126553
11:30 26.102023

Бій за «Авангард»: чому стадіон у Мукачеві опинився під арештом

Події 8014

Протягом останніх пів року мукачівський стадіон «Авангард» постійно був у центрі уваги. То, попри спротив громадськості, його майже одностайним рішенням депутатів міськради продали приватній фірмі, то до мера та інших учасників цієї скандальної справи з обшуками прийшли СБУ та НАБУ.

Жодні прохання активістів винести згадане питання на громадське обговорення не діяли. Тож уся ця історія з продажем викликала в місцевих мешканців одні лише запитання.

Стадіон «Авангард» – земельна ділянка в центрі Мукачева на березі річки Латориця. Улітку міська рада виставила на торги три гектари комунальної землі. Уже тоді активісти зрозуміли, що продають її за дуже заниженою ціною, а тому вирішили відвідувати всі засідання та сесії, щоб тримати під контролем цю справу.

«Ми ходили і ходимо на засідання, аби бути присутніми під час розгляду питань, бо вони в основному стосуються землі та комунальної власності. Як представники громадських організацій ми хотіли б послухати, за що голосують депутати. На мою думку, Мукачево пошматували! «Депеш-парк»? О, там уже буде автостоянка. Парк «Центральний»? Там теж щось заплановано, але не для нас. Усе на продаж! Усе! У тому числі й стадіон», – розповідає представниця громадської організації «Правозахист споживачів» Діана Поляк.

Жінка каже, що потрапити до міської ради останнім часом було ще тим квестом. Зайти в приміщення дозволяли тільки за наявності відповідних посвідчень. У більшості випадків приватна охорона не впускала представників громадських організацій ні на засідання, що стосувалися земельних ділянок, ні на сесії, коли вирішувалася доля, зокрема, і стадіону «Авангард». Бувало, доходило до бійок!

Уперше проголосувати за продаж землі стадіону депутати хотіли ще 17 серпня. Тоді на сесії Мукачівської міської ради планували розглянути понад 60 питань. Головне, яке також входило до порядку денного, стосувалося затвердження звіту про експертну грошову оцінку та продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ «Універсал-М».

«Ще 4 квітня з публічним запитом надати всі наявні документи щодо земельної ділянки стадіону «Авангард» ми звернулися до міської ради. Вона досить довго ігнорувала наш запит, порушуючи при цьому законодавство. Ми навіть звернулися до суду, аби зобов’язати їх надати роз’яснювальні документи щодо цієї ділянки», – розповідає очільник Федерації футболу Мукачівського району Тарас Алмашій.

У сесійній залі він запропонував депутатам відкласти це питання, допоки буде вивчатися карна справа, яка стосується набуття права власності на споруди стадіону «Авангард» та земельну ділянку під ним.

Голосування перенесли на наступну сесію Мукачівської міської ради. І вже 22 серпня питання продажу все ж набрало необхідну кількість голосів. «За» були 24 депутати, один утримався, ще двоє не голосували, хоча перебували в залі. Купила стадіон «Авангард» і три гектари землі в Мукачеві фірма ТОВ «Універсал-М», яка має трьох засновників. Це голова Мукачівської районної ради Михайло Ланьо (колишній кримінальний авторитет на прізвисько Блюк), Почесний консул Словаччини в Ужгороді, бізнесмен та ексдепутат Олег Адамчук, ексдепутат Закарпатської обласної ради Олексій Баранюк. Директором фірми є брат Олега Адамчука, Ігор Адамчук.

Цікавим виявився і той факт, що оціночну вартість ділянки проводила фірма, зареєстрована в Полтаві.

Однак громадськість міста не опустила рук і почала звертатися в усі можливі інстанції, аби привернути увагу відповідних служб до такого, на її думку, відвертого дерибану землі.

Уже 10 жовтня НАБУ та СБУ провели обшуки в мера Мукачева Андрія Балоги та інших причетних до продажу осіб. Паралельно обшуки відбулися в голови Мукачівської районної ради Михайла Ланя, Олега й Ігоря Адамчуків та Олексія Баранюка.

За версією слідства, через полтавську фірму фігуранти справи отримали занижену вартість обʼєкта. У Полтаві в засновників цієї компанії теж провели масові обшуки. Саме вони занизили вартість оцінки майна майже на сто мільйонів гривень.

Мер Мукачева Андрій Балога, у свою чергу, переконаний у законності дій міської ради. Він так прокоментував обшуки у себе вдома та в міськраді: «По-перше, кримінальне провадження, у рамках якого відбуваються слідчі дії, стосується викупу земельної ділянки ТОВ «Універсал-М», що орендується ними з 2013 року. По-друге, усі рішення та процедури щодо земельної ділянки здійснювалися цього року відповідно до чинного законодавства. Необхідна інформація й документи були надані правоохоронцям у повному обсязі в співпраці зі слідством на всіх етапах їхньої роботи. Сподіваюся, слідчі піді­йдуть до з’ясування всіх обставин справи максимально об’єктивно та неупереджено, відповідно до законодавства, перед яким усі рівні. Я переконаний у законності дій міської ради та в тому, що надалі це буде підтверджено в рамках розслідування й судами, як це траплялося не один раз».

На сьогодні земельна ділянка стадіону «Авангард» у Мукачеві площею майже три гектари перебуває під арештом. Таку ухвалу, за словами голови ГО «Правозахист споживачів» Володимира Поляка, виніс Ужгородський міськрайонний суд.

«Уже було проведено перші аналізи. Відкрито кримінальне провадження. Нам одразу здалося дивним те, що планувалася зміна цільового призначення стадіону. Це власне і стурбувало всю спортивну спільноту Мукачева. На місці стадіону збиралися побудувати житловий комплекс. Ці питання подавалися на сесію дуже завуальовано, але ми все розуміли», – каже Володимир Поляк.

Тож долю мукачівського стадіону «Авангард», який має столітню історію, вирішить суд.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини