133628
12:52 12.062024

Грабували перехожих: двоє чоловіків із Мукачівщини силою відбирали в людей телефони

Події 780

Всього протягом одного місяця кримінальний дует скоїв два зухвалі пограбування. «Промишляли» спритники в Мукачеві та в Ужгороді. Обидва за плечима вже мали кримінальний досвід і судимість. При цьому мукачівець ніде не працював, а чинадіївець мав роботу. Утім обидва виявилися ласими до чужого добра.

Як же пояснили чоловіки свої дії у суді? Як обирали жертв? Який вирок отримали за грабіж? Чи усвідомили свою провину? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Полював за сумками з гаджетами

Злочини скоювали закарпатці у жовтня-листопаді минулого року. Днями відбувся суд, який і вирішив подальшу долю чоловіків.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, і Максим, і Василь (імена дійових осіб у матеріалі із етичних міркувань замінено), уже притягалися до відповідальності за скоєння грабежу з проникненням у житло, тож на слизьку стежку ставали не вперше.

Перший грабіж мукачівець скоїв самостійно у Мукачеві. 7 жовтня 2023 року приблизно о 23:40 він «маючи прямий умисел на таємне викрадення чужого майна, під час дії воєнного стану на всій території України, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та їхні наслідки, з корисливим мотивом, бажаючи збагатитися за рахунок викраденого чужого майна, побачивши сидячого на лавиці» Федора, який на той час перебував у стані алкогольного сп’яніння, сів біля нього, знаючи, що в сумці чоловіка «знаходиться мобільний телефон». Переконавшись, що його ніхто не бачить, Максим «таємно викрав сумку жовтого кольору». Як з’ясувалося згодом, крім телефону молодик поцупив у нещасного ще й український та закордонний паспорти та посвідчення учасника бойових дій. Одразу ж після скоєння крадіжки мукачівець швиденько «накивав п’ятами» з місця пригоди, телефон невдовзі продав на ринку, а сумку з документами просто викинув у канаву.

Менше, ніж за місяць Максим вирішив привласнити ще один телефон. 2 листопада 2023 року приблизно о 21:40 він разом із Василем «обчистив» уже наступну жертву. Цього разу вже в Ужгороді.

Чоловік підійшов до Данила, який сидів на лавиці… і запропонував поговорити. Але майже одразу ж «вдарив його долонею правої руки в обличчя». Від отриманого удару ужгородець упав на землю. Василь тим часом спостерігав збоку, чи ніхто не бачить «розбірок» товариша, але сам участі в грабежі не брав. Мукачівець же нахабно і безцеремонно відібрав у Данила рюкзак, у якому був телефон, 650 гривень та банківська картка. Одразу після цього приятелі втекли, а пограбований чоловік звернувся до правоохоронців.

Обирав жертв напідпитку

Свою провину у вчиненні злочинів Максим визнав, але заперечив те, що у листопаді минулого року Василь був його спільником.

«Василь – мій добрий знайомий, – наголосив він. – Ми справді зустрілися з ним того вечора на Слов’янській набережній. Привіталися. Зраділи один одному. Я попросив його зачекати на мене декілька хвилин, поки не повернуся. Він не знав, що я йду когось грабувати, йому не було відомо, що за сумка в мене з’явилася, що я саме її вкрав».

Василь свою причетність до скоєння злочину заперечив і наголосив, що ні в чому не винний, бо приятель йому не казав, куди відходить, тільки просив зачекати.

«Із Максимом ми зустрілися на вулиці. Він сказав, що кудись терміново йде і просив зачекати, поки повернеться. Я так і зробив. Про те, куди ходив, знайомий абсолютно нічого не розповідав і грошей мені ніяких не передавав», – запевнив чинадіївець.

Утім Денис, який опинився не в той час і не в тому місці… й практично випадково став жертвою крадіїв заявив, що поруч із Максимом таки бачив Василя.

«Була майже 22 година. Я повертався з робити, трохи випив. Відчув, що оп’янів, сів на лавицю на Слов’янській набережній. Раптом до мене підійшли двоє чоловіків. Раніше їх не знав. Вони сказали: «Треба поговорити». Одразу після цього Максим мене вдарив. Я впав і знепритомнів. Коли прийшов до тями, біля мене вже нікого не було… як і мого ранця. У сумці були не тільки телефон, гроші і банківська картка, але й документи, які носив при собі», – заявив чоловік.

Тож суд визнав обох закарпатців винними у скоєнні викрадення, привласнення майна і документів, а також вчинення крадіжок в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 185, ч. 1 ст. 35 КК України). За свої протиправні дії присудив чоловікам по 3 роки позбавлення волі, але Василя одразу ж звільнив від відбування покарання, замінивши вирок більш лояльним – дворічним іспитовим терміном.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах