131204
10:32 18.032024

39-річний мукачівець під дією наркотиків добив до смерті батька

Події 655

Напідпитку скоюється найбільше злочинів. І мова не лише про дорожньо-транспортні пригоди, але й про сімейні драми, домашнє насильство і навіть вбивства…

Один з таких страшних випадків трапився торік у Мукачеві. Чоловік під дією алкоголю і наркотиків накинувся на 80-річного батька і побив його до смерті. Поліцію викликав сусід. Що стало причиною конфлікту? Чим завинив нещасний старенький? Який вирок виніс домашньому тирану суд?

Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Не перший злочин

Моторошний випадок сколихнув Мукачево у березні 2023 року. Василь (імена дійових осіб у матеріалі замінено) хоч і був за фахом фельдшером, але ніде не працював, зловживав наркотичними засобами та алкоголем, мав уже судимість за домашнє насильство. Сусіди боялися чоловіка, бо в особливому стані він ставав агресивним.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «4 березня 2023 року приблизно о 20 годині, знаходячись у власній квартирі» між ним із батьком «на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків» виникла сварка. Чоловік при цьому перебував «у стані алкогольного та наркотичного сп`яніння». Тож він, «діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їхню караність та настання суспільно-небезпечних наслідків, наніс батькові множинні удари руками затисненими в кулак в область обличчя та тулуба». Він отриманих важких травм закарпатець помер.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, причиною смерті стали побої несумісні з життям. А саме: закрита чепурно-мозкова травма, набряк легень, головного мозку, розрив печінки та селезінки. Крім того, на тілі старенького було виявлено садна, переломи ребер.

Суд кваліфікував злочин, як умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст.121 КК України).

Деталі забув?

Свою провину Василь визнав, під тиском беззаперечних доказів та запевнив, що в той день вживав алкоголь та наркотичні засоби, тому дуже погано пам`ятає події, що відбувалися між ним та батьком.

«Пам’ятаю, що прийшов додому ввечері. У квартирі було темно. Можливо, приліг відпочити. Через деякий час побачив батька, який лежав у кімнаті на підлозі біля ліжка. Як фельдшер, я почав надавати йому першу медичну допомогу, бо подумав, що в нього щось із серцем, – запевнив він. – Між нами часто на побутовому ґрунті виникали сварки. Були і бійки після вживання алкоголю».

При цьому мукачівець допустив, що міг убити батька, але деталей свого рукоприкладства пригадати не зміг.

«У той же час, ймовірно, кров батька на моєму одязі з`явилася внаслідок того, що хотів йому надати медичну допомогу, робив масаж серця. Звідки ж рана на потиличній частині голови, не можу точно сказати, можливо з кимось побився. У всякому разі, мені дуже шкода, що так сталося», – стверджував чоловік.

Падчерка вбитого Михайла також дала свідчення в суді.

«За матір’ю я є звідною сестрою Василя, – запевнила жінка. – Впродовж останнього року після смерті мами не проживала у квартирі з батьком, навідувалася тільки його з братом провідати. З вітчимом у мене були хороші стосунки. 4 березня я також була в нього в гостях. Приходила до обіду. Він був вдома один. Про його смерть дізналася від сусідки».

Сусідка Василя розповіла, що жила у одному під’їзді з Василем та його батьком.

«Вони між собою постійно сварилися, – наголосила мукачівка. – Покійний Михайло весь час ходив у синцях, побитий, поліція приїздила майже кожного дня. Проте він дуже любив сина, захищав та виправдовував його поведінку, всіляко потикав, даючи гроші на забаганки та алкоголь. Обставин трагедії того моторошного дня не знаю, бо нічого не бачила та не чула».

Інший сусід підтвердив, що у родині Михайла постійно були скандали через зловживання Василем алкоголем.

«Вони систематично конфліктували, але сторонні особи до них не приходили. Інколи навідувалася Марія, донька померлої дружини Михайла. Приблизно о 20 годині того вечора ми дивилися телевізор. Раптом почули голос Василя. Він сказав: «Батя помер». Я вийшов у коридор та постукав у їхні двері. Відчинив Василь. У нього був вигляд людини, яка щойно прокинулася. У квартирі відчувався запах алкоголю. У кімнаті побачив Михайла. Він лежав на підлозі біля ліжка зі слідами крові та тілесних ушкоджень. На руках Василя також помітив засохлу кров. Одразу ж викликав швидку та поліцію. На моє запитання, що трапилося, сусід не зміг відповісти і щось пояснити», – запевнив чоловік.

Інші знайомі родини також говорили про те, що Михайла не раз бачили зі слідами побиття, знали, що сварки в родині стаються через гроші та спиртне.

«Василя бачила в основному напідпитку, деякі сусіди його остерігалися. Знала, що завжди випрошував у батька гроші на власні потреби, а коли він йому їх не давав чи не мав, то кричав і кидався на нього. Михайло також любив випити, але агресивним не був. Того вечора також чула галас. Потім запанувала тиша. А невдовзі перед будинком побачила правоохоронців», – додала ще одна сусідка.

Суд визнав Василя винним в умисному вбивстві батька і засудив до 9 років та 1 місяця позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
Всі новини