131504
16:24 27.032024

Аби не буянив: на Хустщині мати з сином зарізали чоловіка та батька сокирою

Події 866

Моторошне вбивство, що сталося тієї фатальної ночі, неабияк сколихнуло громадськість. Трагедія трапилася в ніби звичній родині, яка мало чим відрізнялася від інших. Утім у справі від самого початку була якась плутанина – що відбувалося між подружжям та дітьми, хто насправді скоїв страшний злочин, що стало причиною нелюдської розправи.

Страшна подія трапилася у листопаді 2019 року у селі Нижнє Селище, що на Хустщині. Вирок у справі суд виніс лише цими днями. У деталях розбирався «Карпатський об’єктив».

Хто вбивав?

Одразу на наступний день після неймовірно жорстокого вбивства, поліція Закарпатської області повідомила про те, що у селі Нижнє Селище нетвереза 48-річна жінка вбила свого чоловіка-однолітка. Спочатку в родині виникла побутова сварка, а потім закарпатка схопила сокиру і позбавила нею життя батька власних дітей. Зазначалося, що жінка нанесла благовірному декілька ударів по голові. Від отриманих травм нещасний помер на місця. Після цього вона розповіла про все сусідові і він викликав правоохоронців.

Утім у Єдиному державному реєстрі судових рішень саме в убивстві 48-річного закарпатця обвинувачується вже його рідний син.

«29 листопада 2019 року приблизно о 23 годині хлопець, діючи за попередньою змовою зі своєю матір`ю, яка, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, наголосила на необхідності вбивства батька та, розцінивши її пораду, як вказівку на вчинення активних дій, спрямованих на протиправне заподіяння смерті», молодик «діючи умисно, усвідомлюючи протиправність, карність та суспільну небезпечність своїх дій, а також настання суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, скоїв умисне вбивство свого батька», – наголошується у документі.

Відтак хлопчина, «перебуваючи у приміщенні спальної кімнати за місцем свого проживання, підійшовши до ліжка, на якому спав батько та вголос висловив своє бажання на ґрунті неприязних стосунків розбити йому голову молотком». При цьому жінка наказала синові «здійснити вбивство так, щоб чоловік точно не мав шансу вижити». Єдине – просила не позбавляти його життя при інших дітях.

У Єдиному державному реєстрі також зазначається, що юнак при цьому скористався «станом алкогольного сп`яніння батька, внаслідок якого чоловік не усвідомлював, що відбувається». Повідомляється також, що хлопець виніс батька на подвір’я, де поклав його лежати землю. Там намагався сокирою вдарити батька, однак не вдалося, бо чоловік спробував підвестися на ноги. При цьому жінка була поруч.

Відтак хлопець «відійшов у бік кущів, де одягнув матерчаті рукавиці та заткнув за пояс своїх штанів сокиру. Через кілька хвилин підбіг до батька, тримаючи за руків`я обома руками знаряддя вбивства, обухом наніс один удар зверху в область голови». Від отриманої травми у нещасного з рота пішла кров.

Тим часом закарпатка побігла в будинок, а її син «з метою доведення до кінця злочинного умислу, наніс батькові обухом сокири ще не менше семи ударів в область тім`яної частини голови та по обличчю.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, на тілі закарпатця було виявлено «тілесні ушкодження у вигляді: вдавлених переломів лобної, тім`яної кісток справа, багатоуламкового перелому потиличної кістки; лінійного перелому кісток основи черепа; крововиливу під м`які мозкові оболонки в правій лобній» та ряд інших травм, несумісних із життям.

Що відбувалося далі?

Після того, як чоловік втратив свідомість, його дружина вибігла з будинку з ножем у руках. Вона хотіла точно пересвідчитися, що «справу доведено до кінця». Жінка підійшла до сина і попросила дорізати батька, «бо він живучий». Утім хлопець запевнив, що нічого не потрібно більше робити, бо чоловік уже мертвий. Відтак вони повернулися до будинку. Там закарпатка «витерла ганчіркою сокиру», а син «передав їй рукавиці, які були в нього на руках на момент скоєння злочину». Мати спалила і їх, і ганчірку, якою витирала знаряддя вбивства, і закривавлений одяг. Після цього вона сказала хлопцю, що все візьме на себе, мовляв, «у неї малі діти і її пошкодують». Згодом вони обоє випили ще горілки і лише відтак повідомили правоохоронців про те, що сталося.

Що ж мати з сином сказали у суді на своє виправдання? Чим вони керувалися? Що підштовхнуло їх до моторошної розправи над близькою людиною?

Син свою провину визнав лише частково, мотивуючи свої дії тим, що батько постійно знущався над матір’ю.

«Батька вбив через те, що він систематично знущався над родиною. На двір його ніхто не витягав, він вийшов сам. Мати під час розправи взагалі присутньою не була. У скоєнні злочину вона не винувата. Батько усіх бив, – переконував він. – У той вечір він декілька разів вдарив мене, був дуже сильно п`яний. Я ж наносив йому удари обухом сокири по голові. 5 разів вдарив точно. Більше не пам’ятаю. Мати ножа не приносила».

Жінка ж взагалі своєї провини не визнала зовсім.

«Із покійним чоловіком ми не були одруженими офіційно. Він постійно мене бив. Через нього отримала каліцтво. Сину можливо іноді і говорила, що краще б не було батька, але без умислу і змови між нами не було. У той день я відправила його занести з хати надвір дрова. Чоловік пішов за ним. Оскільки їх довго не було, пішла на подвір`я, щоб відшукати. Згодом син повідомив, що вбив батька. Жодних дій, спрямованих на вбивство я не вчиняла», – запевняла вона.

Суд визнав обох закарпатців винними в у вчиненні умисного вбивства (ст.115 ч.2 п.12 КК України) і матір засудив до 10 років, а її сина до 11 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах