130138
11:09 16.022024

На Тячівщині чоловік намагався пристрелити жінку, а у Мукачеві – зарізати сусіда

Події 712

Розбірки між закарпатцями часом мають кримінальних характер. Одні перед обличчям інших розмахують кулаками, інші – палицями. А дехто – взагалі ножем або пістолетом.

Про два такі випадки, які трапилися в області торік, розповість «Карпатський об’єктив». На щастя, обійшлося без фатальних наслідків, але винуватцям довелося постати перед судом, адже погрози, фізичне насильство та спроби вбивства є серйозними та неприпустимими речами і за такі дії потрібно відповідати.

Нещадно трощив автомобіль батька

Одна з подій мала місце у Мукачеві 23 липня 2023 року. Амбітний молодик не знав, куди спрямувати свою фізичну силу і почав трощити все на своєму шляху… Відтак із ножем намагався напасти на знайомого.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Федір (імена у матеріалі із етичних міркувань замінено), приблизно о 22 годині 20 хвилин, у дворі біля будинку загального користування «на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин» затіяв сварку з сусідом Петром, під час якої «перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їхню караність та настання суспільно небезпечних наслідків, тримаючи в руках предмет з вигляду схожий на ніж, намагався накинутися на знайомого та погрожував йому вбивством»

Погрози сусід дійсно сприйняв цілком серйозно і йому не на жарт стало страшно за своє життя. На щастя, чоловік сильно не постраждав і дав свідчення у суді.

«Того вечора я перебував у квартирі свого будинку. Раптом почув крики на вулиці, – наголосив він. – Коли виглянув у вікно, побачив Федора. Він бив скло на автомобілі свого батька. Зробив йому зауваження. Проте він мав неадекватний вигляд, скоріш за все, перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Сусід почав мене словесно ображати і погрожувати. Сусідка, яка також була біля нас, намагалася сина заспокоїти, але незважаючи ні на що, Федір продовжував кричати, лаятися матами та висловлювати свої погрози. Він вдарив мене по обличчю. У відповідь я також наніс йому удар. Відтак сусід побіг у квартиру, яка знаходиться на першому поверсі, і вибіг із двома ножами. У правій руці тримав більший, а у лівій – менший. Він почав ними розмахувати і агресивно кричав: «Я тебе вб`ю, у тебе є діти і внуки, стережися». При цьому Федір знаходився від мене на відстані близько 6 метрів. Його зупинили мама та сусіди, які відібрали ножі. Погрози я сприймав реально, побоювався за своє життя, оскільки сусід поводився дуже агресивно, що вказувало на намір розправитися зі мною», – наголосив Петро.

Свою провину Федір визнав і зазначив, що в той день разом з рідними відзначав день народження дитини, а через це на момент конфлікту з сусідом перебував у стані алкогольного сп`яніння.

«Приблизно о 22 годині у мене виникла суперечка з батьком. Підійшов Федір, почав втручатися та робити нам зауваження. Я сказав йому: «Хто ти такий?», на що він відповів: «Зараз дізнаєшся, хто я такий». Сусід кудись відійшов, а потім повернувся і вдарив мене у спину металевою палицею. Більше нічого доповнити не можу, оскільки добре не пам`ятаю, що в подальшому робив та чи біг до нього із ножем, чи ні, – запевнив він.

Свою поведінку закарпатець назвав неадекватною через алкогольне сп’яніння і у всьому, що трапилося того вечора, розкаявся.

Суд визнав Федора винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.129 КК України («Погроза вбивством») та призначив йому покарання у вигляді обмеження волі з іспитовим строком на 1 рік.

Пістолетом погрожував розправою

Інший аналогічний випадок, тільки з використанням не ножів, а пістолета, трапився на Тячівщині 4 лютого 2023 року. Добре, що подія тієї ночі не закінчилася справжньою драмою…

Як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, приблизно о 0 годин 40 хвилин, Дмитро, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, «на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків під час словесного конфлікту, маючи умисел на спричинення тілесних ушкоджень, умисно наніс» Ірині «один удар предметом у вигляді пістолета». При цьому жінку, яка на той час лежала на землі, закарпатський Фантомас вдарив зброєю в область підборіддя і спричинив їй «тілесні ушкодження у вигляді: синця підборіддя зліва, яке згідно з висновком судово-медичної експертизи відносяться до групи легких тілесних ушкоджень, що не спричинило короткочасний розлад здоров`я».

Проте після цього чоловік не вгамувався, а продовжував розмахувати перед Іриною зброєю. Тобто, погрожував їй убивством, чим викликав у нещасної реальні побоювання за своє життя. Крім того, він «здійснив один постріл» у повітря, яким, на щастя, нікого не вбив…

Тим не менше, жінка на судове засідання не з’явилася та подала заяву про розгляд кримінального провадження без її присутності. Дії ж закарпатця було кваліфіковано за ч.1 ст.129 КК України («Погроза вбивством»).

Свою провину Дмитро визнав, у всьому розкаявся і наголосив, що про те, що сталося, шкодує, а в майбутньому ніколи нічого подібного не допустить.

«Того вечора близько опівночі я знаходився у себе в будинку. Зненацька почув під вікнами шум та скандал. Коли вийшов на вулицю, побачив там Ірину та сусіда Миколу. Вони лежали посеред снігу. Чоловік почав махати мені руками. Було темно і я вистрелив у повітря з пістолету. На мене наскочила Ірина. Я її вдарив. Вона впала на землю. Після цього приїхала поліція», – запевнив він.

Микола, як і Ірина, заявив, що жодних претензій до Дмитра не має.

Тим не менше, суд визнав чоловіка винним і призначив йому покарання у вигляді штрафу, що становить 850 гривень та обмеження волі з випробувальним терміном на 1 рік.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах