126412
10:21 20.102023

Мукачівець біля банкомату пограбував пенсіонерку, а в Чопі злодій побив чоловіка і відібрав гроші

Події 1257

На жаль, незважаючи на те, що у державі війна, на Закарпатті стаються злочини. І мова не про випадкові автопригоди, дрібне хуліганство, чи з’ясовування стосунків за допомогою кулаків у межах раджини, а про навмисне скоєні протизаконні дії, про бажання поживитися за рахунок інших, про відбирання у невинних людей їхнього законного майна чи важко зароблених коштів.

Нині «Карпатський об’єктив» вестиме мову про пограбування. Розглянемо декілька останніх випадків, у яких суди винесли вироки винуватцям.

Відібрав у пенсіонерки майже 20 тисяч гривень

Подія сталася 20 лютого у Мукачеві. Ніде не працюючий 27-річний місцевий мешканець вирішив трохи підправити своє важке фінансову становище, але не влаштувавшись на роботу, а грабуючи перехожих.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, була 19 година вечора. Взимку о такій порі вже темно. До банкомату практично у центрі міста підійшла жінка, щоб зняти гроші з банківської карти. У цей час до неї підбіг злочинець та «шляхом ривка, вирвав грошові кошти в сумі 18 500 гривень» прямо із рук переляканої жінки. Після цього він одразу ж зник із місця події, а скривджена пенсіонерка звернулася до правоохоронних органів.

У судове засідання пограбована закарпатка не з’явилася, написала заяву про розгляд без своєї участі, при цьому зазначивши, що до грабіжника не має жодних претензій, а моральну та матеріальну шкоду він їй відшкодував.

Сам зловмисник свою провину визнав і зізнався, що справді вирвав у незнайомої йому людини гроші. Причину своєї поведінки пояснити не зміг, але додав, що у всьому щиро розкаюється і став на шлях виправлення.

Але судді йому не повірили, бо визнали винним і засудили до 2 років позбавлення волі.

Не встиг звільнитися, як знову взявся за старе

Ще одне пограбування сталося у чопі 18 червня. На мешканця села Соломононово Ужгородського району напав уродженець Руських Комарівців, який лише кілька тижнів перед тим звільнився із місць позбавлення волі. 31-річний нападник кинувся на перехожого і забрав у нього сумку з готівкою.

«О 4 ранку, реалізуючи раптово-виниклий умисел, спрямований на грабіж, діючи в присутності власника майна, який усвідомлював факт вчинення викрадення, тобто діючи відкрито, перебуваючи на проїжджій частини під мостом автодороги М-06 «Київ-Чоп» у м. Чоп Чопської громади Ужгородського району Закарпатської області» молодик вступив зі своєю жертвою «у фізичну штовханину, після чого завдавши декілька ударів руками, затиснутими в кулаки, по тілу потерпілого, тобто поєднуючи свої дії з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров`я, внаслідок чого чоловік впав на землю, шляхом ривка відібрав сумку», – наголошується у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У суді свою провину нападник визнав і наголосив, що з чоловіком, якого пограбував, помирився, гроші йому повернув. Потерпілий також заявив, що матеріальних претензій до кривдника не має.

Утім суд визнав закарпатця винним і засудив до 5 років позбавлення волі.

У Берегові 17-річний юнак побив та забрав телефон у 13-річного хлопчика

Подія сталася у жовтні минулого року. Раніше судимий 17-річний юнак практично серед білого дня побив та обікрав школяра. До поліції звернулася мати учня. Вона повідомила, що коли її син увечері повертався додому, на нього напав невідомий.

Події відбувалися, як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «17 жовтня у період з 17 год. 30 хв. до 19 год. 00 хв., біля виходу з території автовокзалу». Там молодик, «діючи умисно з корисливих мотивів та з метою незаконного збагачення за рахунок чужого майна, підійшов до малолітнього хлопчика та наніс йому два удари правою ногою в область лівого стегна. Школяр упав і отримав «тілесні ушкодження у вигляді синців лівого стегна, які згідно з висновком судово-медичної експертизи відносяться до легких тілесних ушкоджень». Відтак молодик «відкрито викрав мобільний телефон темно-синього кольору марки «ULEFONE», моделі «S-11» та грошові кошти в розмірі 300 гривень, які знаходилися в рюкзаку малолітнього».

У суді нападник свою провину не визнав, та запевнив, що раніше дав хлопцю 900 гривень, за які він мав купити йому дешеві цигарки.

«Справа в тому, що ні сигарети він не приніс, ні гроші не повертав, – заявив закарпатець. – У той день, коли сталася подія, я підійшов до хлопця. Запитав, коли віддасть гроші. У відповідь він особисто запропонував мені свій телефон на декілька днів, поки не збере гроші та не віддасть їх. Таким чином із його телефоном я пішов додому. Продавати його не збирався. Коли вже перебував у квартирі, приблизно о дванадцятій годині ночі до мене прийшли працівники поліції, з якими вийшов на подвір`я. Біля будинку добровільно віддав їм телефон та виявив у себе в кишені 300 грн., які мені не належали. Гроші розірвав та викинув. Вважаю, що їх мені підкинули».

За словами потерпілого хлопця, в той день справді нападник питав спочатку, де гроші і він дійсно обіцяв їх найближчим часом повернути. Утім згодом знайомий його вдарив, через що він упав.

«Коли хотів викликати працівників поліції, виявив відсутність мобільного телефону, який знаходився у маленькій кишені рюкзака та грошових коштів в сумі 300 грн., купюрами 100 і 200 грн. Рюкзак я залишив на землі. Тим часом попросив скористатися телефоном у невідомої перехожої, з якого викликав поліцію», – запевнив школяр.

Також він додав, що не пропонував знайомому свій телефон у рахунок боргу, утім претензій до нього він не заявив.

Суд визнав молодика винним і засудив до 8 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах