129916
17:11 9.022024

Маму, доньку, дружину: як закарпатці б’ють жінок

Події 955

Насильство в родинах – проблема не нова для Закарпаття. Патріарший устрій ніяк не вивітриться з голів деяких представників сильної статі і вони ніяк не можуть збагнути, що знімати руки на близьких людей – дуже низько. Будь-які протиріччя в сім’ях навчитися вирішувати цивілізовано за допомогою діалогу вдається не всім… особливо, коли вчинками керують амбіції, «підігріті» алкоголем.

Тим не менше, вступати у двобій з матір’ю, донькою, чи дружиною справжній чоловік не буде. Так діють лише слабодухі і невпевнені в собі особистості.

Однак сумна статистика свідчить про невтішну картину у багатьох українських родинах. Зокрема, за даними неурядової організації «Міжнародна амністія», у нашій державі аж 70% жінок страждають від різних форм насильства з боку партнерів, а 18% дружин заявили, що чоловіки їх регулярно б’ють.

«Карпатський об’єктив» проаналізував кілька останніх судових справ, пов’язаних із насильством у родинах і, що дивує найбільше, не цураються окремі закарпатці піднімати руку навіть на найсвятіше – на матерів.

Тячів. Знущався над дружиною

«Розбірки» між чоловіками й жінками є найбільш частішими випадками домашнього насильства в області. На жаль, «мордобої» для декого з краян вважаються нормою.

Саме такої думки, зокрема, мешканець Тячівщини який через те, що систематично гамселив свою другу половинку опинився на лаві підсудних.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «25 вересня 2022 року близько 23 години, знаходячись у приміщенні однієї з кімнат будинку» чоловік затіяв сварку з дружиною. Спочатку між парою «розпочався словесний конфлікт», але згодом закарпатець «маючи умисел на спричинення тілесних ушкоджень жінці, умисно схопивши її обома руками за футболку в області грудей та утримуючи, почав штовхав, після чого наніс удар правою рукою стиснутою в кулак в область лівого ока та ще один – лобною частиною голови в область губи».

Судово-медична експертиза засвідчила у закарпатки «тілесні ушкодження у вигляді: гематоми лівої очниці, синця нижньої губи, двох синців грудної клітини, які відносяться до групи легких тілесних ушкоджень, що не спричинили короткочасний розлад здоров`я, чи незначну втрату працездатності».

Тим не менше, за свої дії чоловікові довелося відповісти перед законом. Те, що бував агресивним і скандалив вдома, мешканець Тячівщини не заперечував. І хоч у всьому ніби й каявся, та одночасно з тим запевняв, що ініціатором сварки була жінка.

«Того вечора приблизно о 23 годині я зайшов до хати, – стверджував закарпатець. – Дружина почала зі мною сварку. Я, в присутності неповнолітнього сина, схопив її за футболку та вдарив у область грудей, а потім – головою у губи».

Хоч чоловік і вибачився перед жінкою, та суд визнав його винним в умисному нанесенні легких тілесних ушкоджень і призначив покарання у вигляді 850 гривень штрафу.

Хустщина. Бив матір

Підняти руку на рідну матір – це взагалі із розряду того, що не вкладається у здоровий глузд. Чи думають при цьому «побожні» закарпатці, які хрестяться на дорозі біля кожного хреста, що порушують одну з найважливіших заповідей? Навряд чи! Однак, декому на Хустщині, ні людські, ні Божі закони не писані…

Так, зокрема, мешканець Березова, який раніше з законом проблем не мав, після вживання алкоголю, щоразу кидався з кулаками на найріднішу у світі людину, яка дала йому життя. Чоловік не був одруженим, тож у чарчину заглядав регулярно.

Як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, у період із 02.01.2023 по 06.02.2023» закарпатський «фантомас» по-особливому розбушувався і систематично зчиняв вдома бійки. При цьому «усвідомлюючи протиправність та карність своїх діянь», березівчанин, «на ґрунті неприязних відносин, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, вчиняв психологічне насильство щодо своєї матері, що призвело до її психологічних страждань та погіршило якість життя».

Зокрема, 02 січня об 11:45 год. після пиятики чоловік почав не тільки кричати на матір, висловлюючись на її адресу нецензурною лайкою, але й погрожував убити. За це закарпатця притягнули до адміністративної відповідальності і присудили штраф у розмірі 340 гривень.

Але покарання чоловіка не зупинило. Уже невдовзі, 4 січня, приблизно о 16 годині він знову посварився зі своєю мамою. Знову ж лаявся і погрожував жінці фізичною розправою. І цього разу все обійшлося штрафом.

6 лютого березівчанин вкотре напився і затіяв сімейний конфлікт. Приблизно о 8 годині ранку, розмахуючи кулаками і висловлюючись образливо на адресу матері, чоловік погрожував відправити її на «той світ».

У суді свою провину закарпатець визнав лише частково, запевняючи, що після того, як вип’є спиртного, одразу ж лягає спати.

«Якщо в мене є гроші, мама починає провокувати. Коли я п`яний, можу висказати їй все, що думаю, застосовуючи нецензурні вислови, однак фізичну силу не застосовую, – переконував він. – Востаннє справді трохи випив, але після цього пішов відпочивати. Мати мене розбудила, почала кричати і читати нотації. Між нами почалася сварка і я зірвався, вдався до крику, застосовуючи при цьому нецензурну лексику. Мама викликала поліцію. Не заперечую, що й раніше були моменти, коли правоохоронці складали на мене протоколи за насильство».

А що з цього приводу думає сама жертва закарпатського дебошира?

«Коли син приходить додому п’яний, починає мене бити і ображати, застосовує нецензурну лайку та погрози. Одного разу навіть молодший син, заступаючись за мене, взяв сокиру, аби налякати старшого і вдарив його», – зізналася жінка.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні домашнього насильства і засудив до одного року обмеження волі, утім вирок замінив ще більш лояльним – однорічним іспитовим терміном. Чи вгамується в подальшому мешканець Хустщини – невідомо, але оскільки він залишився на волі, нещасна мати змушена буде й надалі хвилюватися за своє життя, якщо поведінка сина не зміниться.

Міжгірщина. Товк ногами доньку

Ще один злочин, який важко зрозуміти адекватній людині – знущання над дітьми. Справді непросто збагнути, як батько може щосили лупцювати власну маленьку кровинку? І саме таке злодіяння скоїв 25 травня цього року мешканець Міжгірщини щодо власної доньки.

Уродженець села Тюшки офіційно не є одруженим, але має одну неповнолітню дитину. Нещодавно, приблизно о 23 годині він, як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «затіяв сварку із неповнолітньою донькою, під час якої, діючи умисно, з метою спричинення тілесних ушкоджень, на ґрунті особистих неприязних відносин, схопив дитину правою рукою за волосся та потягнувши повалив на підлогу, де наніс їй два удари в область лівої сідниці та правого стегна взутою правою ногою».

Мати дівчинки терпіти свавілля не стала і звернулася за допомогою до правоохоронців. Судово-медична експертиза підтвердила, що побої наніс дитині власний батько.

Та й сам закарпатець у суді свою провину визнав і у всьому каявся.

За нанесення легких тілесних ушкоджень доньці суд присудив чоловікові 765 гривень штрафу.

Загалом, подібні інциденти, на жаль, не є рідкістю.. і найбільш прикро, коли від агресивних дій дорослих страждають саме беззахисні діти або ж старенькі батьки.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах