ko.net.ua

На Закарпатті стався відчутний землетрус

У понеділок, 9 жовтня, о 21:23 в обласному центрі Закарпаття стався відчутний землетрус. Епіцентр його був у Словаччині, за 40 км від Ужгорода (c. Нова Келча), на глибині 10 км. Сила підземних поштовхів становила 5–5,5 бала (ведеться уточнення). Повідомляється, що поштовхи були відчутні майже по всій території Закарпаття, а також у Львові. У будинках дзвенів посуд, відчинялися шафи, а подекуди на стелях з’явилися тріщини.

За словами голови Закарпатської ОВА Віктора Микити, землетрус відчули майже по всій області, а ДСНС перевіряють можливі ушкодження інфраструктури та житлового сектору. 

– Закарпаття перебуває в зоні сейсмічної активності. Цьому року в нас це не перший землетрус. Важливо, щоб усі будівлі були зведені з дотриманням вимог ДБН, аби могли витримати це природне явище. На жаль, ми не маємо змоги інформувати наперед, коли відбудеться землетрус. Про це відомо одному Богові, – зазначив Віктор Микита.

Як повідомив начальник Головного управління ДСНС у Закарпатській області Роман Гудак, щороку в краї трапляється від 25 до 70 землетрусів, які мають поверхневий характер. Цього разу до рятувальників надійшло 15 повідомлень від населення про поштовхи без негативних наслідків.

– Варто пам’ятати прості правила дій під час землетрусу, які дуже схожі із сигналом повітряної тривоги: як тільки з’явиться відчуття коливання ґрунту або будівлі, головна небезпека, яка загрожує, – предмети й уламки, що падають; у разі знаходження на першому або другому поверхах, треба швидко залишити будинок та відійти від нього на відкрите місце; негайно покинути кутові кімнати, у разі перебування вище другого поверху; негайно перейти в більш безпечне місце в разі знаходження в приміщенні;

стати в отворі внутрішніх дверей або в кутку кімнати, подалі від вікон і важких предметів, – зазначив Роман Гудак.

У свою чергу, завідувачка сейсмічної станції в м. Ужгороді відділу сейсмічності Карпатського регіону  Інституту геофізики імені С.Суботіна НАН України Світлана Плішко наголосила, що Закарпаття – сейсмічно активна область, яка має п’ять сейсмічно активних розломів, де періодично відбуваються землетруси. 

– Чим глибший землетрус, тим більшу поверхню він охоплює. У Словаччині був землетрус на глибині 20–25 км, тому ми так добре його відчули. Останній значний землетрус у цьому районі (в Словаччині) відбувся у 2006 році. Ужгород його відчув добре, особливо західна частина, оскільки землетрус пішов по Перечинському розлому. Можна сказати, що обласний центр відчув за міжнародною шкалою 4 бали точно, – зазначила Світлана Плішко.

Найбільш активна сейсмологічна зона на Закарпатті – це Тячівщина, Берегівщина, Свалявщина, а також с. Анталовці.

Станом на зараз немає інформації щодо можливих загроз, однак закарпатців просять бути пильними і в разі повторних поштовхів перейти в безпечні місця, подалі від багатоповерхівок та інших висотних будівель.

Христина БІКЛЯН