125592
17:11 23.092023

Мукачівець побив батька металевою палицею, а ужгородець – встромив знайомому ножа у живіт

Події 1390

Закарпатці б’ються не тільки кулаками. У пориві люті дехто може застосувати проти супротивника ще й те, що виявляється поруч – металеві та дерев’яні палиці, каміння, ножі…

Декілька таких випадків сколихнули область у цьому році. Трапилися вони в Ужгороді та на Мукачівщині. У одному з них дісталося рідному батькові нападника, а у двох – просто знайомим людям.

Суд уже виніс вироки у цих справах. Детальніше про них розповість «Карпатський об’єктив».

Хотів заспокоїти і не розрахував сили

На Мукачівщині в селі Коноплівці син вирішив приборкати сердитого батька за допомого «підручних матеріалів».

Подія трапилася 16 травня о 23 годині ночі. «Відгамселив» енергійний молодик чоловіка досить сильно, через що той отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень», того вечора «на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин» закарпатець «вчинив із батьком сварку, під час якої, перебуваючи на подвір`ї свого домогосподарства підняв із землі металевий прут та маючи прямий умисел на нанесення тілесних ушкоджень, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх караність та настання суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, наніс удар в область лівого передпліччя потерпілого».

Після нападу сина батька довелося госпіталізувати з переломом лівої ліктьової кістки з незначним зміщенням, а молодик змушений був постати перед судом.

Батько на засідання взагалі не з’явився, подав заяву про розгляд без його участі.

Син же свою провину визнав, покаявся і запевнив, наразі у його родині панують мир і злагода.

«Того вечора батько прийшов додому в нетверезому стані. Між нами виник конфлікт через те, що він вчинив безпорядок у хаті. Під час сварки я металевим прутом вдарив батька по руці. Удар був не дуже сильним. Я навіть не думав, що це може спричинити йому такі сильні тілесні ушкодження. Наступного дня ми примирилися, – запевнив він, додавши, що доглядає за батьком, оскільки той хворіє і жодних непорозумінь між ними немає.

Хоч суд і визнав закарпатця винним та призначив покарання у вигляді 1 року обмеження волі, але одразу ж його замінив на однорічний іспитовий термін.

Не поділили під’їзд

Інший неприємний інцидент трапився в Ужгороді 4 березня.

Приблизно о 18.40 прямо у під’їзді будинку два чоловіки посварилися між собою і один накинувся на іншого з розкладним ножем.

Як повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень, закарпатець вступив зі знайомим у «словесний конфлікт на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків». Але сварка переросла у взаємні образи, тож він задав опоненту «ножем «метеликом» один удар» у живіт. У результаті потерпілий отримав «тілесні ушкодження у вигляді проникаючого поранення плевральної порожнини з пошкодженням міокарду», що згідно з висновком судово-медичної експертизи відноситься до тяжких тілесних ушкоджень.

У вчиненому уже невдовзі чоловік розкаявся та надав суду згоду на затвердження угоди про визнання винуватості.

Суд, у свою чергу, визнав його винним і засудив до 5 років позбавлення волі, але вирок замінив на більш лояльний – три роки іспитового строку.

Травмував голову та поламав передпліччя

Ще один моторошний випадок мав місце 18 лютого в Ужгороді. Вирок у справі суд виніс нещодавно.

Отже, у Єдиному державному реєстрі судових рішень значиться, що приблизно об 11 годині «перебуваючи біля будинку, діючи умисно, в ході сварки, яка виникла на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків», ужгородець, «стоячи напроти потерпілого обличчям до нього, наніс йому кінцем дерев`яної палиці один удар в область грудної клітини в результаті чого той впав на землю обличчям догори»

Утім це чоловіка не зупинило. Скоріше ж навпаки… «Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на спричинення тілесних ушкоджень, коли потерпілий вже лежав на землі, при цьому схрестивши руки над головою, він наніс ще декілька ударів дерев`яною палицею йому по голові та лівій і правій кінцівках рук».

У результаті нещасний отримав «забійно-рвану рану голови, закритий уламковий перелом обох кісток передпліччя із зміщенням, які відносяться до середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень».

Під час судового засідання нападник свою провину визнав повністю, щиро розкаявся. Утім цивільний позов, який заявив проти нього скривджений закарпатець, визнав лише частково і пообіцяв компенсувати 22 070,40 гривень матеріальної шкоди, оскільки за його словами, конфлікт спровокував сам побитий ним чоловік.

Тож суд визнав ужгородця винним у нанесенні знайомому тілесних ушкоджень і засудив до одного року позбавлення волі. Утім за ґрати чоловік не відправився, бо вирок одразу ж було замінено на однорічний іспитовий термін.

На жаль, подібних випадків у області чимало. Через емоції та амбіції краяни втрачають здоров’я, наражають на небезпеку себе та інших, змушені доводити свою позицію та причини конфліктів потім у судах… А чи витрачені нерви варті цього всього?! Чи не краще було б бодай спробувати одразу знайти з опонентом компроміс?!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах