132211
09:53 23.042024

Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки

Події 459

Розбої, крадіжки, пограбування, заподіяння майнової шкоди… На Закарпатті, незважаючи на те, що в державі війна, дехто не проти привласнити чужі речі. Об’єктом злочину найчастіше стають гроші та гаджети, але не тільки. Якщо будь-яка річ припала зловмиснику до душі, він її відбере, навіть застосовуючи при цьому до законного власника фізичну силу.

Обидва такі злочини трапилися у Мукачеві торік. Суд у обох справах виніс рішення нещодавно. Якими ж були вироки і чому грабіжники силою привласнили те, що їм не належить? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Побив та забрав речі

Один із грабежів трапився 20 квітня 2023 року серед білого дня у самісінькому центрі закарпатського містечка.

Як повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень, у той день приблизно о 13 годині 30 хвилини Володимир (імена дійових осіб у матеріалі замінено) «перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, знаходячись на тротуарній доріжці набережної річки Латориця в місті Мукачево, діючи з прямим умислом, з корисливих спонукань, з метою відкритого викрадення чужого майна» підійшов до Юрія, з яким раніше знайомим не був і «наніс йому один удар правою рукою стиснутою в кулак в область плеча та один удар правою ногою в область гомілки, чим спричинив тілесні ушкодження у вигляді синців».

Відтак молодик «відкритого викрав з кишені піджака потерпілого мобільний телефон марки «Nokia Asha 200» білого кольору; мобільний телефону марки «Хіаоmі Redmi А7» чорного кольору та чоловічий шкіряний гаманець, всередині якого знаходились банківські картки». З поцупленим добром мукачівець швиденько накивав п’ятами з місця пригоди.

Суд кваліфікував дії зловмисника як відкрите викрадення чужого майна (грабіж), поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров`я потерпілого, вчинене в умовах воєнного стану.

Свою провину Володимир визнав лише частково і пояснив, що обставин скоєння правопорушення він детально не пам’ятає, оскільки перебував під впливом лікарських засобів.

«Я не міг нанести йому тілесні ушкодження та відкрито заволодіти майном», – при цьому впевнено заявив він, так і не пояснивши, чому саме.

Сам же Юрій засвідчив, що того квітневого дня знаходився неподалік лікарні святого Мартина, як помітив незнайомця.

«Він стояв ще з одним чоловіком та попросив у мене гроші на алкоголь. Я відмовив та пішов далі. В кінці набережної за стадіоном «Авангард», Володимир наздогнав мене та вдарив кулаком правої руки в плече, після чого завдав ще один удар ногою в ногу, а потім кулаком в грудну клітину. Я не втримався на ногах і плав на землю. Він же витягнув з кишені два телефони та гаманець із банківськими картками», – наголосив він.

Суд визнав Володимира винним, незважаючи на заперечення ним обставин події, і засудив до 7 років позбавлення волі.

Любителька золота

Інший злочин скоїла у Мукачеві уродженка Миколаєва 7 жовтня 2023 року о 16 годині 30 хвилин, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння.

У той час Марія, як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «з корисливих спонукань, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій їхню караність та настання суспільно-небезпечних наслідків, з метою заволодіння чужим майном здійснила напад» на свою знайому Ірину «поєднаний із застосуванням насильства, небезпечного для життя та здоров`я потерпілої».

Молодиця не просто вирішила залякати опонентку, а нанесла їй «множинні удари по різних частинах тіла» і спричинила «тілесні ушкодження у вигляді синців, множинних саден по всій площі обличчя», а також струс головного мозку.

При цьому вона «намагалася заволодіти золотими сережками 585 проби, мобільним телефоном, гаманцем та грошима (400 гривень).

Свою провину у суді жінка заперечила, переконуючи, що в той день була в Ужгороді, тож нічого не пам`ятає. Також у скривдженої знайомої попросила вибачення.

Сама ж Ірина зізналася, що о другій половині дня повернулася з роботи і зайшла до власної квартири, де на той час була непрохана гостя.

«Коли намагалася відчинити двері, Марія несподівано схопила мене позаду за волосся, почала бити руками в обличчя і намагалася стягнути з вух сережки. Далі повалила мене на підлогу, почала перевіряти кишені, шукати мобільний телефон. При цьому продовжувала гамселити мене по різних частинах тіла. Увесь цей час я пручалася і не давала можливості їй заволодіти своїми речами, кликала на допомогу. Утім Марія схопила сумку і хотіла з нею втекти. На щастя, на той момент саме прибули працівники поліції, яких викликали сусіди. Вони не дали їй привласнити сережки, телефон та гаманець із грошима», – запевнила вона.

Сусіди підтвердили слова Ірини і додали, що сутичка між жінками тривала декілька хвилин, а правоохоронці приїхали на місце події оперативно. Також наголосили, що враховуючи похилий вік мукачівки та стан її здоров’я, вона мужньо боронилася, хоч і не могла звестися з підлоги, але зуміла привернути до себе увагу криками та стуканням палиці. Дехто також запевнив, що бачив шрами та обличчі Ірини і Марію, яка була сильно п’яною та поводилася агресивно.

Суд визнав миколаївчанку винною у скоєнні розбою з метою заволодіння чужим майном (ч. 4 статті 187 КК України) і засудив до 8 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах