128995
16:02 12.012024

На Хустщині жінка накинулася з ножем на зятя, а в Ужгороді – чоловік на співмешканку

Події 808

Сімейні конфлікти часом закінчуються дуже сумно. У хід ідуть то кулаки, то ножі…

На жаль, багато хто з закарпатців цивілізованим шляхом діалогу вирішувати проблемні питання не хоче або не вміє… А наслідки за «викид адреналіну» нерідко бувають зовсім не райдужними. Передусім – це покалічене здоров’я жертв, постійні походи на допити до правоохоронних органів та непрості судові засідання. Звісно, деколи провокують скандали саме потерпілі, але ж кожна людина може реагувати на них принаймні у правовому полі, аби не порушувати закон…

Декілька доволі сумних випадків трапилися останнім часом у різних куточках Закарпаття. Один – на Хустщині, інший в Ужгороді, ще два – у Тячеві та на Іршавщині. На щастя, у всіх обійшлося принаймні без трагічних наслідків. А от вироки кривдники отримали різні… Отже, деталі – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Пенсіонерка пошкодила зятю легеню

Жінка поважного віку під час конфлікту з зятем вирішила його провчити. Подія сталася у селі Кошельово, що на Хустщині, ще у липні 2021 року, але вирок у справі суд виніс лише нещодавно.

Тож у той фатальний день вдова, яка проживала разом із донькою та її чоловіком, під час сварки покалічила чоловіка, заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження.

Як наголошується у Єдиному державному реєстрі судових рішень, приблизно о 19:40 між тещею та зятем почалася сутичка у ванній кімнаті. Виникла вона на «ґрунті побуту». Тож жінка, «усвідомлюючи протиправність, карність та суспільну небезпечність своїх дій, а також настання суспільно-небезпечних наслідків, схопила в руки кухонний ніж, яким нанесла зятю один удар в ділянку правої половини грудної клітки».

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, пенсіонерка заподіяла закарпатцеві «тілесні ушкодження у вигляді проникаючого колото-різаного поранення грудної клітини справа, з пошкодженням середньої долі правої легені».

У суді свою провину пенсіонерка визнала повністю, у вчиненому розкаялася та підтвердила, що дійсно під час конфлікту травмувала чоловіка своєї доньки.

Зять проти неї не свідчив, а за місцем проживання закарпатку охарактеризували позитивно.

Суд визнав жінку винною у нанесенні зятю тяжких тілесних ушкоджень (ч. 1 ст. 121 КК України) і засудив до 5 років позбавлення волі, однак до тюремної камери не відправив і вирок змінив на більш лояльний – один рік іспитового терміну.

Ужгородець встромив ножа співмешканці у лікоть

Ще одна кримінальна історія сталася у червні в Ужгороді. Цього разу конфліктували між собою чоловік та його цивільна дружина.

Сам ужгородець був розлученим, раніше проблем із законом не мав, але співмешканці наніс тілесні ушкодження середньої тяжкості.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначено, що чоловік «8 червня 2023 року приблизно о 17 години 30 хвилин, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння за місцем спільного проживання з потерпілою, а саме в кухонній кімнаті, діючи умисно та цілеспрямовано, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, з метою спричинення тілесних ушкоджень на ґрунті довготривалих особистих, неприязних стосунків, наніс жінці з достатньою силою, один удар кухонним ножем в праву руку».

У результаті судово-медична експертиза кваліфікувала у молодиці «ножове поранення в ділянці правого ліктьового суглобу».

У судовому засіданні ужгородець свою провину визнав повністю, щиро розкаявся. Між ним та колишньою співмешканкою було укладено угоду про примирення.

Суд обрав чоловікові м’яке покарання. Спочатку засудив до одного року обмеження волі, але потім замінив вирок на однорічний іспитовий термін.

Побив брата качалкою

Ще один злочин, щоправда, без застосування холодної зброї, трапився у Тячеві. Там пенсіонер побив брата, бо той насміхався з його мертвого кота.

«14 вересня 2022 року, приблизно о 13.40 год., знаходячись у будинку, де проживає з рідним братом, чоловік умисно, на ґрунті особистих неприязних стосунків, під час сварки, дерев`яною качалкою наніс потерпілому множинні удари по різних частинах тіла, чим спричинив йому середньої тяжкості тілесне ушкодження», – йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У суді чоловік запевнив, що з братом помирився, у всьому розкаюється і пояснив, що ж відбувалося у той день.

«Я прийшов на обід додому з роботи. У городі побачив свого кота мертвим. Його я дуже любив. Тим часом брат почав насміхатися з нещасної тварини і це мене страшенно розлютило. Я взяв із кухні дерев`яну качалку й наніс йому декілька ударів по різних частинах тіла», – наголосив він.

Суд визнав чоловіка винним у нанесенні брату тілесних ушкоджень середньої тяжкості і засудив до одного року іспитового терміну.

Приревнував співмешканку і побив віником

Ще одна сімейна драма мала місце у травні цього року на Іршавщині. Ревнивий Ромео вирішив «перевиховати» молодицю за допомогою фізичної сили.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «22 травня приблизно о 22 годині, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння у будинку, в якому знаходилася й жінка» закарпатець «під час сварки, пов’язаної з ревнощами, наніс їй один удар кулаком у обличчя». Але на цьому не зупинився, а повалив співмешканку на ліжко, де «схопив її правою рукою за волосся та умисно наніс їй своїми обома ногами почергово близько десяти ударів в область тулуба справа й зліва». Коли ж нещасна підвелася, ревнивець «схопив її за шию, взяв віник і вдарив по голові та наніс близько шести ударів дерев`яною ручкою по обох ногах». Своїми діями чоловік спричинив своїй цивільній дружині тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Свою провину закарпатець визнав і заявив, що повернувся додому з роботи о 22 годині напідпитку і побачив, що співмешканка та той час уже спала. Це його сильно розлютило.

«Я розгнівався і почав наносити їй побої, – запевнив він. – Схопив її за волосся і почав бити ногами по тулубу, а потім дерев`яною ручкою від віника по ногам».

Також молодик обіцяв змінити поведінку, більше не порушувати закон і просив суворо його не карати. На подив, про це ж на суді просила і співмешканка свого кривдника, наголошуючи, що помирилася з ним.

«Того вечора він прийшов додому п’яним. Сварку почав через ревнощі. Бив ногами та ручкою від віника. Однак я його вже пробачила», – стверджувала молодиця.

Суд хоч і визнав чоловіка винним, але засудив до одного року обмеження волі, а покарання одразу ж замінив однорічним іспитовим терміном.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах