130639
08:47 2.032024

На Міжгірщині мати тягала за волосся неповнолітню доньку, а хустянин обпік обличчя сестрі сльозогінним газом

Події 583

Закарпатці нерідко сваряться і б’ються. З’ясовують між собою стосунки за допомогою фізичної сили найчастіше чоловіки та дружини. Але не тільки. Часом рукоприкладство застосовують і до батьків, дітей, братів, сестер, а також інших родичів, друзів, сусідів і навіть до незнайомих людей…

Причини конфліктів завжди є індивідуальними, але фінал у них нерідко один – лікарня з одного боку і лава підсудних – із іншого.

Про деякі родинні непорозуміння, які закінчилися судовим розглядом і розповість «Карпатський об’єктив».

Посварилися через батька

Сімейний конфлікт між братом та сестрою стався в Хусті ще торік влітку. Причиною стало те, що хлопець привів додому дівчину, а сестрі з батьком це не сподобалося.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «31 серпня 2023 рок о 23 годині, на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків», чоловік, «діючи умисно та цілеспрямовано, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків і бажаючи їх, умисно вийняв з кишені штанів сльозоточивий балончик, яким розпилив вміст речовини в очі сестрі, внаслідок чого спричинив їй тілесні ушкодження у вигляді хімічного опіку повік та кон`юнктиви легкого ступеню».

Судово-медична експертиза кваліфікувала травми дівчини, як легке тілесне ушкодження, що не спричинило короткочасного розладу здоров`я чи незначної стійкості втрати працездатності.

Свою провину у судовому засіданні хустянин визнав повністю і підтвердив, що справді скривдив сестру.

«У той вечір, коли вона прийшла до мене, я під час конфлікту, що виник між нами, вийняв із кишені сльозоточивий балончик, яким розпилив газ їй у очі», – зазначив він.

Потерпіла закарпатка дала власне пояснення ситуації, що трапилася.

«Мені зателефонував батько і повідомив, що брат, спільно з яким він проживав, привів додому якусь дівчину. Попросив, аби пішла до нього. Я сказала молодиці, щоб вона йшла геть із будинку, оскільки батько не дозволяє брату приводити дівчат додому. Почувши це, брат розпочав сварку, під час якої витягнув з кишені балончик та розпилив газ мені в обличчя», – запевнила вона.

Суд визнав хустянина винним у нанесенні сестрі легких тілесних ушкоджень (ч.1 ст. 125 КК України) та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 510 грн.

Багатодітна мати накинулася на доньку

Інший родинний конфлікт стався нещодавно у селі Репинне на Міжгірщині. Там п’яна мати трьох неповнолітніх дітей напідпитку вирішила познущатися над рідною донькою, тягаючи нещасну дівчинку по хаті за волосся та лупцюючи її по голові.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень повідомляється, що жінка «14.01.2024 року приблизно о 12 годині, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння у своєму будинку, затіяла сварку із неповнолітньою дівчинкою». Під час з’ясовування стосунків закрапатка «діючи умисно, з метою завдати фізичного болю, на ґрунті особистих неприязних відносин, руками вхопила за волосся доньку та почала її тягти, після чого нанесла ще декілька ударів руками по голові».

Перелякана нещасна дитина звернулася за допомогою медиків та поліції. У результаті проти жінки відкрили кримінальне провадження. З’ясувалося, що хоча міжгірчанка раніше не мала судимості, проте вже раніше притягалася до відповідальності і була визнана винуватою у нанесенні легких тілесних ушкоджень, навіть сплатила за свій вчинок 510 гривень штрафу. Утім завдяки примиренню зі своєю жертвою від кримінальної відповідальності її звільнили.

Своїй рідній дитині закарпатка, згідно з висновком судово-медичної експертизи, «тілесні ушкодження не спричинила, а тільки завдала фізичного болю».

На суді свою провину кривдниця визнала, своїх дій не заперечувала і підписала заяву прокурора про розгляд справи у спрощеному порядку. Таку ж заяву підписала і її донька зі своїм законним представником.

Суд визнав жінку винуватою і засудив до 100 годин громадських робіт.

На жаль, подібні випадки у нашому краї є далеко непоодинокими… і такі домашні розбірки з незначними травмами та лояльні вироки кривдникам є ще кращим варіантом фіналу для розлючених закарпатців та їхніх жертв…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах