124869
14:34 1.092023

Страшне вбивство на Рахівщині: за те, що мати не хотіла віддати пенсію, син її добив до смерті

Події 1301

На жаль, нерідко матері настільки люблять своїх дітей, що навіть не помічають негативних змін у їхній поведінці. У крайньому разі, дехто шукає виправдання навіть найстрашнішим вчинкам своїх чад.

Саме так намагалася бачити тільки позитивне у синові, а згодом не бажала «виносити сміття з хати» і мешканка Кобилецької Поляни. Жінка любила своє непутнє доросле дитя і навіть не зверталася до правоохоронців після того, як чоловік не раз знімав руки на нещасну стареньку беззахисну матір. Хоч конфлікти у родині бували не раз, але закарпатка все вибачала і сподівалася, що з часом усе налагодиться, що в сім’ї знову запанує мир… Але сталося навпаки…

Тож чому син позбавив життя найріднішу людину? Чому згодом із кулаками накинувся навіть на дільничного? Який вирок виніс йому суд? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Як усе було

Моторошна сімейна драма сталася ще у 2016 році, у 2017 році винуватцеві навіть винесли вирок. Однак адвокат чоловіка подав касаційну скаргу, намагаючись добитися більш м’якого покарання, тому справа затягнулася на роки… аж до 2023-го…

Як зізналися знайомі родини, незадовго перед трагедією, жінка не витримала і поскаржилася, що син її постійно бив, але вона це протягом тривалого часу приховувала.

А в той злощасний вечір Іван (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) знову посварився з матір’ю. Причиною вкотре став алкоголь.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «15 вересня 2016 року, близько 20 години, перебуваючи в приміщенні будинку, під час виниклої словесної суперечки» чоловік «умисно, з метою спричинення тілесних ушкоджень, наніс декілька ударів ногами та руками стиснутими в кулак по різним частинам тіла своїй матері, внаслідок чого жінка отримала тілесні ушкодження, від яких померла у неврологічному відділенні Рахівської районної лікарні».

Але й це ще не все… Через кілька днів до чоловіка завітали правоохоронці, аби вивчити обставини справи. Але їх він також зустрів напідпитку із кулаками і навіть погрожував позбавити життя.

«20 вересня 2016 року близько 10 години, знаходячись на території дворогосподарства, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, діючи умисно, використовуючи металевий ніж, який тримав у лівій руці, погрожував фізичною розправою інспектору сектору реагування патрульної поліції № 2 Рахівського відділення поліції Тячівського відділу поліції ГУ НП в Закарпатській області майору поліції», – йдеться далі у реєстрі.

Чому побив поліцейського

Свою вину Іван не визнав і всі обставини, викладені поліцейськими, заперечував повністю. Наголосив, що проживав із матір’ю на одній території – він у будинку, а вона – у літній кухні.

«15 вересня 2016 року, прийшовши додому з роботи, зайшов до своєї матері. Вона подала вечерю, я поїв. Підходячи до холодильника, стояв до неї спиною, ненароком штовхнув її, від чого вона впала між диваном та кухонними меблями, вдарившись об спинку дивану. Я підняв її і поклав лежати на диван, дав таблетку від головного болю, а сам пішов до власного будинку. Пізніше увечері знову прийшов до матері, поцікавився її станом. Оскільки мама скаржилася на біль у серці, дав їй краплі. При цьому, коли повернувся з роботи, мами вдома не було, – запевнив чоловік. – Згодом до мене неодноразово приходив дільничний і розпитував про події того дня. Я розповідав усе, як було, але він продовжував приходити. 20 вересня також був у мене разом з іншими працівники поліції, нібито шукати якусь зброю. Не знайшовши нічого, мене забрали до Рахова, дали підписати якісь документи, відвели у суд і відправили до СІЗО. Відбуваючи адміністративне покарання, довідався, що мати померла».

За словами Івана, жодних погроз дільничному він не висловлював.

«Навпаки… самі працівники поліції нанесли мені тілесні ушкодження, – стверджував закарпатець. – Отже, винуватість свою повністю заперечую. Матір я не бив. Вважаю, що її смерть наступила внаслідок непрофесійних дій медичних працівників».

Тим не менше, родичі зовсім іншої думки…

«Олена була рідною сестрою моєї матері, – заявила племінниця. – На наступний день після страшного побиття я була в неї вдома. Приходила до невістки. Вона сказала, що зранку заходила до свекрухи і бачила, що та лежить на дивані. У неї були тілесні ушкодження, кров на голові та підборідді. Одяг також був закривавленим. Олена зізналася невістці, що її побив син за те, що не хотіла віддати йому пенсію. Мене це збентежило і я пішла до літньої кухні, в якій мешкала тітка. Там на власні очі переконалася, що вона дійсно дуже сильно побита. Під час розмови підтвердила, що Іван прийшов звечора додому п`яним та відлупцював її, через те, що не хотіла віддавати гроші. Тітка додала, що син бив її не вперше, тому більше не має наміру приховувати його страшні вчинки. Вона зателефонувала працівникам поліції, які приїхали і відібрали пояснення. Після того як правоохоронці поїхали, ми з Марією, невісткою, відвезли жінку до Рахівської районної лікарні, де їй зробили рентген і сказали, що підстав залишати її у медичному закладі немає. Згодом, 19 вересня, тітці стало погано, тому її знову відвезли у лікарню, де вона залишилася на лікуванні, а згодом померла».

Про інцидент із правоохоронцями жінка також знала.

«20 вересня, на прохання тітки, я пішла до її будинку, аби взяти халат. Коли підходила до літньої кухні, побачила п`яного Івана. Він лежав у коридорі, біля нього була сокира, а у руках – ножик. Коли підійшов дільничний, Іван у лівій руці тримав ніж. Він намагався вдарити ним поліцейського, однак йому вдалося ухилитися. Правоохоронець почав заспокоювати Івана, але він продовжував вести себе неадекватно та викрикувати різні нецензурні слова на адресу дільничного, погрожував, що зараз вб`є його та постійно розмахував ножем. Я злякалася і втекла. Про те, що відбувалось далі, мені не відомо», – повідомила вона.

Дільничний у суді також дав свідчення і повідомив що закарпатець поводився дуже агресивно, а до його будинку він приходив тричі, однак не міг виконати доручення слідчого, оскільки Іван постійно знаходився у стані сильного алкогольного сп`яніння.

«Я на момент події перебував на посаді дільничного інспектора смт. Кобилецька Поляна Рахівського району. Тоді до приймального відділення доставили жінку з тілесними ушкодженнями. Мені зателефонував лікар, повідомивши про це. Як дільничний інспектор, я пішов додому до сина потерпілої, щоб з`ясувати походження побоїв. Приходив два рази, однак будинок був зачинений, вдома нікого не було. Сусіди повідомили, що Іван у запоях. Коли нарешті застав його вдома, поцікавився, що сталося з його матір`ю. Але Іван у відповідь почав мені погрожувати. У коридорі була сокира, якою він розмахував переді мною. Я вийшов з будинку і викликав поліцію. Коли прибула підмога, він тримав у руках ножик, а далі взяв сокиру. На прохання заспокоїтися не реагував зовсім, а лише почав агресивніше поводитись. Після цього, наблизившись до мене, намагався вдарити ножем, але я ухилився та вийшов на вулицю. Наступного дня, спільно з іншими працівниками поліції, ми знову прийшли до Івана. Він і на цей раз був п’яним, поводився неадекватно. На прохання пройти у Рахівське відділення, почав смикати працівників поліції за одяг, розмахувати кулаками. Через таку поведінку, до нього застосували заходи впливу та доставили до відділку, де на нього склали протокол про адміністративне правопорушення», – наголосив правоохоронець.

Суд визнав закарпатця винним і в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень матері, і в побитті поліцейського та за сукупністю злочинів засудив до 8 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах