130679
11:01 3.032024

Обстріл Одеси: серед загиблих – маленькі діти

Події 595

2 березня росія нанесла удар «шахедами» по Одесі. За інформацією Сил оборони півдня України, атакували місто за допомогою 8 безпілотників з акваторії Чорного моря, 7 з яких було ліквідовано.

Після удару було знищено 18 квартир та ще 7 пошкоджено. Повністю зруйнований один з під’їздів будинку, який обвалився з верхніх до нижніх поверхів.

Про це повідомили у міській раді.

Два будинки залишилися без газу. Теплопостачання також було пошкоджено в 11 будинках, школі та дитячому садочку. На ранок 3 березня подачу тепла відновили.

Жертви трагедії

Одразу після того, як рятувальники почали розбирати завали, стало відомо про перших потерпілих. Спочатку повідомлялося про 5 загиблих, до ранку наступного дня їхня кількість зросла до десяти.

Відомо, що одному хлопчику, який на час повітряної атаки мирно спав у обіймах мами, було всього чотири місяці. Його звали Тимофієм, а його матір – Анною.

«Його батько з самого ранку сподівався на диво», – наголосив керівник організації «Save Ukraine» Микола Кулеба. – Але він втратив і дружину, і дитину. У чоловіка залишилася маленька донька».

Іншого хлопчика, який загинув під час обстрілу звали Марк. Йому не ще виповнилося й трьох. Третій малюк, життя якого забрали росіяни, не мав ще й року.

3 березня у Одесі та Одеській області оголошено днем жалоби.

Реакція на обстріл

На атаку Одеса у вечірньому відео зверненні після події відреагував Президент України. Він наголосив, що світ має достатньо засобів ППО для захисту неба України, утім політичні ігри партнерів не дозволяють доправити їх в нашу країну вчасно, тому гинуть діти.

«Світ знає, що можна протиставити терору. Світ має достатньо систем ППО, систем захисту від «шахідів» і ракет. І затягування з постачанням зброї для України, ППО для захисту наших людей призводить, на жаль, до таких втрат, до того, що перелік дітей, чиї життя забирає росія, постійно зростає», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, у таких атаках жодного військового сенсу немає і бути не може – це терор, який має на меті виключно знищення життів, виключно залякування людей.

«Україна не просила нічого більше, ніж треба, щоб захистити життя. А коли життя втрачаються, а в партнерів просто внутрішні політичні ігри чи суперечки, які обмежують наш захист, це неможливо зрозуміти. Із цим неможливо погодитись. І буде неможливо забути – світ памʼятатиме це. Російський терор повинен програти. Це принципово», – підкреслив він.

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини