129775
17:11 5.022024

На Ужгородщині чоловік поламав жінці руки, а на Берегівщині «відбив» селезінку

Події 1270

Найчастіше закарпатці свою фізичну перевагу показують перед тими, хто є фізично слабшим. І нерідко від домашніх тиранів потерпають саме дружини. Аб’юзери знущаються над ними як психологічно, так і фізично, але при цьому чомусь більшість жінок у суді просять не карати своїх катів, запевняють, що помирилися з ними та навіть виправдовують аморальну поведінку власних насильників.

І це насправді дуже дивує, адже потерпілі першими мали б волати про об’єктивне притягнення до відповідальності своїх кривдників і обрання їм якомога жорсткіших покарань у судах. Але маємо те, що маємо… Чи то ці молодиці залякані своїми благовірними, чи просто не знають своїх прав? І саме через відчуття безкарності із року в рік таких злочинів скоюється все більше і більше… Про деякі з них і розповість «Карпатський об’єктив».

Мало не добив, а вона просила суворо не карати

Одна з неймовірно сумних історій трапилася 19 березня у Великому Березному, що на Ужгородщині. Чоловік так побив жінку, що вона з чисельними травмами та переломами надовго опинилася на лікарняному ліжку.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, приблизно в період між 17 та 18 годиною прямо в будинку, закарпатець «на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків, діючи умисно, з метою спричинення дружині тілесного ушкодження, почав наносити їй руками, затиснутими в кулак, удари в обличчя та по тулубу, в результаті чого вона впала на підлогу, опираючись при цьому на витягнуту ліву руку».

Утім на цьому домашній кат не зупинився. Він продовжив лупцювати навіть лежачу жінку і бив її щосили «взутими ногами, завдавши їй у загальній кількості не менше 6-8 ударів в область голови, обличчя та грудної клітки».

Судово-медична експертиза діагностувала в нещасної «тяжкі тілесні ушкодження у вигляді саден, синців, гематом, ран», а також закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, переломи кінцівок зі зміщенням і травматичний гемопневмоторакс (захворювання дихальних шляхів, що потребує термінового оперативного втручання).

Якби не кваліфіковані дії медиків, закарпатка б точно не вижила після таких страшних побоїв. Однак у судове засідання молодиця навіть не з’явилася, мовляв, через хворобу. Разом з тим у письмовій формі повідомила, що претензій про відшкодування матеріальної та моральної шкоди до чоловіка не має і просила призначити йому м’яке покарання.

Сам же домашній тиран свою провину визнав і заявив, що куди, за що і як бив дружину, не пам’ятає. Також переконував, що у всьому кається і в майбутньому порушувати закон не буде.

Тож суд хоч і визнав чоловіка винним та засудив до 5 років позбавлення волі, але вирок одразу ж змінив на трирічний іспитовий термін.

Залишилася без селезінки, але кривдника вибачила

Інший моторошний злочин трапився у селі Хижа на Берегівщині. Тут чоловік застосував силу до цивільної дружини і побив її так, що та мало не відійшла у засвіти…

Подія трапилася ще 4 березня минулого року. Утім вирок суд злочинцеві виніс лише нещодавно.

Отже, як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, приблизно о 18 годині у власному будинку закарпатець затіяв сварку зі співмешканкою, з якою «проживає та веде спільне господарство протягом двох років». Тож того вечора «на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, діючи умисно, усвідомлюючи суспільну небезпечність та протиправність свого діяння, передбачаючи настання можливих наслідків у вигляді спричинення тілесних ушкоджень та бажаючи діяти таким чином, усвідомлюючи, що перед ним жінка, зі значного силою наніс їй один удар кулаком правої руки в область живота з лівого боку». Після цього, коли молодиці стало зле, чоловік просто мовчки вийшов із будинку і покинув її помирати.

На щастя, жінку знайшли і госпіталізували до Виноградівської районної лікарні. Там їй негайно надали необхідну медичну допомогу та терміново прооперували.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, закарпатка отримала «травми у вигляді травматичного розриву селезінки з внутрішньочеревною кровотечою, що ускладнилося геморагічним шоком», що кваліфікується як «умисне тяжке тілесне ушкодження, яке небезпечне для життя в момент заподіяння».

Свою провину чоловік визнав і запевнив, що дійсно побив дружину, але у всьому, мовляв, розкаюється та просить суворо його не карати.

Жінка також дала свідчення і розповіла, що «цивільний чоловік влаштував сварку та наніс їй один удар кулаком в область живота, у зв`язку з чим її було госпіталізовано до лікарні, де пройшла лікування та де їй було проведено оперативне втручання».

Утім, на подив, претензій до кривдника вона так само, як і попередня потерпла, не заявила.

Тож суд також визнав закарпатця винним і засудив до 5 років позбавлення волі, але залишив домашнього тирана при цьому на волі, замінивши вирок на однорічний іспитовий термін.

Чи пошкодують колись жінки про те, що так легко і швидко вибачили тих, хто мало не відправив їх на «той світ»? Це покаже тільки час… але при цьому варто пам’ятати і народну мудрість, яка стверджує, що горбатого і могила не виправить…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах