131744
09:43 4.042024

У Хусті підприємці побилися на ринку, а у Велятині десятикласник поламав щелепу знайомому

Події 1331

Кулачні бої на Закарпатті трапляються, як між цілком пристойними людьми, так і між підлітками. З’ясовують стосунки наші земляки при цьому не завжди напідпитку, іноді навіть на тверезу голову не можуть вгамувати емоції.

Два такі випадки трапилися торік на Хустщині. Один із них на ринку, інший на стадіоні. Якщо під час першого інциденту конфліктували власники торгових точок, то під час другого – школярі. Що ж стало причиною непорозумінь і чим вони закінчилися? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Ударив жінку по обличчю

Подія трапилася 7 грудня 2023 року о 9 годині ранку на центральному ринку в Хусті.

Як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, чоловік «на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків під час сварки з потерпілою, під час якої у нього виник умисел, направлений на спричинення тілесних ушкоджень жінці, реалізуючи свій умисел, усвідомлюючи характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їхнього настання», підійшов до молодиці і «наніс їй один удар правою рукою в обличчя, спричинивши фізичний біль, але не завдавши при цьому тілесних ушкоджень».

Під час судового засідання, яке відбулося нещодавно, винуватець свою провину не визнав.

«Я її не бив, – заявив він. – Вона впала сама. У той день була погана погода, йшов сніг. Я сказав продавчині, яка працювала у неї на точці, щоб вона не струшувала сніг із парасолі, бо він падав на мій товар. Згодом з`явилася потерпіла і почала сварку. Вона вхопила мене за руку, але мені вдалося її вирвати і вона сама впала. Тим часом я відійшов у бік. Потім хтось викликав швидку».

Утім жінка, яка отримала стусана у свого «колеги», пояснила ситуацію інакше.

«Дійсно в той день сильно сніжило, – зазначила хустянка. – Тому просила свою продавчиню, струшувати сніг із парасолі. У нас із тим чоловіком кутові точки на ринку, які розділяє дорога. Коли я прийшла, конфлікт уже тривав. Він кричав на мою працівницю. Сказала їй, аби не звертала увагу, а він вдарив мене в обличчя, внаслідок чого я впала. Мені викликали швидку і лікарі надали необхідну медичну допомогу. Я була у капюшоні і тільки це пом’якшило удар».

Продавчиня підтвердила її слова і додала, що справді струшувала сніг, через що власне і почалася сварка. Утім згодом підійшла її роботодавиця і вони відійшли поговорити, але сусід-підприємець її вдарив, через що вона травмувалася і довелося викликати медиків та правоохоронців.

Суд визнав хустянина винним в умисному нанесенні побоїв (ч. 1 ст. 126 КК України) і призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

Поламав щелепу приятелю

Інший прикрий інцидент трапився між підлітками у селі Велятино, що на Хустщині 26 серпня 2023 року о 21 годині на місцевому стадіоні.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, десятикласник «під час сутички, що виникла на ґрунті неприязних відносин» зі знайомим «маючи прямий умисел на заподіяння тілесних ушкоджень наніс йому один удар лівою рукою затиснутою в кулак в область щелепи справа, спричинивши тілесні ушкодження середньої тяжкості у вигляді двобічного травматичного перелому кута нижньої щелепи із зміщенням, що не є небезпечним для життя та потягли за собою розлад здоров`я більше 21 дня».

Свою провину хлопчина не визнав і навіть запевнив, що знайомого не те, що не чіпав, а й близько не бачив.

«У той день я зі своєю дівчиною відпочивав на стадіоні. Там на турніках підтягувався знайомий. Потерпілого не бачив, будь-яких тілесних ушкоджень йому не спричиняв. Коли вже був вдома, на мій мобільний зателефонували з невідомого номера і повідомили що ніби я когось побив. Вважаю, що мене просто обмовили, оскільки у того хлопця неприязні стосунки з моїм старшим братом», – запевнив він.

Хлопчина ж, який став жертвою побиття, іншої думки.

«Увечері після служби у церкві я пішов на стадіон. Там був і мій знайомий із дівчиною. Я розмовляв по телефону в навушниках, потім включив музику і вирішив пробігтися. У якийсь момент він до мене підійшов і спитав, чи знаю одну людину. Отримавши ствердну відповідь, цей хлопець вдарив мене в область нижньої щелепи справа. Від сильного удару упав на землю, не зрозумівши що сталося. Не міг вирватись, тому схопив його за статеві органи, після чого підвівся і втік. В подальшому зателефонував сусідці і поросив відвезти в лікарню. Дорогою вона викликала лікарів. Мене пересадили у карету швидкої допомоги і відвезли до медичного закладу», – наголосив юнак.

Суд визнав велятинця винуватим у нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості (ч.1 ст. 122 КК України) та засудив до 2 років позбавлення волі, але від відбування покарання звільнив, замінивши його однорічним іспитовим терміном. Крім того, задовольнив цивільний позов потерпілого хлопця і стягнув із винуватця 300 000 гривень моральної шкоди та 50 000 гривень витрат на правничу допомогу.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах