130299
15:27 20.022024

Поляки заблокували всі дороги і пункти пропуску на кордоні з Україною

Події 732

20 лютого повністю заблоковано усі пункти пропуску на польсько-українському кордоні. Більше того, фермери розпочали загальний страйк.

Заблоковано дороги у 200 місцях по всій країні, а також ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика-Шегині» учасники акції перекрили залізницю та розсипали збіжжя з вантажного вагону.

Про блокаду кордону організатори заявляли раніше, вони навіть анонсували акції супротиву.

Протестувальники кажуть, що таким чином вони висловлюють свої емоції і невдоволення нібито через наплив українського зерна.

«Це реакція на наплив збіжжя з України. Це дуже погано. Люди в розпачі і не можуть стриматись. Ніхто цього не контролює: ні польська влада, ні українська», – повідомив співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув одному з місцевих телеканалів Польщі.

На місце події, де було заблоковано залізничне сполучення і з вагонів висипано пшеницю, прибула поліція і сполучення розблокували уже через хвилин 30. Варто додати, що українське зерно протестувальники висипали не вперше. Раніше подібне вже відбувалося на дорозі до прикордонного переходу в Дорогуську. Тоді за фантом скоєння злочину прокуратура розпочала розслідування.

За даними видання RMF24, у деяких пунктах пропуску на кордоні з Україною польські аграрії планують ще більше посилити блокування. Наприклад, поблизу ПП «Дорогуськ-Ягодин». Одночасно з акціями супротиву на кордонах лунають антиукраїнські гасла, що підтверджує той факт, що акції мають політичне підґрунтя. Тим більше, що протестувальники при цьому взагалі не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з росії та інших країн.

У відповідь на блокаду українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею. Спроби ж польського уряду вирішити проблему досі є марними. У Міністерстві закордонних України справ засудили дії фермерів та закликав владу Польщі надати правову оцінку діям учасників акцій.

Крім того, речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що кордон не повинен бути заручником чиїхось політичних інтересів.

«Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії. Кордон Польщі та України — це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів», – написав він на своїй сторінці у соцмережі.

Відтак він додав: «Закликаємо польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів задля прининення антиукраїнської риторики, яка базується на безпідставних аргументах».

Також у заяві ЗСУ йдеться про те, що «українці та поляки повинні стати на захист добросусідських взаємин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав».

Тим не менше, якихось домовленостей уже протягом тривалого часу досягти не вдається, блокади то слабнуть, то знову поновлюються ще з минулого року.

Наразі ж блокування українських кордонів поляки планують продовжити аж до 10 березня.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах