130658
15:15 2.032024

У Мукачеві 31-річний чоловік на вулиці напав із ножем на знайомого

Події 942

Закарпатці з’ясовують стосунки кулаками та ножами. Зокрема, у Мукачеві 31-річний місцевий мешканець накинувся на свого знайомого і поранив його в живіт прямо у центральній частині міста. Спочатку попросив у товариша цигарку, потім гроші на алкоголь…

Що надійшло на чоловіка в ту мить? Що його розлютило? Чому вирішив так жорстоко поквитатися з товаришем? Що з потерпілим зараз? Який, врешті-решт, вирок виніс нападникові суд? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Попросив закурити

Подія сталася ще 22 жовтня 2022 року, утім крапку над «і» у справі суд поставив лише нещодавно.

Тож приблизно о 22 годині Вадим (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) ішов центром свого міста неподалік торгового центру. Відомо, що на момент вчинення злочину він саме відбував іспитовий строк за ухилення від призову на військову службу (ст. 336 КК України).

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «на вулиці Ринковій він зустрів знайомого». Між Вадимом та Сергієм зав’язалася розмова, під час якої чоловік попросив у товариша цигарку. Закуривши, закарпатець «умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх караність та настання суспільно небезпечних наслідків, дістав ніж, який мав при собі та наніс ним товаришу не більше двох ударів в область живота, в результаті чого спричинив йому тілесні ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани передньої черевної стінки, які відносяться до групи тяжких тілесних ушкоджень».

На щастя, Сергій вижив. Йому вчасно надали медичну допомогу лікарі. А от Вадим опинився на лаві підсудних.

Прийшов, щоб купити наркотики

У суді свою провину чоловік не визнав, заперечив те, що напав на знайомого з ножем, наголосивши, що потерпілого взагалі не знає.

«Я дійсно в той день був на вулиці Духновича, – запевнив він. – Прийшов туди після обіду, приблизно о 14 годині, щоб купити метамфетамін або первінтин, оскільки на той час активно вживав наркотичні речовини».

Також Вадим додав, що на записах камер спостереження справді зафіксовано його, мовляв, дійсно був одягнутим у сірі штани, синю куртку, мав на голові кепку, а через плече перекинув сумку.

«Я справді там був, чекав свого «дилера», ходив вздовж вулиці, випив як два пива, та дійсно зустрічався та спілкувався з двома людьми. Однак хто вони були, не знаю, – наголосив мукачівець. – Купивши бажаний наркотик, приблизно о 20 годині, коли почало сутеніти, пішов у напрямку «Зеленого ринку», повз кінотеатр, центральну площу, далі через міст у район «Росвигово» і одразу додому. Дорогою нікого не зустрічав. Коли проходив біля кінотеатру, було темно, ця ділянка не освітлювалася. Не знаю, чому Сергій вказав на мене, буцімто я штурхнув його ножем. Також не можу пояснити, чому під час обшуку ніж опинився у мене вдома, а на ньому – кров Сергія».

За інформацією Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області, до поліції о 20:54 надійшло повідомлення про те, що «Швидка» забрала з вулиці людину з діагнозом «різана рана в область живота». Зазначалося, що тяжкі тілесні ушкодження чоловік отримав біля кінотеатру.

Якби не лікарі, міг би померти

Відомо також, що отримавши поранення у живіт, Сергій міг самостійно рухатися. Про це повідомили медики.

Тієї ночі чоловіка доставили до хірургічного відділення КНП «Лікарня Святого Мартина», де його прооперували і де він перебував на стаціонарному лікуванні з 12 по 25 жовтня. Йому поставили діагноз: проникаюча колото різана рана передньої черевної стінки.

«Пацієнту була проведена лапараскопічна операція зашивання проникаючої рани тонкої кишки, – зазначили лікарі. – Тілесні ушкодження виникли від одноразової дії гострого колюче-ріжучого предмету, чим може бути лезо ножа».

Сам Сергій запевнив, що свого кривдника впізнав, а не вказав на нього випадково.

«Того вечора приблизно о 19:30 я йшов від «Зеленого ринку» у напрямку до центру міста. Мене наздогнав чоловік, одягнений у темну кофтину. На голові в нього була кепка. Він попросив закурити. Пригостив його цигаркою. Коли припалював її, добре роздивився обличчя. У подальшому, перебуваючи в лікарні, одразу впізнав його на одній з фотокарток, які мені пред’явили для впізнання працівники поліції», – заявив він.

Крім того, Сергій додав, що Вадим після того, як закурив, попросив ще й гроші.

«Запаливши цигарку, він звернувся до мене з черговим проханням, аби дав йому на 100 грам. Однак отримав відмову. Ми продовжували йти у напрямку до центру міста та, відійшовши на декілька метрів, Вадим розвернувся, підійшов до мене ближче і безпричинно наніс мені два удари ножем у живіт. Відразу після цього повз нас проїжджав автомобіль. Водій посигналив, чим злякав нападника та спонукав його припинити можливі подальші протиправні дії та покинути місце події. У пошуках допомоги я розвернувся та попрямував у бік ринку, де зустрів чоловіка та жінку. Вони викликали медиків і врятували мені життя», – наголосив мукачівець.

Суд визнав Вадима винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.121 КК України (Умисне тяжке тілесне ушкодження) та засудив до 6 років та 1 місяця позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах