 року о 21 годині 30 хвилин. Того вечора між чоловіками сталася звичайна побутова сварка. Обидва разом перебували у квартирі. Та раптом ображений Іван «пішов у приміщення кухні, звідки повернувся в кімнату з кухонним ножем у руці». Відтак він «підійшов до ліжка, на якому в лежачому положенні на животі спиною до верху знаходився» Степан і «діючи умисно, з метою спричинення тілесних ушкоджень, наніс йому у спину не менше 4-х ударів ножем».

На щастя, після госпіталізації врятувати життя закарпатця медикам вдалося. Утім за свої дії нападнику довелося відповісти перед законом.

Судово-медична експертиза діагностувала у Степана «відкриту рану грудної клітки, проникаючу колото-різану рану грудної клітки справа, травматичний пневмоторакс, відкриту рану задньої стінки грудної клітки», а також перелом лопатки. Такі тілесні ушкодження кваліфіковано, як тяжкі, тобто небезпечні для життя у момент їхнього заподіяння.

У суді свою провину Іван визнав, у всьому розкаявся і уклав із прокурором та зі своєю жертвою угоду про примирення. Степан же на судове засідання взагалі не з’явився, подавши заяву про розгляд справи без його присутності, при цьому наголосивши, що до свого кривдника жодних претензій ні морального, ні матеріального характеру не має.

Тож суд хоч і визнав чоловіка винним (за ч. 1 ст. 121 КК України) та призначив йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі, але вирок одразу ж замінив на більш лояльний – дворічний іспитовий термін.

Камінням захищав «честь родини»

Інший доволі трагічний випадок трапився на Ужгородщині. Мешканець Великого Березного побив супротивника каменями, аби захистити від нього вітчима. Подія мала місце у ромському поселенні і, що дивно, нападником виявився підліток…

«16 серпня 2023 року приблизно о 2 годині ночі хлопець разом із вітчимом, перебуваючи в ромському поселенні, на ґрунті раніше виниклих неприязних стосунків вв’язався у бійку», – йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Під час сутички юнак «використовував складний кишеньковий ніж та махав ним у різні боки». Своїми діями підліток намагався спричинити знайомому тілесні ушкодження, бо, як заявив сам же «перелякався за власне життя та безпеку вітчима». При цьому він, сприйнявши загрозу як реальну, перевищив межі необхідної самооборони «оскільки захист явно не відповідав характеру нападу», вирішив діяти іншим шляхом. Тож «схопив рукою із землі камінь неправильної форми» і кинув його у знайомого. Влучив у чоло. Чоловік від удару не втримався на ногах і впав.

У своїх діях хлопчина розкаявся, провину визнав повністю та уклав між прокурором та травмованим чоловіком угоду про примирення. Свої дії пояснив, як самозахист. Претензій до підлітка не заявив і травмований ним закарпатець.

Суд визнав юнака винним в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень при перевищенні меж необхідної самооборони (ст.124 КК України) і засудив до одного року позбавлення волі. Утім покарання хлопцю одразу ж пом’якшив, замінивши його однорічним іспитовим терміном.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Обпік і побив до смерті: жителя Мукачева судитимуть за знущання над колишньою дружино
19:40
В Ужгороді виявили нетверезого водія, який мав з собою наркотичні речовини
19:07
Тренінги щодо розуміння та підтримки вразливих спільнот проводять в Ужгороді
18:52
В Ужгороді з нагоди Дня туризму відзначили представників цієї сфери
16:19
У Мукачеві відкриють гуртки з робототехніки та БПЛА
15:40
В Мукачеві виявили водія-порушника, який надав фальшиві документи
15:23
В Ужгороді сьогодні попрощалися із 52-річним захисником – старшим солдатом Едуардом Кострабою
15:09
На Закарпатті, неподалік кордону знайшли сховок з 75-ма гвинтівками, гранатами і набоями часів І Світової війни
15:03
30 вересня на митному кордоні «Вишнє Німецьке – Ужгород» буде частково обмежено рух
14:44
«Взаємозв’язок хімії та екології: залучення інновацій та сталого розвитку для майбутнього покоління»: міжнародний форум
14:44
Всі новини