126093
16:52 10.102023

На Закарпатті стався відчутний землетрус

Події 8900

У понеділок, 9 жовтня, о 21:23 в обласному центрі Закарпаття стався відчутний землетрус. Епіцентр його був у Словаччині, за 40 км від Ужгорода (c. Нова Келча), на глибині 10 км. Сила підземних поштовхів становила 5–5,5 бала (ведеться уточнення). Повідомляється, що поштовхи були відчутні майже по всій території Закарпаття, а також у Львові. У будинках дзвенів посуд, відчинялися шафи, а подекуди на стелях з’явилися тріщини.

За словами голови Закарпатської ОВА Віктора Микити, землетрус відчули майже по всій області, а ДСНС перевіряють можливі ушкодження інфраструктури та житлового сектору. 

– Закарпаття перебуває в зоні сейсмічної активності. Цьому року в нас це не перший землетрус. Важливо, щоб усі будівлі були зведені з дотриманням вимог ДБН, аби могли витримати це природне явище. На жаль, ми не маємо змоги інформувати наперед, коли відбудеться землетрус. Про це відомо одному Богові, – зазначив Віктор Микита.

Як повідомив начальник Головного управління ДСНС у Закарпатській області Роман Гудак, щороку в краї трапляється від 25 до 70 землетрусів, які мають поверхневий характер. Цього разу до рятувальників надійшло 15 повідомлень від населення про поштовхи без негативних наслідків.

– Варто пам’ятати прості правила дій під час землетрусу, які дуже схожі із сигналом повітряної тривоги: як тільки з’явиться відчуття коливання ґрунту або будівлі, головна небезпека, яка загрожує, – предмети й уламки, що падають; у разі знаходження на першому або другому поверхах, треба швидко залишити будинок та відійти від нього на відкрите місце; негайно покинути кутові кімнати, у разі перебування вище другого поверху; негайно перейти в більш безпечне місце в разі знаходження в приміщенні;

стати в отворі внутрішніх дверей або в кутку кімнати, подалі від вікон і важких предметів, – зазначив Роман Гудак.

У свою чергу, завідувачка сейсмічної станції в м. Ужгороді відділу сейсмічності Карпатського регіону  Інституту геофізики імені С.Суботіна НАН України Світлана Плішко наголосила, що Закарпаття – сейсмічно активна область, яка має п’ять сейсмічно активних розломів, де періодично відбуваються землетруси. 

– Чим глибший землетрус, тим більшу поверхню він охоплює. У Словаччині був землетрус на глибині 20–25 км, тому ми так добре його відчули. Останній значний землетрус у цьому районі (в Словаччині) відбувся у 2006 році. Ужгород його відчув добре, особливо західна частина, оскільки землетрус пішов по Перечинському розлому. Можна сказати, що обласний центр відчув за міжнародною шкалою 4 бали точно, – зазначила Світлана Плішко.

Найбільш активна сейсмологічна зона на Закарпатті – це Тячівщина, Берегівщина, Свалявщина, а також с. Анталовці.

Станом на зараз немає інформації щодо можливих загроз, однак закарпатців просять бути пильними і в разі повторних поштовхів перейти в безпечні місця, подалі від багатоповерхівок та інших висотних будівель.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини