130087
15:41 14.022024

На Закарпатті розповіли про наслідки негоди

Події 7168

Через підняття рівня води в річках, спричинене тривалими опадами, відбулося підтоплення території в різних частинах Закарпаття. Про те, яких наслідків завдала негода в області, розповіли під час брифінгу в Закарпатській ОВА.

– Закарпаття – гірська територія, яка відноситься до паводконебезпечних регіонів. Все це викладено в документі “План управління ризиками затоплень”. Він прийнятий Кабінетом Міністрів України. Там розписані території, які підпадають під ризики затоплень. Також є перелік заходів, які потрібно здійснити до 2030 року, щоб ліквідувати шкоду, або її зменшити, – розповідає Олег Кисіль, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса. – Основна причина формування паводків – це опади. Щомісяця – понад 200% норми, тобто аномальна кількість.

Що стосується роботи насосних станцій, то у цьому році за півтора місяця ми вже перекачали понад 20 млн куб м. води.

Зі свого боку Юрій Шпонтак – директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА зауважив, що під час паводку відбулася ціла низка зсувів ґрунту. Один із них стався в селі Богдан, що на Рахівщині. Селеві потоки опинилися на проїзній частині дороги. На щастя, загрози життю місцевому населенню немає.

Унаслідок падіння дерева на газову трубу високого тиску Ф-219 у с. Терново Тячівського району від газопостачання повністю відключили села: Вишоватий, Добрянське, Вільхівці та частково Нересниця. Загалом газопостачання не було в 6 тис. 398 домогосподарствах, освітніх закладах. Про це розповів Василь Романець – начальник управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Закарпатської ОВА. Зараз проводяться ремонтні роботи і планується запуск газу до 18 лютого.

Залишилися без газопостачання й мешканці населених пунктів: Тересва, Грушово, Терново, Петрушів та Н. Апша. Тут, внаслідок підняття рівня води в р. Тересва, між Бедевлею та Тересвою, пошкоджено газову трубу високого тиску.

Окрім цього, в результаті опадів та танення снігу, постраждала дорожня інфраструктура області.

– Затоплені дороги, розмите земне полотно, сходження селевих потоків – такі наслідки нещадної стихії. Станом на сьогодні маємо 13 критичних ділянок, де потрібна перша дорожня допомога. За попередніми підрахунками, щоб частково відремонтувати ці аварійні ділянки потрібно понад 60 млн грн, – наголосив Ростислав Пріцак – директор Служби місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області.

Станом на 06:00 14 лютого внаслідок підвищення рівня води на території області залишаються підтопленими: автошляхи місцевого значення та 80 га сільськогосподарських угідь на території Берегівського району.

Так, на Ужгородщині, через підняття рівня води у р. Латориця, відбувся перелив води на автошлях місцевого значення, який проходить через міждамбовий простір, між с. Тисаагтелек-Малі Геївці (шар води 20-25 см, завдовжки до 100 м). Проїзд ускладнено.

Також пошкоджено пішохідний підвісний міст через р. Уж, біля с. Кам’яниця. На місці події працювали рятувальники.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
Всі новини