132261
08:32 25.042024

Двоє ужгородських підлітків мало не до смерті побили чоловіка, а мукачівець поламав знайомому шию

Події 554

Під дією сильнодіючих речовин навіть дорослі нерідко вдаються до неконтрольованих вчинків. А в юному віці, коли діями частково керують ще й гормони, часто з’ясовування стосунків мають сумні наслідки.

На жаль, наші краяни у будь-якому віці, перебуваючи «під кайфом», час від часу пускають у хід кулаки. І часто дістається навіть малознайомим, або абсолютно незнайомим людям, які просто в не в той час опиняються не в тому місці.

Тож чим завинили жертви двох історій, які мали місце на Закарпатті, перед своїми нападниками? Як пояснили свої дії ті, хто фізичною силою мало не скалічив чиїсь життя? Як саме покарали винних? Про це – в матеріалі «Карпатського об’єктива».

Напали на незнайомця посеред ночі

Страшний інцидент трапився в Ужгороді на вулиці Декабристів 6 червня минулого року. Утім вирок у справі суд виніс нещодавно. Двоє хлопців – 16 та 17 років, посеред ночі напали на 47-річного чоловіка і завдали йому страшних ударів руками й ногами.

Як повідомили у поліції, приблизно о 1 годині ночі на лінію «102» надійшло повідомлення від лікарів про госпіталізацію ужгородця з множинними переломами, черепно-мозковою травмою та пошкодженням легень. Згодом стало відомо, що побили його молодики у одному з дворів. Зі своєю жертвою раніше вони знайомими не були. Правоохоронці швидко відшукали винуватців і у скоєному хлопці зізналися. На щастя, потерпілий вижив, а нападники опинилися на лаві підсудних.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, обидва підлітки на момент скоєння злочину перебували під дією алкогольного та наркотичного сп’яніння. Повідомляється, що «в ході сварки, яка виникла на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків» молодики «переслідуючи мету умисного спричинення тілесних ушкоджень, стоячи напроти потерпілого, нанесли йому множинні удари ногами та руками по тілу». Один із них, зокрема, наніс «не менше семи ударів», а інший – «не менше дванадцяти». Били навмання, не замислюючись, куди саме.

Тож згідно з висновком судово-медичної експертизи, нещасний отримав «закриту травму грудної клітки, множинні переломи ребер зі зміщенням, пневмогемоторакс, забій правої легені» та ряд інших травм, «які мають ознаки небезпеки для життя в момент їхнього спричинення».

У суді підлітки свою провину визнали і у всьому розкаялися. Суд визнав їх винними у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень (ч.2ст.121КК України) та призначив покарання одну з них у вигляді чотирьох, а іншому – трьох років позбавлення волі.

Поламав земляку шию, але причину назвати не зміг

Інший прикрий інцидент трапився у Мукачеві. Також фігурант був нетверезим. Події розгорталися увечері, але у світлий час доби в доволі людному місці.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначається, що «24 серпня 2023 року о 19 годині 10 хвилин, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння біля приміщення магазину «АВС» нападник «на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, підійшовши спереду до потерпілого і, діючи умисно, з метою спричинення тілесних ушкоджень, наніс йому один удар рукою, затиснутою в кулак, в область шиї».

Своїми діями, як вказано у висновку судово-медичної експертизи, мукачівець спричинив своїй жертві «тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому передньо-нижнього контура краєвого розростання, закритого перелому під`язикової кістки з незначним зміщенням та перелому правої стінки щитовидного хряща без зміщення», що є небезпечними для життя.

У судовому засіданні свою вину закарпатець визнав повністю, у своїх діях розкаявся та пояснив, що в той день справді побив людину, але конфлікт стався безпричинно.

«Я один раз вдарив його в область шиї, – запевнив він. – Ми зустрілися біля магазину. Причин для сварок не було».

Сам же потерпілий повідомив, що до нападника не має жодних претензій, ні морального, ні матеріального характеру, навіть просив не застосовувати щодо нього суворе покарання.

Тож суд визнав мукачівця винним за ч. 1 ст. 121 КК України (Нанесення тяжких тілесних ушкоджень) і засудив до 5 років позбавлення волі, але за ґрати не відправив, бо покарання одразу ж замінив дворічним іспитовим терміном.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини