127691
16:04 30.112023

На Закарпатті розповіли про спроби незаконного перетинання держкордону

Події 9162

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні, на ділянці Мукачівського прикордонного загону, зафіксовано 25 випадків загибелі військовозобов’язаних чоловіків, які намагалися незаконно перетнути кордон. З них: 19 потонуло в Тисі, 5 загинуло долаючи засніжені високогір’я, 3-ох було доставлено в лікарню із відмороженням кінцівок.

Про це нині під час брифінгу в Закарпатські ОВА розповів заступник начальника штабу Мукачівського прикордонного загону – начальник відділу організації прикордонної служби підполковник Дмитро Куценко.

– Здебільшого особи намагаються перетнути кордон поза пунктами пропуску, на зелених ділянках. Здійснюють це самостійно, або ж за допомогою переправників. Близько 3 тис. осіб, які намагалися незаконно перетнути кордон, затримали працівники Мукачівського прикордонного загону. У перші місяці повномасштабного вторгнення ми спостерігали ситуацію, що люди намагалися перетнути кордон через пункти попуску.

Безпосередньо затриманих таких було близько 4 тис. Слід зазначити, що виявляються підроблені документи й неправильне внесення інформації в базу даних Шлях, – зауважив Дмитро Куценко.

Що стосується роботи Чопського прикордонного загону, то найбільше правопорушень фіксуються саме на україно-словацькій ділянці кордону.

– З початку повномасштабного вторгнення, саме на цій ділянці часто затримують осіб, які намагаються незаконно перетнути кордон. Географічно вона розташована так, що на ній є чимало під’їздів та підходів. Вздовж кордону є чимало населених пунктів, шляхів тощо. Найсміливіші особи намагаються перетнути кордон через гірську ділянку, що є досить небезпечно, – розповідає помічниця начальника Чопського прикордонного загону – начальниця пресслужби підполковник Олена Трачук. – Часто особи звертаються до місцевих жителів, які добре знають місцевість і можуть переправити “туристів”. Тільки з початку цього року, за спроби незаконного перетину кордону, на цій ділянці ми затримали понад 750 чоловіків. З них 99% – це чоловіки призовного віку, громадяни Україні. З початку повномасштабного вторгнення – 1115 осіб призовного віку. З метою стабілізації обстановки Чопський прикордонний загін співпрацює зі словацькою стороною.

Особливо небезпечно перетинати кордон взимку, до чого часто вдаються ухилянти. Адже передбачити погодні умови, маршрути та свій рівень підготовки іноді дуже складно.

Рятувальник з багаторічним стажем Віктор Опаленик – заступник начальника гірської пошуково-рятувальної частини ГУ ДСНС України у Закарпатській області розповідає, що взимку гори дуже непередбачувані.

– Наша співпраця з прикордонною службою – налагоджена. Хочу наголосити, що наше завдання – рятувати. Тому для нас кожна людина – це турист. А вже які в неї були наміри, повинні встановлювати відповідні служби, – розповідає Віктор Опаленик. – З початку року рятувальники здійснили 183 виїзди на пошуково-рятувальні роботи. При цьому врятовано 204 людини. З них 97 була надана долікарська допомога. Важливо наголосити, що взимку ходити в гори дуже небезпечно, адже ви стикаєтеся з непередбачуваними погодними умовами: низькими температурами, високим сніговим покривом, лавинна небезпека тощо. Перед тим, як подорожувати у зимові Карпати я б порадив усім туристам дуже до цього питання підійти серйозно. Потрібно підібрати спеціальне спорядження, одяг та взуття. Потрібно детально продумати маршрут, реально оцінити свої можливості.

Варто зазначити, що ще давніше Рада оборони області прийняла заборону відвідувати окремі ділянки туристичних маршрутів: від Ужка до Ужгорода, частину Чорногірського хребта, а також Мармароського масиву.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини