129858
15:35 7.022024

На Іршавщині переселенець побив фельдшерку, а на Мукачевщині пенсіонер товк дружину головою об стіну

Події 984

Кричущі випадки рукоприкладства із року в рік стаються на території області. Іноді мотиви навіть не вкладаються у здоровий глузд… Не завжди закарпатці товчуться між собою навіть напідпитку. Часто просто амбіції б’ють через край і люди не вміють контролювати емоції. Найчастіше це – розбірки у сімейному колі, але не тільки.

«Карпатський об’єктив» зібрав добірку справ, які сталися в області нещодавно і у яких суд уже виніс вироки.

Накинувся на лікарку, що приїхала на виклик

Минулого літа на Іршавщині уродженець Херсона, який опинився тут через війну, вирішив показати свою фізичну силу місцевій медикині. Чим же йому не догодила бідна жінка? Чому він смикав її волосся та товк автомобіль?

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, подія трапилася близько опівночі 13 серпня. Чоловік був напідпитку. Він знаходився «біля автомобіля швидкої медичної допомоги, який прибув на виклик з приводу заподіяння тілесних ушкоджень знайомому, з яким він разом проживає».

Очевидно, до приїзду медиків, бійка у будинку, де оселилися херсонці вже мала місце, якщо п’яні винаймачі оселі звернулися за допомогою лікарів. Отже, молодик під час «раптово виниклого конфлікту з фельдшеркою швидкої медичної допомоги с. Довге, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на умисне заподіяння тілесних ушкоджень, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, умисно, відкривши передні двері автомобіля швидкої допомоги, на пасажирському сидінні якого знаходилась лікарка, схопив її правою рукою позаду за волосся та силоміць штовхнув в металеву перегородку, розміщену між медичним салоном і кабіною водія».

Своєю зухвалою поведінкою херсонець хотів показати перед медикинею своє «геройство», навіть не замислюючись над тим, що фізичну силу йому б краще демонструвати під час війни у зовсім іншому місці…. Молодик не тільки висмикнув жінці «частину пасма тім`яної ділянки голови», але й «спричинив удар лобного горба справа». Нещасна скривджена фельдшерка намагалася підвестися, але отримала від нападника ще й «ушкодження правого колінного суглобу по передньо-зовнішній поверхні».

Судово-медична експертиза кваліфікувала тілесні ушкодження, отримані під час нападу херсонця, як легкі. А винуватцю усе ж довелося постати перед судом. Свою провину він визнав повністю, надавши дозвіл на розгляд обвинувального акту у спрощеному порядку.

Тож суд визнав чоловіка винним і призначив йому покарання у вигляді 150 годин громадських робіт.

Товк палицею та головою об стіну

Наступний випадок трапився у селі Зубівка на Мукачівщині. Там 12 червня пенсіонер неймовірно жорстоко побив власну дружину.

Що стало причиною сварки, у Єдиному державному реєстрі не вказано, однак наголошується, що о 17 годині того злощасного вечора чоловік, «перебуваючи за своїм місцем проживання, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій», вчинив сварку з власною дружиною.

І це був не просто конфлікт, а серйозне побиття пенсіонерки. Під час сімейних розбірок закарпатець «схопив жінку обома руками за плечі, далі вчепившись за волосся, вдарив її головою об стіну близько десяти разів, після чого наніс множинні удари в область правої ноги знизу, а потім в область правого стегна та поясниці». Але й на цьому домашній тиран не зупинився! «Взявши до рук дерев`яну палицю, наніс нею близько двох ударів в область правої руки, а також в область голови та спини. Крім того, завдав декілька ударів обома руками, затиснутими в кулак по обличчю справа та зліва». Потовк дружину чоловік так, що вона вимушена була звернутися за допомогою до лікарів.

Судово-медична експертиза діагностувала у неї синці, забої різних частин тіла та набряк у ділянці голови, що кваліфіковано як умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

На суді чоловік був небагатослівним. Сказав тільки, що визнає провину у повному обсязі і просить суворо його не карати. Події того вечора пояснив тим, що коли повернувся додому, з дружиною почалася сварка і він її побив.

Постраждала закарпатка також почала виправдовувати свого ката, заявивши, що вони дійсно побилися з благовірним, після чого вона викликала поліцію. Утім далі додала, що з чоловіком вона вже помирилася і просила не позбавляти його волі, мовляв, він уже й так усвідомив, що накоїв.

І суд помилував закарпатця. Хоч мешканця Мукачівщини і визнали винним, але покарання він отримав дуже лояльне – один рік іспитового терміну.

Систематично скоював щодо співмешканки домашнє насилля

Хустянин жив зі співмешканкою і при цьому регулярно її товк. Чому так довго терпіла жінка – не зрозуміло, але врешті-решт вона звернулася за допомогою до правоохоронців.

Як повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень, чоловік у період «із 12 квітня по 30 травня 2021 року, умисно, систематично, усвідомлюючи протиправність та караність своїх діянь, на ґрунті неприязних відносин, вчиняв психологічне насильство щодо співмешканки, із якою перебував у близьких стосунках».

Пара познайомилася на заробітках і почала жити разом у селі Кіреші. Між ними постійно виникли сварки і в результаті молодиці діставалося найбільше.

Суд у справі відбувся нещодавно. Під час засідань розглядалися декілька епізодів скоєння закарпатцем домашнього насильства.

Зокрема, 12 квітня о 23 годині, 30 травня о 5 годині ранку, незважаючи уже на неодноразові звернення жінки до правоохоронців, хустянин все одно ображав її, обзивав нецензурними словами, принижував та бив. Востаннє – по голові.

«Під час конфлікту, що виник на ґрунті особистих неприязних стосунків», чоловік «притиснувши потерпілу до стіни та притримуючи правою рукою, лівою рукою затиснутою в кулак почав наносити їй удари в область голови та грудної клітки, спричинивши перелом п`ятого ребра справа».

Травми судово-медична експертиза віднесла до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

У суді свою провину закарпатець навіть не визнав. Суду заявив, що співмешканка зловживає алкогольними напоями і через це між ними під час спільного проживання постійно виникали сварки.

«Мені доводилося самостійно прибирати у будинку, готувати, оскільки через постійне перебування у п’яному стані жінка не займалася хатніми справами. Скандали у нас у хаті були виключно з провини співмешканки. Вона своєю поведінкою провокувала мене. Тілесних ушкоджень я їй не спричиняв. Наразі ми більше не живемо разом. Вона пішла з дому», – запевнив він.

Жінка ж зізналася, що стосунки між нею та колишнім цивільним чоловіком протягом тривалого часу були напруженими.

«Він зловживав алкоголем. Ми сварилися. Конфлікти виникали лише тоді, коли він приходив додому п’яним. Тоді він ставав агресивним, висловлювався на мою адресу нецензурно, принижував, неодноразово погрожував фізичною розправою, спричиняв тілесні ушкодження», – наголосила вона.

А її батько додав, що справді донька з зятем часто з’ясовували стосунки:

«Він постійно знімав на неї руки! Востаннє мені зателефонували сусіди і повідомили, що доньку сильно побив співмешканець. Я приїхав. Вона лежала вся побита, із голови текла кров. Я відвіз її в лікарню»

Суд визнав чоловіка винним у скоєнні домашнього насильства і засудив до 1 року і 2 місяців позбавлення волі. Утім за ґрати домашній тиран не відправився, бо вирок одразу ж було замінено на однорічний іспитовий термін.

І подібних випадків, на жаль… доволі багато…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах