128484
11:02 26.122023

Закарпатські митники вчергове виявили факт незаконного вивезення з України валютної готівки 

Події 1390

Сьогодні вночі, 26 грудня, на митному посту «Ужгород-автомобільний інспектори-пошуківці управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці запобігли незаконному переміщенню через українсько-словацький кордон не задекларованих валютних коштів.

Порушником виявився 36-річний житель Житомира, який, виїжджаючи на позашляховику з України, під час митного контролю свідомо обрав «зелений коридор». Своїми діями чоловік демонстрував, що дотримується порядку переміщення товарів через митний кордон України. Під час усного опитування вказав про наявність у нього валюти в кількості 10 тис євро.

Однак, закарпатські митники засумнівалися у доброчесності співвітчизника, і на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків скерували транспортний засіб для проведення ретельної перевірки.

Відтак, в одній із валіз, що знаходилися у багажному відділенні автомобіля, інспектори-пошуківці виявили серед особистих речей ще 10 тисяч доларів. За словами водія, про значну кількість валютних коштів він «забув», бо вони належали його дружині, яка не поїхала з ним до Євросоюзу.

Таким чином, чоловік намагався перемістити через кордон валюту, що в загальному становить майже 800 тис грн, що значно перевищує дозволену до вивезення норму готівки для однієї особи, а також підлягає обов’язковому декларуванню.

Принагідно нагадаємо, що згідно з вимогами законодавства, без письмового декларування дозволяється переміщувати через кордон валютні цінності у сумі, що не перевищує 10 тисяч євро в еквіваленті на одну особу. Крім цього, чоловік не надав жодних документів, що підтверджують зняття даної готівки з власних банківських рахунків.

 Тож, за порушення порядку проходження митного контролю в зоні спрощеної смуги (зелений коридор) та переміщення валютних цінностей, що перевищує суму для обов’язкового письмового декларування, відносно гр.України складено протокол за ч. 1 ст. 471 Митного кодексу України. Не задекларовані 10 тис доларів вилучено.

Санкція правопорушення передбачають накладення штрафу в розмірі 20% від суми, що перевищує дозволену законодавством України для переміщення валютних цінностей без письмового декларування. 

Пресслужба Закарпатської митниці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах