128385
15:51 22.122023

У Березному чоловік встромив знайомому ножа в серце, а на Мукачівщині проломив другу голову

Події 1261

Коли на столі горілка, нерідко у хід ідуть кулаки. «Розігріті» алкоголем закарпатці відчувають наплив емоцій і спрямовують їх у негативне русло, навіть не думаючи про наслідки. Нерідко такі з’ясовування стосунків мають сумні наслідки і закінчуються судовою тяганиною та лікарняним ліжком. І це – ще у кращому випадку…

Саме такі два інциденти мали місце нещодавно у нашому краї. На щастя, жертви вижили, але долі самих нападників склалася поз-різному….

Детальніше – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Посварилися, а через що – обидва забули

Звичайна сварка, що сталася на свято Миколая торік, після бурхливого застілля мало не закінчилася трагедією для мешканця Малого Березного, що на Ужгородщині.

«Погостилася» компанія молодиків добряче, але під час застілля пересварилася між собою…

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Микола (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) «19 грудня 2022 року приблизно о 3 годині, знаходячись у прибудові дворогосподарства товариша, розпиваючи спиртні напої, спровокував словесну суперечку зі знайомим, яка переросла у образи та лайку».

Тим часом Петро, розлютившись не на жарт, зовсім не мав наміру зупинятися, а навпаки – вирішив помститися знайомому. Тож «не бажаючи залишати образи кривдника у свій бік без покарання, маючи на меті спричинити йому тілесне ушкодження, розуміючи та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їхню. караність та суспільно-небезпечний наслідок, умисно, схопивши правою рукою кухонний ніж, який лежав на столі, затиснувши його клинком який відходив від мізинця, наніс потерпілому товаришу, який у цей момент знаходився у вертикальному або близькому, до нього положенні тіла, один удар зліва направо, спереду до заду та зверху до низу в область грудної клітки».

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, влучив молодик своєму другу прямо в серце і спричинив «колото-різану рану у проекції міжребір`я, що кваліфікується як тяжке тілесне ушкодження.

У суді свою провину Петро визнав частково і заявив, що тієї ночі між ним та Миколою справді виникла сварка.

«Після того, як він ударив мене по обличчю я взяв ніж, який стояв на столику. Там також знаходилися інші кухонні прибори. Я пам’ятаю, що брав ніж до рук, але факт нанесення удару не пригадую. Як би там не було, а засунути ножа у знайомого не хотів, так вийшло автоматично. Я мав намір тільки налякати його. Про свій вчинок шкодую і у всьому щиро розкаююся» – запевнив закарпатець.

Микола ж зізнався, що гостював разом з товаришем у Степана, але через що посварився з Петром, забув.

«Увечері я прийшов у гості до друга. Незабаром до нас долучився Петро. Ми розмовляли і пили горілку. Із нами був ще один хлопець, Іван. Двоє з нас сиділи на дивані і двоє за столом. Раптом між нами з Петром почалася сварка. На той час вже всі напідпитку, тож причину не пам’ятаю зовсім. Ми штовхалися і я два рази вдарив його по обличчю. Після цього він схопив ніж на встромив його мені в груди. Я відчув сильний біль та більше нічого не пам’ятаю. Отямився вже в лікарні. Раніше між нами ніколи ніяких конфліктів не було. Зараз Петрові я все вибачив, не маю до нього жодних ні моральних, ні матеріальних претензій і не хочу, аби він сидів у тюрмі», – зазначив він.

Господар будинку, в якому трапилася поножовщина, також дав свідчення.

«19 грудня я запросив до себе в гості у Великий Березний трьох друзів. Один із них прийшов приблизно о 20 годині, а Микола та Петро десь о 23-24-й. Вчотирьох ми відпочивали та вживали алкогольні напої. Микола та Петро сиділи поруч, на дивані. Про що говорили – не знаю, але раптом між ними почалася сварка, яка переросла у штовханину. Коли все припинилося, я помітив, що Микола зігнувся і в нього на одежі кров. Я спитав, що трапилося, але він нічого не відповів. Зателефонував за швидкою, але там відмовилися їхати, тому я сам відвіз товариша до лікарні», – наголосив Степан.

Тож, враховуючи всі факти і прохання самого потерпілого суворо не карати винуватця, суд хоч і визнав Петра винним і засудив до 5 років позбавлення волі, але вирок одразу ж замінив на більш лояльний – трирічний іспитовий термін.

Побилися і помирилися

Інша кримінальна історія також трапилася з учасниками, які були напідпитку. При чому обоє чоловіків заявили, що між собою товаришували. А «помахали кулаками» вони 20 лютого цього року у селі Бобовище, що на Мукачівщині.

Зустрілися приятелі, як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, приблизно о 18 годині біля місцевого кафе. Між ними виникла сварка, під час якої Віктор, «діючи умисно, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їхню караність та настання суспільно-небезпечних наслідків, з метою спричинити тілесні ушкодження, повалив товариша на землю та наніс йому множинні удари руками та ногами в область голови».

Судово-медична експертиза кваліфікувала у Дмитра тяжкі тілесні ушкодження «у вигляді забою головного мозку, ВЧМТ, перелому склепіння черепа, лінійного перелому тім`яної кістки, травматичного крововиливу, перелому тім`яної кістки» та ряд інших травм, які були небезпечними в момент їхнього заподіяння.

Свою провину Віктор визнав і одразу заявив, що з Дмитром вони є приятелями.

«Ми товаришуємо давно. А в той день разом сиділи, укупі вживали алкогольні напої, але потім посварилися. Під час конфлікту я штовхнув його та 3-4 раз вдарив. Діма впав. Я допомагав йому з лікуванням, ми помирилися. У тому, що побив його, щиро каюся і вибачаюся перед Дмитром», – наголосив він.

Дмитро ж на судове засідання не з’явився, написав заяву про розгляд справи без його участі. Одночасно зазначив, що претензій до товариша не має, моральна та матеріальна шкода на лікування йому відшкодована. Також просив друга суворо не карати.

Утім, враховуючи, що Віктор уже мав судимість, суд визнав його винним за ч.1 ст.121 КК України (Нанесення тяжких тілесних ушкоджень) і засудив до 5 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах