127978
13:26 8.122023

Мукачівець вибив знайомому око, а хустянин мало не задушив матір

Події 907

Вирішив з’ясувати стосунки за допомогою кулаків, але не розрахував сили. Закарпатців краще не злити. Розгнівані люди не надто контролюють емоції.

Саме так не розрахував сили мукачівець, коли вирішив «поговорити» зі знайомим, у якого купив саджанці. Через конфлікт один чоловік опинився у лікарні, інший – на лаві підсудних.

А хустянин облив матір холодною водою, а потім вирішив схопити її за горло, аби не кричала через т е, що він напився… На щастя, не задушив…

Обставини цих історій з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Бив кулаками й ногами, поки не знепритомнів

Подія сталася ще 21 листопада 2021 року. Утім справа розтягнулася у часі і вирок суд виніс лише нещодавно.

А в той день двоє знайомих посварилися дорогою до супермаркету. Далі у хід пішли кулаки…

Було близько 17 години. Юрій (імена з етичних міркувань у матеріалі замінено) із братом вирішив піти на покупки. Несподівано для себе зустрів Миколу, у якого раніше купував саджанці туї. Оскільки вони висохли, чоловік тримав образу на приятеля і вирішив із ним з’ясувати стосунки.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Юрій «на ґрунті раніше виниклих особистих неприязних стосунків, вчинив сварку зі своїм знайомим, під час якої, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх карність та настання суспільно небезпечних наслідків, умисно наніс йому три удари рукою затиснутою в кулак в область обличчя, від яких, потерпілий впав та ще один удар обутою ногою в область лівого ока».

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, Микола отримав тяжкі тілесні ушкодження середньої тяжкості, які призвели до втрати зору на лівому оці, а також перелом щелепи з пошкодженням гайморової пазухи зі зміщенням відламків.

Свою провину у тому, що сталося, Юрій визнав. Розповів, що в той день зі своїм братом дійсно йшов до супермаркету, але дорогою зустрів Миколу.

«Між нами виникла сварка. Микола мені продав туї, проте вони не прийнялися. Він буйно відреагував на моє прохання повернути гроші за дерева. Під час сварки я вдарив його приблизно 3 рази у область обличчя кулаком. Він упав. Я ж ногою, взутою у кросівок, дав йому ще по голові у область ока. Потім мене відтягнув брат, а знайомий, який був із Миколою, викликав «Швидку допомогу». Наступного дня я поїхав до нього в лікарню. Його на той час доправили в Ужгород. Наразі відшкодував йому 178 000 гривень матеріальної шкоди. У подальшому буду сплачувати компенсацію частинами. Перед Миколою за скоєне вибачаюся, а в тому, що не стримався в ту мить, щиро каюся», – запевнив він.

А що розповів у суді Микола?

«У той день я зустрівся з Юрієм та його братом на вулиці. Він почав пред`являти претензії щодо туй, які купив у мене. Поводився агресивно, почав бити кулаками в обличчя. Ударів було багато, думаю, що не менше десяти. Бив і ногами, аж поки я не втратив свідомість. Знайомий привів мене до тями і викликав медиків. Мені довелося лікуватися протягом тривалого часу. Крім того, потрібна операція на оці і реабілітація. Я втратив 80 % зору. Після побиття мав тілесні ушкодження, через які став інвалідом. Юрій частково відшкодував мені завдану шкоду, сплатив 178 000 гривень. Ми домовилися, що іншу суму він переказуватиме частинами», – зазначив чоловік.

Також сестра Миколи наголосила, що її брат став інвалідом ІІІ групи, що Юрій побив його серед білого дня, що лікувався важко, бо в родині не було коштів.

«Фактично у всьому допомагали Миколі ми з чоловіком, – зізналася жінка. – Сам він грошей не мав. Наразі потребує протезування ока».

Суд визнав Юрія винним у нанесення знайомому тілесних ушкоджень середньої тяжкості і засудив до 5 років позбавлення волі. Утім за ґрати не відправив і вирок замінив на більш лояльний – трирічний іспитовий термін.

Син вирішив «провчити» матір

Ще гірше, коли руку знімають діти на батьків… Утім саме такий злочин трапився у лютому цього року в Хусті.

За вчинення домашнього насильства Степан уже двічі (28 жовтня та 1 грудня 2022 року) притягався до відповідальності, сплачував штраф, але не змінився, не замислився над тим, що так поводитися з найріднішою людиною – не лише аморально, але й протизаконно.

Як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, 21 лютого цього року приблизно о 9 годині ранку, чоловік «перебуваючи за місцем свого проживання під час словесного конфлікту, який виник на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків із матір’ю, діючи умисно, усвідомлюючи протиправність, караність за суспільну небезпечність своїх дій, а також настання суспільно небезпечних наслідків, вилив на неї два відра холодної води та намагався спричинити тілесні ушкодження, тримаючи рукою за шию».

Жінка, що постійно потерпала як від фізичних, так і від психологічних знущань з боку сина, звернулася до правоохоронців. Винуватцеві довелося постати перед судом.

Свою провину Степан визнав. У суді у всьому каявся, а конфлікти в родині пояснював тим, що сварки щоразу починалися через відсутність у нього заробітку. Загалом був небагатослівним, бо може й сказати йому особливо не було що…

Мати ж запевнила, що син полюбляє заглянути до чарчини.

«Степан ніде не працює, схильний до вживання спиртних напоїв і на цьому ґрунті вчиняє сварки та скандали», – наголосила жінка.

Утім далі додала, що син наразі усвідомив свою поведінку, а претензій до нього вона не має.

«Ми помирилися, тому прошу суворо його не карати!», – зазначила вона.

Тож суд і обрав для домашнього насильника м’яке покарання, присудивши йому 200 годин громадських робіт.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах