125205
16:12 11.092023

На Іршавщині чоловік побив співмешканку віником, а Мукачеві сестри у лікарні не могли поділити батька

Події 1424

Закарпатці б’ються, штовхаються, чубляться. І мова йде зовсім не про дітей, а про дорослих чоловіків та жінок. З’ясовувати стосунки за допомогою сили наші краяни починають не лише напідпитку, а й часом, що звучить досить дивно, на цілком тверезу голову. І така агресія, як не прикро, стає дедалі частішою.

«Карпатський об’єктив» забрів добірку з декількох останніх судових справ із побиттями. Вражає, що пускають у хід кулаки люди різного віку, різних статей, лупцюючи при чому як родичів, так і друзів та навіть найдорожчих людей.

Жінку, з якою жив, товк кулаками, ногами, віником

Подія трапилася 24 травня цього року. Днями Іршанський суд розглянув справу і прийняв рішення, щодо подальшої долі домашнього насильника.

Отже, як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, уродженець села Довге, не працюючий, раніше не судимий, приблизно о 22 годині того злощасного вечора, «перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, знаходячись у будинку разом зі співмешканкою», під час сварки «на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків, пов`язаних з ревнощами, діючи умисно, наніс жінці один удар стиснутою в кулак правою рукою в область обличчя зліва». Утім на цьому ревнивець не зупинився, а ще більше розлютився і схопив жінку за волосся та повалив на ліжко й почав бити її ногами, внаслідок чого наніс їй «почергово приблизно 10 ударів в область тулуба». Коли ж нещасна підвелась, закарпатський Отелло вчепився їй у шию, «взяв у руки віник з дерев`яною ручкою» і почав бити по голові та ногах.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, закарпатець спричинив співмешканці тілесні ушкодження середньої тяжкості, які мали «незначні скороминучі наслідки».

У суді свою провину чоловік визнав і зізнався, що справді в той день прийшов додому напідпитку.

«Побачивши жінку, яка вже спала, я сильно розлютився, тому почав наносити їй побої. Спочатку схопив її за волосся, бив ногами по тулубу, потім наносив удари по її ногам дерев`яною ручкою від віника», – зазначив чоловік.

Також він додав, що вибачився перед співмешканкою, обіцяв змінити свою поведінку та більше не порушувати закон.

Жінка переповіла історію тієї ночі так, як і її благовірний. Крім того, запевнила, що помирилася з ним і просила суворо його не карати.

Суд так і зробив, призначивши іршавчанину покарання у вигляді року обмеження волі, утім навіть цей вирок замінив на ще більш лояльний – рік випробувального терміну.

Сестри не поділили батька

Інший цікавий випадок трапився у Мукачеві 21 квітня цього року прямо в лікарні. Дві зведені сестри посварилися через спільного батька і одна з них побила іншу.

Отже, «близько 12:56 години, перебуваючи на території КНП «Лікарня Святого Мартина» біля хірургічного відділення, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій їх караність та настання суспільно-небезпечних наслідків» одна з сестер нанесла іншій «декілька ударів правою рукою в область обличчя, що спричинило тілесні ушкодження у вигляді синця в області нижньої щелепи, які згідно з висновком судово-медичної експертизи відносяться до групи легких тілесних ушкоджень», – зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Свою провину в суді молодиця визнала та запевнила, що у всьому щиро кається.

«Я опинилася в той день у напруженій ситуації, що сталася між нами зі зведеною сестрою. Ми посварилися через спільного батька… Не стрималася…. Перебуваючи в емоційно-збудженому стані, не змогла контролювати емоції та вдарила сестру рукою по обличчю», – наголосила вона.

Суд визнав жінку винною в умисному нанесенні легких тілесних ушкоджень родичці і присудив їй штраф – 510 гривень.

Напилися, побилися, помирилися

Ще одне з’ясовування стосунків за допомогою фізичної сили сталося у селі Бобовище на Мукачівщині наприкінці цієї зими.

Раніше судимий чоловік розпивав зі знайомим алкогольні напої, посварився з ним і побив його.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень наголошується, що обидва закарпатці «20 лютого 2023 року близько 18 години знаходилися біля кафе». Раптом «під час розмови між ними виникла сварка». Тож один із них «діючи умисно, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх караність та настання суспільно-небезпечних наслідків, з метою спричинити тілесні ушкодження, повалив на землю знайомого та наніс йому множинні удари руками та ногами в область голови».

У результаті сутички нещасний отримав «тілесні ушкодження у вигляді забою головного мозку, ВЧМТ, геморагічного забою правої скроневої долі, перелому склепіння черепа, лінійного перелому тім`яної кістки» та ряд інших травм, які судово-медична експертиза віднесла до групи тяжких тілесних ушкоджень, як такі, що небезпечні для життя в момент заподіяння.

Свою провину у суді винуватець визнав та пояснив, що давно дружить зі своєю жертвою.

«Тоді ми просто разом сиділи, випивали алкогольні напої, а потім посварилися між собою. Я штовхнув товариша та наніс йому 3-4 удари. Він упав. Я допомагав йому з лікуванням і ми помирилися», – зізнався він.

Потерпілий же навіть не з’явився у судове засідання, подав заяву про розгляд справи без його участі, у якій зазначив, що до свого кривдника жодних претензій не має, бо він повністю відшкодував йому матеріальну та моральну шкоду, оплатив лікування і між ними знову панують щирі дружні стосунки.

Суд визнав закарпатця винним у побитті односельця і засудив до 5 років позбавлення волі, однак вирок одразу ж замінив на однорічний іспитовий термін.

На жаль, такі випадки є далеко не поодинокими у нашому краї. Часто учасники «кулачних боїв» швидко миряться між собою і навіть не ображаються один на одного. Звісно, трохи дивна модель поведінки, але хоч добре, що закарпатці вміють пробачати.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в літній кухні
09:56
Паски для військових випікали в Ужгороді
09:24
Підтверджено загибель Михайла Зейкана з Виноградова
09:05
Всі новини