124917
13:29 3.092023

росія атакувала Одещину «Шахедами»: є постраждалі

Події 1376

Вночі 3 вересня росія вкотре обстрілювала Україну. По Одеській області били декілька разів безпілотниками. Над регіоном було знищено 22 із 25 камікадзе.

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, частина ворожих «Шахедів» влучила у прифронтову інфраструктуру, внаслідок чого постраждали і цивільні об’єкти.

Летіли на Одещину безпілотними із південного та південно-східного напрямку, а саме: із кримського мису Чауда та російського міста Приморсько-Ахтарськ.

Як наголошують у ПСЗСУ, усього було зафіксовано 25 пусків для атаки по Одеській області.

«22 із них знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України. Тримаймо небо! Разом – до перемоги!» – йдеться у повідомленні.

За інформацією голови громадської ради при Одеській ОВА Сергія Братчука, внаслідок влучання «Шахедів» у прифронтову інфраструктуру виникла пожежа. Її вдалося оперативно ліквідувати силами ДСНС. Утім відомо про те, що постраждало двоє осіб. Це – чоловіки. Їм 34 та 42 роки відповідно. У одного з них лікарі діагностували опік лівого плеча, у другого – оглушення внаслідок ударної хвилі. Обидва – цивільні співробітники порту. Їх госпіталізовано і надано необхідну медичну допомогу.

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер додав, що уночі проти 3 вересня вороги атакували цивільну інфраструктуру протягом 3,5 годин.

Варто додати, що одеські телеграм-канали показали фото з цілим автопарком знищених вантажівок, які було пошкоджено в результаті пожежі та розтрощенні конструкції.

Голова Офісу Президента Андрій Єрмак вранці 3 вересня прокоментував подію. Він запевнив, що окупанти продовжують бити найбільше по прифронтовій інфраструктурі і сподіваються, що їм вдасться спровокувати в Україні продовольчу кризу та у світі голод.

«Головне завдання для нас і наших партнерів сьогодні – ліквідація можливостей російського ВПК виробляти озброєння для ударів по Україні. І посилення відповідальності для тих, хто допомагає ворогу обходити санкції. Один із ключів до завершення війни та збереження світового порядку – знищення російського ВПК. Він не здатен функціонувати без іноземних компонентів для озброєнь. Після знищення російського ВПК розгром російських військ буде остаточним», – наголосив Єрмак.

Такої ж думки і речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук.

«Наша портова інфраструктура нині для ворога є однією із цілей номер один. Ми це прекрасно бачимо й розуміємо», – запевнив він.

За фактом порушення законів та звичаїв війни через масову атаку по цивільній інфраструктурі Одещини прокуратура розпочала розслідування. Про це повідомили у Офісі Генерального прокурора.

«За процесуального керівництва Ізмаїльської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) », – зазначається у повідомленні.

Крім того додається, що «триває огляд, повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється. На місцях подій працюють прокурори у взаємодії з іншими правоохоронцями, які документують черговий воєнний злочин рф».

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах