125337
13:13 15.092023

На Закарпатті в районі Виноградова стався землетрус

Події 1059

Землетрус, магнітудою 2 бали зафіксували цими днями на Закарпатті. Стався він за 6 кілометрів від Виноградова 14 вересня

Як повідомили у Головному центрі спеціального контролю, підземні поштовхи відчувалися об 11:52:57.

«Головним центром спеціального контролю зареєстровано землетрус з Закарпатської області, магнітудою 2,0. Епіцентр землетрусу знаходився на відстані 6 км. на схід від м. Виноградів, Закарпатської області, на глибині 5 км, – наголосили сейсмологи. – За класифікацією землетрусів відноситься до невідчутних. Даний землетрус не несе загрози для населення та об’єктів критичної інфраструктури України».

Також у центрі додали, що результати обробки даних закарпатські фахівці передали до центральних органів державної влади, міжнародних сейсмологічних центрів та іншим споживачам інформації.

Самі ж виноградівчани землетрус практично не відчули. Більшість людей були навіть здивовані, дізнавшись про нього.

«Живу неподалік траси, тож коли дрижать у будинку вікна, навіть не звертаю на це увагу. Можливо, цього разу було так само. Принаймні, у той день абсолютно нічого дивного не помітила. Хіба що кішка поводилася досить незвично, весь час була неспокійною, бігала по кімнаті, кидалася мені на ноги. Ймовірно, тварини краще відчувають підземні поштовхи за людей і відповідно реагують неспокійною поведінкою», – розповіла «Карпатському об’єктиву» місцева мешканка Ірина Ігнат.

Не знав про підземні поштовхи і виноградівець Сергій Маслей.

«Це було практично на обід, я працював. Моя робота пов’язана з логістикою і більшість часу я знаходжуся у автомобілі. Під час переїздів нічого дивного не відбувалося. Хоча на Закарпатті землетруси не є рідкістю, вони стаються щороку, але не значні, слава Богу. Ми більш-менш до таких усі давно звикли. У моєму дитинстві був такий, що у серванті чашки побилися і двері на будинку заклинило. Ми посеред ночі з батьками не могли на вулицю вибігти. У якому це було році, точно не пригадую, однак то був досить сильний землетрус. Більше ні з чим подібним, гна щастя, не зіштовхувався!», – наголосив він.

А от пенсіонерка Ірма Куртяк запевняє, що землетрус відчула.

«У мене було погане самопочуття і я лежала. Раптом зі мною заходило ліжко. Я ще подумала, що у мене якась проблема з вестибулярним апаратом, трохи перелякалася навіть. Але потім побачила, що люстра заколихалася, тож зрозуміла, що тут щось не так. А потім увечері донька прийшла з роботи і повідомила про підземні поштовхи і про те, що справді був землетрус», – зізналася жінка.

Варто зазначити, що востаннє перед цим на Закарпатті землетрус реєстрували 15 серпня 2023 року. Він був магнітудою 2,2 бали за шкалою Ріхтера. Тоді його епіцентр знаходився орієнтовно за 20 кілометрів від Ужгорода.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах