129441
20:49 25.012024

Закарпатців грабують прямо поперед вулиць. Найчастіше крадуть велосипеди та телефони

Події 977

Незважаючи на війну та непросте матеріальне становище, дехто з закарпатців продовжує збагачуватися за чужий рахунок. На жаль, випадки крадіжок та пограбувань у нашій області є далеко непоодинокими. Цуплять не свої речі наші краяни (і не тільки) як із приватних будинків, так і з державних закладів.

Про деякі з таких випадків – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Пішов у лікарню, щоб вкрасти… велосипед

Один з доволі неприємних інцидентів трапився влітку минулого року у Виноградові. Там, раніше судимий за крадіжки з проникненням у житло місцевий мешканець, потягнув велосипед жінки, яка на ньому приїхала провідати хворого чоловіка… прямо з-під лікарні.

«20 серпня 2023 року близько 14.40 години він, діючи умисно, повторно, з метою відкритого заволодіння чужим майном, в умовах воєнного стану, усвідомлюючи протиправний характер своїх злочинних дій їх караність та настання суспільно небезпечних наслідків знаходячись на території КИП «Виноградівської PJI», діючи єдиним умислом на відкрите викрадення чужого майна реалізуючи свій злочинний намір до кінця відкрито викрав велосипед типу монтенбайк марки «BOSS», сірого кольору вартістю 4200 гривень», – йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Свою провину закарпатець визнав, у всьому розкаявся і пояснив, що в той день приблизно о 14.40 дійсно перебував біля медичного закладу, де побачив велосипед, який йому сподобався. Транспортний засіб чоловік привласнив, утім обіцяв у подальшому не скоювати подібних злочинів.

Потерпіла виноградівчанка на судове засідання не з’явилася, однак написала заяву про розгляд справи без її участі, одночасно заявивши, що претензій до крадія не має.

Тим не менше, суд закарпатця визнав винним і засудив до 7 років позбавлення волі.

Збив і забрав телефон

Інший прикрий випадок трапився у Сваляві також торік. Там молодик обікрав незнайому жінку. Поцупив у неї не коштовності… а старенький кнопковий телефон.

Як повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «6 липня 2023 року, приблизно о 21:20, з метою незаконного, безкоштовного заволодіння чужим майном та обернення його на свою користь, діючи умисно, відкрито, з корисливих мотивів, знаходячись в м.Свалява, Мукачівського району, Закарпатської області, поблизу колишнього підприємства «Райагробуд», рухаючись на велосипеді», чоловік наблизився на велосипеді до місцевої мешканки, яка рухалася вулицею «переднім колесом збив її з ніг та відкрито заволодів кнопковим мобільним телефоном, марки «Флай». Після цього молодик втік «із місця злочину у напрямку місця проживання ромського поселення».

На суд жінка не з’явилася, просила розглянути справу без своєї участі і запевнила, що претензій до кривдника не має і не буде мати.

Сам же злодій свою провину визнав повністю і пояснив, що минулого літа повертався додому зі звалища і дорогою збив незнайому людину та забрав у неї телефон. Поцуплену річ він повернув, у всьому каявся і обіцяв більше ніколи не вдаватися до крадіжок.

Отже, суд хоч і визнав закарпатця винним у пограбуванні та засудив до 5 років позбавлення волі, але вирок одразу ж замінив на більш лояльний – трирічний іспитовий термін.

Побив і відібрав «iPhone»

Ще один злочин мав місце в Ужгороді. Скоїв його уродженець міста Краматорськ, Донецької області.

«6 травня 2022 року приблизно о 20 годині 20 хвилин, знаходячись в місті Ужгород неподалік спорткомплексу «Юність», діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їхню караність та суспільну небезпечність, з корисливих мотивів, а саме власного збагачення, з застосуванням насильства що не було небезпечним для життя і здоров`я» чоловік силою відібрав у перехожого «мобільний телефон марки «iPhone 11», чим спричинив йому матеріального збитку на суму 15333 гривні», – повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У суді донеччанин свою провину не визнав і зазначив, що він як переселенець, який став на облік, зокрема і на військовий, проживав у той час в обласному центрі Закарпаття у спорткомплексі «Юність».

«Зі мною разом там проживало багато переселенців. Якось увечері в середині травня 2022 року, точну дату не пам`ятаю, ми з іншими внутрішньо переміщеними, сиділи на лавиці біля СК «Юність». У цей час до мене підійшов незнайомець. Він був п’яним і нецензурно висловлювався на мою адресу. Хлопці, які були зі мною, прогнали його, сказавши, аби не вчиняв скандал. Через деякий час побачив натовп із 4 осіб, серед яких був і цей хлопець. Я злякався і… аби не виникло проблем, просто втік. Приблизно о 21.00 повернувся до СК «Юність» та пішов у зал, де ми ночували. Там до мене підійшли працівники поліції та військові. Вони запитали, де був, потім забрали в мене чорну шкіряну сумку, поклали в неї телефон та повісили мені її назад через плече. До цього бачив як цей телефон працівникам поліції передала інша людина. Потім дізнався, що це був телефон того чоловіка, який підходив до нас. Чому підійшли саме до мене, не знаю», запевнив він, додавши, що знайомому був винен 7200 гривень, тож, ймовірно, він його через це підставив. Крім того, донеччанин запевняв, що «iPhone» не викрадав.

Сам потерпілий ужгородець на судове засідання не з’явився, свідчень не давав.

Дівчина, яка назвалася очевидицею події, розповіла власну версію того, що трапилося.

«У той день я також сиділа на лавці перед СК «Юність, – наголосила вона. – До нас підійшов якийсь хлопець. Раптом почав кидатись на мого земляка з Краматорська. Здається, був п’яним. У нього з кишені випав телефон, але він цього не побачив і втік. Знаю, що юнак працює поруч у магазині. Втікав він через те, що з іншої компанії підійшов хтось і вдарив його ногою. Також невдовзі хлопець повернувся з підтримкою. Я бачила, як телефон випав у нього і валявся на землі. Згодом його підняв мій приятель. Він подзвонив власнику, а потім приїхала поліція».

Тим не менше, суд не повірив ні молодику з Краматорська, ні його приятельці і визнав мешканця Донеччини винним у пограбуванні та засудив до 8 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах