132125
11:59 18.042024

Вимагаючи неіснуючий борг, кати загнали мукачівця у душову кабіну і змушували битися головою об стіну

Події 603

Ласі поживитися за чужий рахунок завжди були. На жаль, через їхні дії страждають абсолютно невинні люди. Просто неймовірний за характером жорстокості і цинічності злочин трапився нещодавно у Мукачеві. Вражає, з якою люттю й бездушністю троє молодиків знущалися зі своєї жертви та ще й вимагали погасити неіснуючий борг.

Зловмисники застосовували до мукачівця фізичне і психологічне насильство, погрожували ножем і розпеченою праскою, били кастетом, прищеплювали вуха степлером, змушували битись головою об плитку, одягали на голову поліетиленовий пакет, залякували вбивством.

Деталі цієї резонансної справи з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Вимагали 30 тисяч просто так

Моторошний злочин трапився у першій декаді грудня 2022 року, утім вирок суд виніс лише нещодавно.

А в той злощасний день троє молодиків вирішили навідатися в гості без запрошення до свого знайомого Михайла (імена дійових осіб з етичних міркувань у матеріалі замінено).

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «наїзд» на нещасного чоловіка почався у одному з місцевих кафе. Отже, в той вечір Вадим, Дмитро та Сергій «діючи за попередньою змовою» «у приміщенні розважального закладу, діючи з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їхнього настання», аби подавити волю своєї жертви і вибити з чоловіка гроші, нанесли йому «один удар долонею по потилиці, висловивши вимогу вийти на вулицю». Перелякавшись, Михайло підкорився нападникам.

Відтак Вадим «висунув йому вимогу про передачу 30000 гривень, в якості нібито боргу» перед спільним знайомим та почав лякати нещасного фізичною розправою у випадку, якщо він відмовиться віддавати гроші.

Далі у реєстрі повідомляється, що «23 грудня 2022 року, знаходячись у салоні автомобіля, під час його руху по Мукачеву» злочинці знову Михайлові почали вимагати у Михайла кошти, «застосовуючи до нього психологічне насильство». При цьому били чоловіка по потилиці. Тож мукачівець погодився віддати зловмисникам гроші, побоюючись за свою безпеку. Утім ця страшна історія на цьому не закінчилася.

31 грудня трійця навідалася до Михайла додому і прямо в квартирі почала знущатися над господарем. Зокрема, Вадим «тримаючи в руках предмет, схожий на ніж, наніс йому один удар в область лівого стегна спереду, чим спричинив легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров`я».

Після цього молодик відтягнув ґазду до ванної кімнати і «із застосуванням відеозапису всіх подій на свій мобільний телефон змусив» свою жертву «залізти до душової кабіни, наносячи руками численні удари по голові». А згодом нападник ще й примусив Михайла «битися головою об плитку, ввімкнувши холодну воду, поливав його нею». Але й на цьому злочинець не вгамував свою хворобливу уяву та збочений норов. Він змусив чоловіка «залізти до пластикового тазика і вкласти два світлодіоди червоного та синього кольорів собі в ніс». Спочатку нещасний мав тільки стояти, а згодом ще й «бігати по сусідній кімнаті та кружляти, видаючи при цьому звуки, що імітують сигнали спеціалізованих транспортних засобів». А далі ще й схилив мукачівця до того, аби він бив себе у чоло «кухонним черпаком», погрожуючи при цьому йому ножем, «змушував імітувати розмову з праскою, увімкненою до розетки, цілувати її розпалену поверхню». Коли ж Михайло відмовився виконувати забаганки грабіжника, молодик притискав до нього праску.

Переживши всі ці знущання закарпатець відмовився віддавати візитерам гроші. Утім вони не хотіли здаватися і Дмитро підбурив Вадима одягнути на голову своїй жертві поліетиленовий пакет, аби чоловік не міг вільно дихати, а сам тим часом тримав його, аби не міг чинити опір.

Бив кастетом та змушував ходити на підборах

За кілька днів, 20 січня 2023 року, молодики знову навідалися додому до Михайла. Вдома в той час знаходилася мати й знайомий.

Утім вони навіть при них продовжували демонструвати свою зухвалість і знову «застосували до мукачівця фізичне насильство». Зокрема, Вадим «натягнувши на праву руку кастет, погрожував застосуванням фізичного насильства, вкотре висловлюючи вимогу про необхідність надання грошових коштів в рахунок погашення неіснуючого боргу». А згодом від залякувань перейшов до дій і наніс чоловікові не менше трьох ударів у голову.

Відтак збоченець змусив Михайла «вдягнути черевики на підборах та почав лякати його ножем, імітуючи можливість кинути в нього холодну зброю». Після цього фантазія злочинного тріо розігралася ще більше. Вимагачі змушували мукачівця «вчиняти принизливі дії, зокрема, перевдягатися в жіночий одяг та танцювати в ньому, міряти один одному артеріальний тиск, розповідати вірші, їсти лавровий лист, пити олію та розчин марганцівки, погрожуючи при цьому розпаленою праскою». Крім того, вони били його по голові руками та прищепили «за допомогою канцелярського стиплеру до вух по дві металеві скоби».

Та й на цьому знущання не припинилися. Отримавши відмову у переданні коштів, вони відібрали у Михайла плазмовий телевізор та планшет.

За кілька днів, 9 лютого, Вадим, Дмитро та Сергій зустріли Михайла на вулиці біля магазину і знову почали вимагати 30 тисяч гривень. 26 лютого ситуація повторилася у одному з закладів громадського харчування. 5 березня злочинці затягнули чоловіка в гараж і вкотре побили, при цьому поламавши йому ніс. Цього разу Михайло не витримав і віддав нападникам 10 тисяч гривень.

У суді Вадим свою провину визнав лише частково і зазначив, що нібито Михайло мав борг перед його знайомим військовим. Також зізнався, що між ним та Михайлом була сварка. Що ж стосується катувань, то заявив, що Михайло 31 грудня перебував у стані наркотичного сп’яніння, тож він «вирішив привести його до тями й запропонував прийняти душ».

«Він сам заліз у душову кабіну, а я поливав його водою. Жодних тілесних ушкоджень йому не наносив, – наголошував він. – Згодом Міша пішов на кухню, а щоб не намочити підлогу, стояв у тазику. Він вкладав собі в ніс світлодіоди, проте ніяких знущань щодо нього я не робив. Події зняв на телефон. Увесь час Михайло намагався визначитися, коли поверне гроші. 20 січня я разом з товаришем проходив повз його будинок. Побачив світло у вікні. Піднявся у квартиру. Михайло зі знайомим були в неадекватному стані, ходили в жіночому одязі. Ніяких неправомірних дій щодо нього я не вчиняв. Він сам запропонував мені забрати планшет та телевізор».

Також молодик додав, що 5 березня Михайло повернув частину боргу, а саме – 10 тисяч гривень, при цьому наголосивши, що події відбувалися в гаражі, але фізичну силу при цьому нібито ніхто не застосовував.

Деякі цікаві деталі додав до показань і Сергій. Зокрема, розповів, що Михайло вчинив аварію, тож ремонт автомобіля оплатив його роботодавець, але мати наступного дня повернула кошти. Утім у ніч «із 18 на 19 січня 2023 року» мукачівець якимось дивним чином опинився в багажнику своєї машини, але це, за словами Сергія, було буцімто його власним волевиявленням. Насправді ж, як запевнив сам потерпілий, він провів у багажнику цілу добу і лізти туди в нього не було аж ніякого бажання.

Дмитро свою провину також визнав тільки частково. Запевнив, що діяв виключно «в інтересах свого товариша, бо був переконаний що Михайло винен гроші».

Сам Михайло пояснив, із чого власне й почалося непорозуміння між ним та Вадимом.

«Протягом певного часу я працював таксистом. Якось підвозив Вадима, який дав мені на зберігання 50 гривень. На наступний день ми зустрілися і він попросив повернути гроші, мотивуючи тим, що це цінна банкнота. Я повідомив, що використав її. Після цього Вадим почав вимагати в мене 20 тисяч гривень. Аби загладити конфлікт, я перекинув йому 2 тисячі».

Відтак чоловік переповів усі знущання, які йому довелося пережити через свого приятеля.

Суд визнав усіх трьох нападників винними у вчиненні розбою і засудив Вадима до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, а Дениса та Сергія до 7 років перебування за ґратами.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини