129105
17:07 16.012024

Закарпатець убив матір, закопав на подвір’ї та 4 місяці вибирав її пенсію

Події 10491

Неймовірно моторошний злочин сколихнув торік усе Закарпаття. Просто не вкладається в голову, як таке могло статися. 37-річний чоловік напідпитку з неймовірною люттю позбавив життя рідну матір просто через те, що хотів привласнити її банківську картку з пенсійними виплатами.

Нелюд не просто закатував нещасну жінку, але й приховав сліди страшного вбивства. Він закопав тіло рідної неньки на власному подвір’ї і потім протягом кількох місяців користувався її грошима. Правда з’ясувалася практично випадково.

Більше про деталі цієї трагедії та про те, яке ж покарання отримав чоловік – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Закопав і закидав сміттям

У травні 2023 року поліція Закарпатської області оприлюднила інформацію про те, що правоохоронці розкрили злочин у селі Приборжавське, що на Хустщині (раніше – Іршавщина).

Подія трапилася ще на початку лютого. І дізналися про неї поліцейські після того, як отримали повідомлення від жінки, яка непокоїлася через те, що її матір уже тривалий час не виходить на зв’язок.

Згодом стало відомо, що в 63-річної пенсіонерки стався конфлікт із сином через гроші. Чоловік ніде не працював, не був одружений і полюбляв заглянути в чарчину. Посварившись із матір’ю на початку лютого минулого року, він почав її нещадно бити. При цьому жінка лежала на ліжку, а син щосили гамселив її по голові. Бив до тих пір, поки не перестала рухатися й подавати ознаки життя. Після цього забрав банківську картку матері й пішов витрачати кошти.

Наступного дня, зрозумівши, що накоїв, закарпатець вирішив позбутися тіла і закопав його на території підсобного приміщення. Аби ніхто нічого не запідозрив, місце ще й закидав усіляким побутовим сміттям.

Після цього спокійно жив цілих чотири місяці і користувався пенсією мертвої матері. Можливо, безкарно гуляв би на волі й досі, якби сестра не забила на сполох і не почала спільно з поліцією пошуки зниклої жінки.

Нещодавно чоловік постав перед судом. Як зазначено в Єдиному державному реєстрі судових рішень, того дня, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, закарпатець «на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків під час суперечки з матір’ю умисно, реалізуючи умисел на позбавлення життя, з корисливих спонукань, з метою заволодіння банківською карткою та подальшого зняття з неї грошових коштів, руками, затиснутими в кулаки, завдав жінці не менше 10 ударів у ділянку голови». Смерть нещасної настала внаслідок отриманих травм.

Того ж дня чоловік зняв з рахунку матері всі наявні там кошти. Гроші, звісно ж, витратив на власні потреби. Відтак наступного разу, 11 квітня, знову привласнив 1726 гривень, 12 травня – 1624 гривні, а 13 травня зняв з рахунку 3452 гривні.

Крім того, карткою чоловік розраховувався за покупки в крамницях. Наприклад, 16 травня витратив 394,50 гривні, наступного дня – 680, ще через день – 661,90, а 19 травня здійснював покупки за рахунок мертвої матері аж двічі й заплатив 837,90 гривні. Протягом ще двох наступних діб, аж до затримання, накупував у сільському магазині продуктів на 354 та 218 гривень.

Ховала картку під подушкою

Із матеріалів судового розгляду розкриваються доволі цікаві деталі. Наприклад, що родичі й знайомі характеризують убивцю досить позитивно, запевняючи, що він був працьовитою і в загальному непоганою людиною, проте зловживав спиртним.

Сам чоловік у скоєнні страшного злочину зізнався, свою провину визнав повністю і наголосив, що шкодує про вчинене та розкаюється у своїх діях.

«На початку лютого 2023 року, точну дату пригадати не можу, я повернувся додому напідпитку. У будинку на ліжку лежала мати. Я почав просити в неї платіжну карту, на яку вона отримувала соціальну допомогу. Хотів зняти гроші й купити собі випити та закурити. Перед подією більше тижня вживав спиртне, – зазначив він. – Мати не хотіла віддавати картку, і між нами почалася сварка, під час якої я кулаками завдав їй більше п’яти ударів у ділянку голови. Відтак витягнув картку з-під подушки. Знав, що вона ховає її там. Коли переконався, що мати мертва, переніс її тіло в підсобне приміщення, розташоване позаду будинку. Там лопатою викопав яму. Закидавши труп ґрунтом, замаскував місце поховання різним побутовим сміттям. Опісля з її картки неодноразово знімав гроші та проводив оплату за придбані продукти в магазині у своєму селі».

Донька жертви, яка й забила на сполох, свідчити проти брата відмовилася й подала заяву про розгляд справи без своєї присутності, запевнивши при цьому, що претензій до нього не має.

Далека родичка зізналася, що в цій сім’ї нерідко виникали сварки, але хоч чоловік і зловживав алкоголем, був працьовитим, проводив удома ремонти та виконував усілякі роботи.

Інші односельці та сусіди також відгукувалися про закарпатця схвально, тим часом наголошуючи, що його мати була ледачою й також випивала.

«Я знаю його добре. Він є трудоголіком, – запевнила одна жінка. – Так, трохи зловживає спиртним. Але його мати також полюбляла заглянути в чарчину, а ще й була лінивою».

Утім, незважаючи на любов до праці, закарпатець усе ж скоїв страшний злочин і має за нього відповісти.

Суд визнав чоловіка винним в умисному вбивстві й засудив до 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах