125486
11:19 21.092023

Ужгородець ґвалтував 10-річного сина. Хлопчик не витримав і скоїв суїцид

Події 1471

Ця справа тягнеться ще з літа 2012 року. Тоді громадськість сколихнула страшна звістка, що з дев’ятиповерхівки в Ужгороді впала дитина і загинула на місці події. Випадковим свідком події стала жінка з сусіднього будинку, яка бачила, як хлопчик певний час стояв на краю даху, потім відійшов назад, розбігся й стрибнув. Тому сумнівів у тому, що було скоєно суїцид не було. Але хто підштовхнув дитину до такого страшного кроку?

У слідства одразу з’явилося декілька версій трагедії. Спочатку думали, що до самогубства хлопчика підштовхнула мати, адже перед тим, як добровільно піти з життя він був на даху саме з нею… Згодом з’явилася і передсмертна записка у якій йшлося про те, як йому погано жити з матір’ю. Але її приніс правоохоронцям батько. Тож це їх одразу насторожило, бо текст явно був недитячим і в ньому простежувалися певні невідповідності…

Отже, як розгорталися події до і після трагедії? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Не витримав знущань?

Перший вирок у справі було винесено ще у жовтні 2012 року, тоді ужгородця засудили до 3 років позбавлення волі. Однак апеляційний суд його пом’якшив до двох. Тоді чоловіка судили тільки за розбещення неповнолітніх.

Згодом тих апеляцій та переглядів справ було дуже багато… Нещодавно Ужгородський міськрайонний суд засудив його до 12 років позбавлення волі, визнавши винним у скоєнні сексуального насильства.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «у червні 2012 року, діючи умисно, протиправно, маючи намір на насильницьке задоволення своєї статевої пристрасті неприроднім способом, використовуючи безпорадний стан свого малолітнього сина, зокрема відсутність у нього можливості правильно розуміти сутність і характер вчинюваних з ним сексуальних дій, а також фізичної можливості чинити опір, та застосовуючи психічний вплив на нього, вступив з ним у статеві зносини неприродним способом (аногенітальний контакт) ».

Згодом, уже після смерті хлопчика, судово-медична експертиза статевий контакт батька з сином підтвердила, виявивши на талі дитини «тілесні ушкодження у вигляді розривів сфінктеру анального отвору, які є прижиттєвими, і виникли близько за 2 тижні до настання смерті».

Далі у реєстрі значиться, що ужгородець учиняв «психічний вплив на малолітнього з метою спонукання його до дій, вчинення яких заборонено законодавством, принизив його людську гідність, унаслідок чого відбулися зміни у поведінці та емоційному стані неповнолітнього, який сприймаючи себе особою, що не заслуговує на повагу та гідне ставлення, 6 липня 2012 року приблизно о 16 годині 30 хвилин, перебуваючи в депресивному стані, піднявся на дах дев`ятиповерхового будинку, вчинив самогубство, стрибнувши з даху та в результаті падіння з висоти на прилегле покриття отримав тяжкі тілесні ушкодження не сумісні з життям».

Отже, невже якщо батько ґвалтував дитину, мати нічого не знала? Справа в тому, що пара була розлученою і хлопчик хоча й жив із нею та зі зведеною сестрою і двома рідними братами, у батька також бував, навіть влітку діти жили у дідуся з бабусею разом з батьком. Власне у той період події і розгорталися.

Діти приваблювали чоловіка й раніше?

А що сказав чоловік на суді? Чи зізнався у розбещенні сина? Кого звинуватив у його загибелі?

Варто наголосити, що свою провину він так і не визнав. При цьому запевняв, що будь-яких дій сексуального характеру з хлопчиком не вчиняв, мовляв, любив сина, а він його, ніколи не принижував. Крім того, переконував, що дитина прагнула жити з бабусею.

«У червні 2012 року я проживав зі своєю співмешканкою, – стверджував він. – Діти ж жили зі своєю матір`ю та її співмешканцем. При цьому, син казав, що вітчим бив його та братів. Коли вони проживали у моєї мами, я не залишався з ними на ніч. Діти мене не відвідували. Наодинці з сином ніколи не залишався. Тільки гуляв з усіма, а потім відводив їх до матері. Чому син зістрибнув з будинку, не здогадуюся. Вважаю, що цього б не сталося, якби дах був огородженим і колишня дружина належним чином доглядала за дітьми».

А якої думки мати хлопчика? Нездоровий сексуальний потяг чоловіка, як наголосила ужгородка, власне і став причиною того, що родина розпалася. За її словами, екс-благовірний раніше звинувачувася у розбещенні доньки від першого шлюбу. Дівчинка, мовляв, навіть під час зйомок телепередачі розповідала, що батько задовольняв свою статеву пристрасть, торкаючись до її тіла. Тоді їй було всього 15 років.

«Ми познайомилася під час проведення уроків з кульової стрільби в ТСОУ. Я була інструктором, а він займався гімнастикою, спелеологією. Мій колишній чоловік – освічена людина, мав «золоті» руки, був дияконом в УВП № 9, – запевнила вона. – Спірні питання щодо проживання дітей розпочалися з 2007 року, коли донька зізналася, що він чіплявся до неї».

Щодо покійного сина жінка зізналася, що вважає, що хлопчик вчинив самогубство через те, що рідний батько його зґвалтував та неодноразово вчиняв щодо нього різні збочення, про що чула від дітей.

«Раніше його притягали до відповідальності за такі дії, – наголосила вона. – Він аж тричі був кримінально покараний до того, як його звинуватили у педофілії. Мені відомо, що колишній чоловік записав 20 дисків, на яких були відео дітей. При цьому він намагався звинуватити мене в тому, що я не виконую своїх материнських обов’язків. Син ходив до батька на роботу і там під його тиском змушений був писати проти мене листа, щоб мене позбавили прав на нього»

Жінка додала, що у листопаді 2008 року діти розповіли їй, що старший син повідомив їм про те, що батько мав з ним сексуальний контакт.

«Вони навіть підтвердили, що все бачили. Покійному сину на той час було повних 6 років. Я вирішила розлучитись. Ще через рік діти знову повідомили про аналогічний факт, після чого я звернулася до поліції. Напередодні смерті, десь за місяць до самогубства сина, ми їздили у Львів для проведення судово-психологічної експертизи. У чоловіка з ним були дуже близькі стосунки. Син часто бував у його батьків вдома, контактував із бабусею та дідусем, вони просили, щоб він назавжди переїхав до них жити. У червні 2012 року я дозволила дітям місяць пожити у них, оскільки сама на той час зовсім не мала засобів на їхнє утримання. Чоловік не платив аліменти. Діти були втрьох у бабусі з дідусем, та повернулися додому в кінці червня. Коли син повертався додому, передав батькові цукерку і просив його не їсти її до четверга. А в п`ятницю стрибнув з даху. За тиждень до самогубства поводився дивно, вночі прокидався, мочився під себе, кричав. Під час поїздки на відпочинок був замкнутий. На запитання про те, що сталося, не відповідав», – наголосила мати загиблого хлопчика.

Розповіла закарпатка і про той фатальний день, коли трапилася трагедія.

«Я щойно повернулася додому і пішла розвішувати рибу на дах будинку. Син піднявся нагору разом зі мною. Оскільки надто сильно припікало сонце, я просила його піти, але він не хотів. Тим часом на дах піднялася дівчина, щоб там засмагати. Я пробула там хвилин 10-15 хвилин, потім спустилася і навіть не думала, що він за мною не пішов. Через хвилину забігла сусідка і сказала, що мій син лежить внизу. Згодом дітей забрали дідусь із бабусею і намовили нічого не говорити про зґвалтування. Повністю заборонити синам спілкуватися з батьком я не могла, хоча з усіх сил намагалася їх захистити, куди могла, зверталася по допомогу. А зараз, хоча й минуло багато років, я все одно боюся за доньку та двох молодших синів, бо колишній чоловік продовжує їх переслідувати через Інтернет», – переконувала вона.

Варто додати, що обидва сини ужгородця свідчили проти нього і стверджували, що він дійсно вступав із хлопчиком у статеві стосунки. На його захист виступила лише рідна мати, яка заявила, що дітей змушували давати показання проти батька і насправді ніякого зґвалтування не було, мовляв, колишня невістка маніпулювала синами за допомогою солодощів та їжі.

Утім суд повірив матері та дітям. Тож відповідно чоловіка визнали винним у скоєнні сексуального насильства і відправили за ґрати. Враховуючи, скільки разів розглядалася ця справа, не виключено, що вирок Ужгородського міськрайонного суду не стане останнім…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах