130374
16:07 22.022024

48-річний чоловік із Тячівщини зґвалтував доньку-візочницю співмешканки

Події 1212

У 2023 році закарпатську громадськість сколихнула страшна звістка про моторошний злочин, який трапився на Тячівщині. Мова йде про зґвалтування безпорадної жінки, у якої не було обох ніг і яка пересувалася виключно на візку. Отже зловмисник, скориставшись немічністю нещасної, задовольнив із нею без згоди жінки свої інтимні фантазії.

Але навіть не це насторожило людей. Адже тоді мова йшла ще й про вбивство жертви. Утім у судовій справі чомусь розглядається тільки злочин сексуального характеру. Тож що відомо про події того страшного дня? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Скористався безпорадністю

У жовтні минулого року Закарпатська обласна прокуратура оприлюднила інформацію про те, що прокуратура повідомила закарпатцеві підозру «у вчиненні умисного вбивства 43-річної закарпатки (ч. 1 ст. 115 КК України) ».

Відтак зазначалося, що «Слідством встановлено, що підозрюваний посварився з потерпілою – донькою своєї співмешканки – та завдав їй кілька ударів по голові. Жінка була прикута до інвалідного візка та не змогла дати відсіч нападнику. Одержані нею тілесні ушкодження виявилися несумісними з життям. Правоохоронці і раніше документували злочинну діяльність жителя Тячівщини, однак тоді суд відмовився арештувати чоловіка. Два місяці тому закарпатець, застосувавши фізичне насильство, зґвалтував потерпілу».

А також наголошувалося, що Тячівський районний суд взяв чоловіка під домашній арешт, але стороною захисту на це рішення було подано апеляцію.

Відтак нещодавно нарешті відбувся суд.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень про вбивство жінки уже мова не йде (може за моторошний цей злочин отримає окреме покарання?).

«16 серпня 2023 року близько 20 години, знаходячись в приміщенні будинку, де проживала потерпіла», чоловік «бажаючи задовольнити свою статеву пристрасть, з метою подолання опору застосував до жінки фізичне насильство та завдав їй три удари затиснутою в кулак рукою в область обличчя, чим спричинив їй тілесні ушкодження у вигляді підшкірного крововиливу правої очно-скулової області, лівої скулової області та підборіддя зліва, що відносяться до легких тілесних ушкоджень», – йдеться у документі. Далі ж уродженець Калин повалив нещасну на підлогу на спину і «не звертаючи уваги на небажання вступити у статеві зносини, використовуючи безпорадний стан жінки, яка є інвалідом першої Б групи та немає обох нижніх кінцівок, без добровільної згоди зґвалтував її, насильно вступивши з нею в статевий акт природнім способом».

Отже, судили чоловіка за ч. 1 ст. 152 КК України як вчинення дій сексуального характеру без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування).

Жодних пояснень щодо причини власне смерті жінки у матеріалах справи не вказано.

Утім про обставини загибелі закарпатки можна дізнатися з матеріалів інформує ГУ НПУ в Закарпатській області.

Зокрема, правоохоронці восени минулого року інформували про те, що 2 жовтня із повідомлення мешканки села Калини Тячівського району їм стало відомо, що жінка за місцем свого проживання виявила мертвою свою доньку.

«Відомо, що тієї ночі, під час розпивання спиртних напоїв, між померлою та співмешканцем її матері виник конфлікт. У ході сварки чоловік схопив дерев’яну палицю та кілька разів ударив нею жінку з інвалідністю по голові. Від отриманих травм 43-річна потерпіла померла на місці», – йшлося у повідомленні.

Зґвалтував не один раз

Слід зазначити, що у реєстрі таки вказано той факт, що на момент суду жінка померла. Також додається її свідчення, яке вона давала ще будучи живою.

Зокрема, нещасна пояснювала, що проживала разом зі своєю матір’ю та її співмешканцем.

«Протягом останні 15 років мати то жила зі співмешканцем, то ні, – запевняла жінка. – Фактично коли він хотів ночував у нас, а коли ні, сварився з мамою і йшов до свого будинку. 16 серпня 2023 року чоловік прийшов до нас додому приблизно о 17 годині. Далі пішов до магазину. Там купив пляшку горілки та якісь продукти. Коли повернувся, ми один раз випили з ним та мамою, далі він забрав горілку і вже випивав сам. Десь о 20-й годині почав до мене чіплятися, казати, щоб я вступила з ним у статевий зв`язок. Я не хотіла цього. Однак, співмешканець мами поводився агресивно і повалив мене на спину. На той момент я без протезів просто сиділа на підлозі. Тоді почав з мене стягувати штани та спідню білизну. Я чинила опір, відштовхувала від себе, однак він тричі вдарив мене кулаком по обличчю. Мама намагалася захистити мене, однак, чоловік на неї не зважав та відштовхнув її. При ній він стягнув штани, ліг зверху і проник у мене природнім способом. Розуміючи, що мій кат фізично сильніший, більше не опиралася, бо боялася, що він мене знову почне бити».

Крім того, жінка додала, що її мати спочатку вмовляла співмешканця відпустити доньку, але згодом пішла до іншої кімнати.

«Статевий акт тривав близько 20 хвилин чи може більше, – додала закарпатка. – Після цього він знову пив горілку, ходив по кімнатах, далі вийшов, як я зрозуміла згодом, по спиртне. Коли повернувся, знову сам випивав. Далі ліг до мене на диван, де задрімав. Згодом заснула і я. До поліції не телефонувала, бо боялася».

Утім о 3 годині ночі тячівець прокинулася і почав знову чіплятися до доньки співмешканки.

«Він стягнув з мене штани та спідню білизну, із себе зняв верхній одяг. Я вже опору не чинила, бо усвідомлювала, що марно. Чоловік ліг на мене зверху і розпочав статевий акт природнім способом. Все відбувалося в одному положенні. Скільки тривало по часу не можу сказати. Після цього він кудись пішов з будинку і більше не повертався», – зізналася нещасна.

Запкарпатка також повідомила, що весь час мати знаходилася в сусідній кімнаті і все чула. Вранці, коли ґвалтівник пішов, вона зателефонувала до поліції і розповіла про все, що сталося.

Також у матеріалах справи значиться, що у жінки судово-медичною експертизою було виявлено легкі тілесні ушкодження.

Сам кривдник свою провину у вчиненні саме зґвалтування жінки визнав і пояснив, що на момент вчинення злочину був п’яним.

Крім того, як повідомляється у реєстрі судових рішень, «про свої дії дуже жалкує та у вчиненому щиро розкаюється. Також шкодує про те, що спричинив смерть потерпілій та просить призначити йому покарання у виді позбавлення волі, яке він згідний понести за свої вчинки».

Але надто суворим до закарпатця суд не був, обравши для нього покарання у вигляді трьох років ув’язнення.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах