133195
11:08 28.052024

Обстріли Харкова: майже 2 десятки загиблих, маса поранених

Події 679

Протягом останнього тижня Харків сильно потерпав від обстрілів. Як повідомив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов, впродовж останніх семи діб на Харківському напрямку росіяни здійснили 83 атаки в районах населених пунктів Глибоке, Слобожанське, Липці, Стариця, Вовчанськ, Тихе Харківської області.

25 червня, зокрема, було зафіксовано по цивільних об’єктах у Харкові, де перебувало чимало людей. На жаль, внаслідок обстрілу противника є жертви.

Приблизно о 16-й годині два російських КАБи влучили по «Епіцентру». У результаті спалахнула сильна пожежа, що охопила 15 000 квадратних метрів.

«Маємо велику кількість людей, зниклих безвісти. Багато поранених. Судячи зі всього, удар наносився саме по торгівельному центру, де знаходилося багато людей – це чистий тероризм», – прокоментував трагедію мер Харкова Ігор Терехов.

Невдовзі з’ясувалося, що на момент удару удару по гіпермаркету там перебувало до 200 осіб. Станом на ранок 26 травня у Харківській ОВА повідомили про те, що загинуло 13 осіб, ще 43 травмовано, а 16 вважаються зниклими безвісти. 27 травня стало відомо вже про 18 загиблих, серед яких 12-річні дівчинка та її мама, 44 травмованих, а також про 5 зниклих безвісти.

Реакція на обстріл

Президент України прокоментував удар по «Епіцентру» і закликав західних партнерів надати достатню кількість ППО.

«Коли ми говоримо лідерам світу, що Україні потрібно достатньо захисту ППО, коли ми говоримо, що потрібна реальна рішучість – для дозволу захищати життя наших людей саме так, як це буде ефективно, щоб російські терористи не могли навіть наблизитись до наших кордонів, – ми говоримо про те, як буквально не допустити подібних терористичних ударів», – зазначив Володимир Зеленський.

У ЄС, ПАРЄ та ООН засудили терористичний удар росіян по Харкову.

«Ці систематичні злочини Росії проти цивільного населення та цивільної інфраструктури ще раз підкреслюють необхідність для Європи терміново посилити підтримку протиповітряної оборони: вона рятує життя і захищає українські міста», — заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

«Бомбардування будівельного гіпермаркету в Харкові в суботу є ще одним свідченням жорстокого і злочинного характеру російського керівництва. Винні будуть притягнуті до відповідальності», — зазначив президент ПАРЄ Теодорос Русопулос.

«Я приголомшена і шокована жахливими новинами, що надійшли з Харкова… Це абсолютно неприйнятно. Ці удари Збройних сил РФ по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі мають бути припинені. Навмисне спрямування атаки на цивільну інфраструктуру суворо заборонено міжнародним гуманітарним правом», — йдеться у заяві гуманітарної координаторки ООН в Україні Деніз Браун.

Нова атака

27 травня росіяни знову атакували Харків. За словами міського голови Ігоря Терехова, ворог поцілив у промзону в Холодногірському районі.

«Маємо чотирьох постраждалих, – запевнив він. – Один із них у вкрай важкому стані».

Крім того, повідомляється про приліт і в Шевченківському районі неподалік житлових будинків.

«Ворог вдарив КАБом по цивільному підприємству. Є руйнування виробничих приміщень», – наголосили у Харківській ОВА і додали, що постраждало 11 осіб і 1 людина загинула.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах