125631
15:34 25.092023

На Рахівщині один чоловік погрожував убивством соцпрацівниці, а інший – освітянці з сільради

Події 847

Звісно, не завжди і не всі від погроз переходять до справи, утім жертви, побоюючись за власне життя, зіштовхуючись із подібним, зазвичай звертаються до правоохоронців.

Іноді на Закарпатті стаються справді дивні і непередбачувані випадки. Якщо більшість конфліктів відбувається у родинному колі, то є й такі, коли зачіпаються інтереси чужих людей. Дві досить дивні історії трапилися у Виликобичківській ОТГ, що на Рахівщині, щоправда, у різні часові проміжки. Утім обох справах суд виніс вироки нещодавно. Крім того, у обох випадках погрози вбивством стосувалися представників селищної ради і обидва фігуранти отримали аналогічні вироки. Детальніше про них розповість «Карпатський об’єктив».

Прийшла вилучати дитину у матері, яка на чотирьох уже позбавлена батьківських прав

Звісно, дитині найкраще жити у родині, поруч із мамою. Але, як не прикро, іноді у сім’ї малюк тільки страждає. Бувають різні випадки. Особливо, коли батьки полюбляють заглянути в чарчину і ведуть розгульний спосіб життя, дитині поруч із ними зовсім несолодко…

Дивний випадок трапився у Великобичківській ОТГ ще в липні 2021 року. Тоді чоловік, перебуваючи на території власного подвір’я, як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, приблизно о «8 годині 20 хвилин у стані алкогольного сп`яніння, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин з соціальним працівником, взяв кухонний ніж із будинку» і наблизився з ним до жінки, замахнувся на неї і при цьому «висловлював багаторазові погрози вбивством».

Так чим же завинила перед закарпатцем чиновниця? Чому він вирішив вийти до гості з холодною зброєю в руках? Чому не запросив до столу? Усе просто! Справа в тому, що жінка прийшла вилучати з родини його сина… і мала на це підстави.

У суді свою провину чоловік визнав, у вчиненому розкаявся і заявив, що убивати молодицю не бажав, тільки лякав її.

«7 липня 2021 року до нашого будинку приїхала начальниця соціальної служби. Вона хотіла забрати дитину через те, що до неї з письмовою заявою про неналежне виховання дитини – єдиного сина звернувся лікар. Я сильно рознервувався. Крім того, перебував у стані алкогольного сп’яніння. Тож миттєво схопив кухонний ніж, яким умисно порізав два передні колеса на автомобілі, яким вона приїхала. Потім тим же ножем, розмахуючи перед обличчям чиновниці, погрожував їй убивством. Погрози були лише словесними, однак нікого вбивати не мав наміру», – запевнив закарпатець і просив при цьому суд суворо його не карати.

А що розповіла про той день начальниця соціальної служби у справах дітей при Великобичківській ОТГ?

«5 липня 2021 року до нас поступила заява від сімейного лікаря про неналежний догляд за дитиною в сім`ї хронічних алкоголіків. Комісія у складі 5 осіб виїхали 7 липня до родини. На місці двері нам відчинила жінка, мати хлопчика. Вона вже раніше позбавлена батьківських прав щодо чотирьох дітей від першого шлюбу. У момент зустрічі з нею вона була п’яною. Потім підійшов батько дитини. Він також був нетверезим. Я пояснила йому, що ми прийшли вилучати малюка з сім’ї. Дитина хворіє на вроджену епілепсію. Взяла хлопчика на руки. Тим часом чоловік схопив зі столу кухонний ніж і почав мені погрожувати вбивством. Ножем розмахував мені прямо перед моїм обличчям. Потім ним умисно розрізав колеса на автомобілі. Він весь час вигукував, що уб’є мене. Я бачила перед собою реальну загрозу життю. Крім того, батько малюка був п’яним, тож дійсно міг встромити в мене ножа. Тільки його син, якого я тримала на руках, перешкоджав реалізувати задумане. Про випадок одразу ж повідомила поліцію», – зізналася вона.

Суд визнав чоловіка винним в погрозах вбивством і обрав для цього покарання у вигляді трьох місяців арешту.

Прийшов на «розбірки» до освітянки

Інший незвичний випадок трапився на території тієї ж ОТГ, прямо у приміщенні учбової установи.

Уродженець росії, а наразі внутрішньо переміщений, накинувся з погрозами на чиновницю прямо у її робочому кабінеті.

«10 лютого 2023 року близько 15:30 години, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, знаходячись в адміністративній будівлі Великобичківського ліцею, з метою самоствердження та залякування, підійшов до приміщення кабінету головного спеціалісту відділу освіти, культури, молоді та спорту, яка в той час знаходилася на робочому місці, тримаючи в правій руці ніж господарського-побутового призначення, із використанням нецензурної лексики публічно здійснив словесні погрози вбивством», – йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень. При цьому чоловік ще й голосно нецензурно лаявся, кричав, а також нервово розмахував перед жінкою ножем, демонструючи їй готовність фізично розправитися з нею. Своїми діями він викликав у нещасної справді побоювання за своє життя.

Справу у суді розглядали у спрощеному вигляді. Нападник визнав свою провину, погодився зі встановленими досудовим розслідуванням обставинами і пояснень щодо своїх дій не надавав. Так само не свідчила і сама потерпіла.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 129 КК України («Погроза вбивством») та призначив йому покарання у вигляді трьох місяців перебування під арештом.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах