133127
15:18 24.052024

На Хустщині 59-річний чоловік напився і зарізав сокирою гостя

Події 996

Страшна трагедія сталася у квітні минулого року у селі Велятино, що на Хустщині. 59-річний чоловік позбавив життя свого 39-річного гостя. Вбивав нещасного з неймовірною жорстокістю – сокирою. Моторошна звістка неабияк сколихнула мешканців населеного пункту. За словами сусідів, того вечора вони чули дивний галас, на подвір’ї між ґаздою та його знайомим відбулася бійка, під час якої хазяїн схопив сокиру і накинувся з нею на опонента. Відомо, що перед конфліктом обидва разом вживали алкогольні напої.

Тож що насправді сталося між чоловіками? Чому застілля закінчилося різаниною? Який вирок за свій вчинок отримав убивця? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Напилися і побилися

18 квітня 2023 року на виклик до Велятина прибули працівники поліції. На місці події вони виявили закривавлене бездиханне тіло 39-річного місцевого мешканця. Загинув він насильницькою смертю і рятувати медикам вже не було кого. У крові ж господаря житла було виявлено 4,2 проміле алкоголю. Нетверезими були і інші учасники фатального застілля. А 59-річного велятинця одразу ж взяли під варту без можливості внесення застави.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, приблизно о 19 годині Дмитро (імена дійових осіб із етичних міркувань у матеріалі замінено), перебуваючи в себе вдома «під час раптово виниклих неприязних стосунків» зі своїм знайомим Степаном затіяв бійку, під час якої обидва «спричинили один одному тілесні ушкодження». Закарпатці на момент конфлікту були напідпитку, тож Дмитро «діючи умисно, тобто усвідомлюючи протиправність карність та суспільну небезпечність своїх дій, а також настання суспільно небезпечних наслідків, з метою протиправного заподіяння смерті іншій людині, на подвір`ї дворогосподарства взяв до рук сокиру, яка знаходилась під навісом та наніс нею один удар» гостю. Бив лезом, сокиру при цьому тримав обома руками. Удар виявився потужним. Степан почав падати на землю. А господар тим часом «наніс ще йому один удар обухом в область обличчя».

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, травми виявилися несумісними з життям і смерть Степана настала раптово. Причиною стали «рубана рана голови з пошкодженням кісток склепіння черепа, крововилив, забій та набряк головного мозку».

Гість виявився зятем співмешканки

Тож як у суді пояснив Дмитро свої дії? Що сказав на свій захист?

Свою провину чоловік визнав і зазначив, що із односельцем, якого позбавив життя перебував у родинних зв’язках, оскільки проживав у цивільному шлюбі з його тещею.

«Я співмешкав із Марією, яка є матір’ю дружини Степана. Із ним у нас були приятельські стосунки, – запевнив він. – У той день запросив його до себе в гості. Ми разом вживали спиртні напої і під час застілля між нами виникла суперечка. Степан безпідставно почав мене ображати, наголошуючи на тому, що він сильніший за мене і вдарив мене по обличчю. Щоб уникнути подальшого конфлікту, я вийшов з будинку на подвір`я та протягом певного часу сидів під господарським навісом на дерев`яній колоді. Але невдовзі підійшов Степан, почав знову чіплятись та вдарив мене рукою по голові. Зрозумівши, що гість має намір мене бити, намацав сокиру, яка знаходилася біля колоди і наніс йому лезом удар в область голови. Від цього він впав, а я ще раз вдарив його у обличчя обухом. Загалом я з гостинністю поставився до Степана та його дружини, пригощав їх та поводився належно, щоб уникнути сутички. Але його поведінка спровокувала мене на виявлення амбіцій і конфлікт закінчився трагедією. Розумію, що скоїв страшний злочин, але зараз уже нічого змінити не можу».

Дружина Степана також дала свідчення у суді.

«Того вечора ми прийшли в гості до мами. Жила вона у Дмитра. За столом вживали алкоголь і спілкувалися. Під час бесіди чоловіки про щось сперечалися та перетискали один одному руки. Потім виникла сварка, яка переростала в конфлікт. Дмитро встав і вийшов на подвір’я. Незабаром за ним пішов і Степан. Що між ними відбувалося, не бачила, але чула крики. Коли вийшла на двір, помітила, що мій чоловік лежить на землі біля навісу із травмованою головою. Ми одразу викликали поліцію. Конфлікт став для мене несподіванкою і я не могла припустити, що Дмитро візьметься за сокиру та вчинить вбивство. Через його злочинні дії я втратила близьку людину, у мене більше немає родини. Вважаю, що винуватець повинен понести відповідне покарання».

Також жінка заявила, що понесла матеріальні витрати на поховання чоловіка на загальну суму 19700 гривень та 2300 гривень на поминальну вечерю. Тож подала на відшкодування збитків цивільний позов.

Хустський районний суд визнав Дмитра винним в умисному вбивстві односельця і засудив до 8 років позбавлення волі. Разом із тим чоловік має виплатити потерпілій понад пів мільйона гривень моральної та матеріальної шкоди. Для забезпечення відшкодування збитків наразі накладено арешт на майно, а саме – 8 земельних ділянок, які перебувають у власності велятинця.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах