129603
10:11 31.012024

Було темно: троє молодиків із кримінальним минулим побили та пограбували ужгородця

Події 946

Усі троє є уродженцями інших областей і кожен із них має кримінальний досвід, притягався до відповідальності за різними статтями, у тому числі за грабіж, озброєний розбійний напад, розбій, поєднаний із насильством. Дехто побував і в місцях позбавлення волі, але після звільнення спосіб життя не змінив…

На жаль, у періоди масового відключення світла криміногенна ситуація на Закарпатті була невтішною. Темні вулиці, безлюдні перевулки позначилися на бажанні недобросовісних шукачів пригод активуватися та почати полювання за чужим майном.

Жертвою недоброзичливців наприкінці осені 2022 року став і ужгордець, який позбувся після зустрічі з «кримінальною трійцею» власного телефону, а ще й отримав добрячих стусанів.

Детальніше про напад – у матеріалі «Карпатського об’єктива»

Один тримав, другий грабував, а третій спостерігав

Прикрий інцидент трапився 30 жовтня 2022 року неподалік проспекту Свободи в Ужгороді. Уже звечоріло і Дмитро (імена дійових осіб у матеріалі замінено) повертався додому з роботи, як несподівано зустрівся з групою агресивно налаштованих молодиків.

Двоє з них (уродженець Івано-Франківської області Денис та уродженець Сумщини Максим) безпосередньо з’ясовували стосунки з нещасним закарпатцем, а третій (уродженець Криму Семен) спостеріг за всім дійством неподалік.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, грабіжники «за попередньою змовою між собою, діючи умисно, в умовах воєнного стану, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з корисливих мотивів, з метою особистої наживи та збагачення за рахунок викраденого чужого майна, 30.10.2022 року близько о 19 години 30 хвилин, здійснили відкритий напад на потерпілого з застосуванням насильства, небезпечного для життя і здоров`я».

Відтак зазначається, що Максим «наніс удар ногою по нозі чоловіка, а також рукою, стиснутою в кулак, удар в область його голови, чим спричинив легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров`я у виді забійної рани потиличної ділянки голови зліва». Не витримавши удару, ужгородець впав. А сумчанин тим часом схопив його і утримував, Денис же силою відібрав у нього мобільний телефон. Після цього усі троє «з місця пригоди зникли», викраденим телефоном розпорядилися на власний розсуд. Сума завданих Дмитрові збитків оцінюється 2817 гривень.

Варто додати, що телефон дівчина францівчанина здала у ломбард і отримала за нього 2100 гривень, утім гроші молодик привласнив, бо як сам заявив, мав у них потребу, хоча потім зізнався, що нібито мав намір розділити їх порівну (по 700 гривень) між друзями.

Утім це – не єдиний злочин за участю причетних до цього пограбування, скоєний в Ужгороді. Зокрема, на кілька днів раніше Денис здійснив крадіжку у одному з супермаркетів міста над Ужем.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень наголошується, що 12 жовтня приблизно о 3 годині 30 хвилин він зайшов до «АТБ» і викрав звідти декілька стартових пакетів різних мобільних операторів, 20 пакетів розчинної кави та 58 різних запальничок «на загальну вартість 2815,30 грн., після чого зник із місця події, а викраденими речами розпорядився на власний розсуд».

Якась жінка побачила напад і почала кричати

Як же кримінальна трійця пояснила свої дії у суді і що сказав пограбований чоловік?

Денис свою провину визнав повністю і щодо крадіжки у супермаркеті пояснив, що у ту мить перебував у стані алкогольного сп’яніння і зайшов до «АТБ» «з метою придбання спиртних напоїв, але оскільки в магазині нікого не було, взяв, не розрахувавшись, стартові пакети мобільного зв`язку, запальнички, розчинні пакетики кави».

Щодо пограбування Дмитра, що запевнив, що у той вечір просто вийшов погуляти зі своєю дівчиною.

«Ми були біля «Білочки», вживали там алкоголь, – наголосив він. – Потім до нас приєдналися Семен та Максим. Десь через пів години ми вирішили разом прогулятися по проспекту. Ішли в бік площі Кирила та Мефодія, до колишнього універмагу «Україна». Раптом Максим побачив незнайомця і побіг за ним у двори. Відстань між ними була приблизно 10 метрів, але він його швидко наздогнав. Побачивши, що знайомий наносить удари чоловікові, я зупинив його. Момент, як він бере в нього телефон, не зафіксував. Раптом якась жінка старшого віку почала кричати. Ми перелякалися і втекли. Дмитро біг за нами. Семен був сильно п’яним. Він весь цей час залишався на проспекті. Відстань між нами була десь 30 метрів. У двори він не забігав, участь у пограбуванні не приймав. Коли ми вибігли на проспект, крикнули йому: «Вставай, пішли!» Тож він долучився до нас. Ми перейшли дорогу і через двори будинків вийшли на площу, а там усі порозходилися».

Максим також визнав свою провину і пояснив, що напад він скоїв «у темний час доби в умовах відключеного вуличного освітлення». Також додав, що справді біля «Білочки» зустрів Дмитра з дівчиною, а Семен до компанії долучився останнім і був уже дуже п’яним.

«Ми вирішили пройтися і рухалися разом проспектом. Там я побачив людину, що тримала в руках ліхтарик. Чоловіка наздогнав, ногою ударив по нозі, другий удар наніс рукою, стиснутою в кулак, в область голови. Незнайомець не витримав і впав на землю. Я забрав телефон. У цей час підбіг Дмитро. Він відтяг мене за руку від чоловіка. Хтось нас помітив і почав кричати, тому ми одразу втекли. Семена з нами не було. Телефон я віддав Дмитру, але гроші за нього так і не отримав», – розповів він.

Семен свою провину не визнав, заявивши, що не був учасником пограбування.

«Ми зустрілися з друзями біля «Білочки». Дмитро був зі Світланою. Разом випили і пішли прогулятися, – запевнив хлопець. – Ішли в бік готелю «Закарпаття». Потім сіли на лавицю покурити. Дівчина в одну мить кудись пішла. Тож далі ми рухалися темним містом утрьох. Раптом Максим ні з того ні з сього зірвався з місця і кудись побіг до дворів. За ним помчав Денис. Я залишився на проспекті, через алкогольну інтоксикацію у мене почалася блювота. Потерпілого не бачив зовсім і не грабував його. Через деякий час хлопці знову з’явилися і крикнули мені: «Пішли». Я підвівся і пішов із ними. Гроші за телефон мені ніхто не давав та я не розраховував їх отримати».

Дмитро ж пояснив, що того вечора йшов по проспекту з мобільним телефоном у руці, яким підсвічував собі дорогу, бо було страшенно темно.

«На мені була чорна куртка зі світловідбивними елементами. Крім того, світив перед собою телефоном. Мене неважко було помітити. Неподалік ішли якісь люди, я чув їхні голоси. Раптом відчув удар по потилиці. Почав втікати. Але через метрів 20-30 мене наздогнали двоє чоловіків. При цьому відчув різкий удар. Від болю не втримався на ногах і впав. Один із них тримав мене, закривши мені рота, а інший тим часом силою відібрав телефон. Я захищався рукою, намагався прикрити телефон, але виявися слабшим. Десь метрів 3-5 від нас побачив третього хлопця. Він тримався осторонь, до мене не підходив. Після нападу встав, побіг за нападниками, але наздогнати їх не вдалося. Бачив, як бігли двоє. Куди подівся третій, не знаю», – зізнався чоловік.

Також свідчення дав представник пограбованого супермаркету. За його словами, з боку адміністрації закладу у зв’язку з крадіжкою стартових пакетів, запальничок та кави було заявлено цивільний позов про відшкодування матеріальної шкоди, який, між іншим, суд задовольнив.

Тож який фінал отримала вся ця історія? Телефон Дмитрові усе ж вдалося повернути. А на його нападників у найближчій перспективі чекає тюремна камера.

Ужгородський районний суд нещодавно виніс вироки хлопцям, причетним до пограбування. Він визнав усіх трьох молодиків винними у скоєнні злочину за ч.4 ст.187 КК України (розбій, спрямований на заволодінням майном у великих чи особливо великих розмірах або розбій, вчинений організованою групою або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень) і засудив кримчанина та франківчанина до 8 років і 6 місяців, а сумчанина – до 9 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини