124475
16:10 18.082023

На Ужгородщині за дивних обставин загинула жінка

Події 10675

Співмешканець провину так і не визнав

П’яні баталії між подружжям нерідко закінчуються рукоприкладством. І неймовірно сумно, коли наслідки таких розбірок виявляються фатальними. На жаль, на Закарпатті є і такі випадки.

Одне з убивств трапилося ще у серпні 2021 року. Утім розслідування справи затягнулося і крапку над «і» суд поставив аж цими днями.

Тож що стало причиною сварки? Чому чоловік добив до смерті співмешканку? Який вирок виніс йому суд? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

У чужому будинку почував себе господарем

Трагедія трапилася у селі Тарнівці Ужгородського району 1 серпня 2021 року. Пара співмешканців винаймала у знайомої будинок і там тимчасово проживала. Що відбувалося між квартирантами, господиня не знала. Але після обіду, приблизно о 16 годині прийшла навідати їх і в одній із кімнат виявила бездиханне тіло 47-річної жінки. Її 38-річний співмешканець знаходився поруч. Він був нетверезим. Вона одразу ж викликала медиків. Утім лікарі лише констатували смерть нещасної і вже нічого вдіяти не могли. А от поліціанти, яких викликали на місце події медики «Швидкої», взялися до розслідування справи і з’ясували, що позбавив життя закарпатку її громадянський чоловік.

Він зізнався, що вночі між ним та жінкою трапився конфлікт і він побив її, мовляв, був дуже п’яним. Раніше чоловік уже мав дві судимості за нанесення тілесних ушкоджень і його було засуджено до громадських робіт та до трьох років позбавлення волі з дворічним випробувальним терміном.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «вночі з 31 липня на 01 серпня 2021 року, перебуваючи за місцем свого проживання у стані алкогольного сп`яніння, на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків» чоловік затіяв зі співмешканкою сварку, «під час якої, усвідомлюючи протиправний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, тобто діючи з прямим умислом, завдав затиснутими в кулак руками та обутими ногами удари в область голови та тулубу жінки, від отримання яких вона померла».

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, смерть закарпатки настала внаслідок поєднання травм, внутрішньої кровотечі, забою легень розриву кишківника та крововиливу в головний мозок, що призвело до посттравматичного шоку.

Сім років спільного життя закінчилися трагічно

Свою провину у суді закарпатець не визнав, запевняв, що стосунки зі співмешканкою у нього були нормальними і травмувала себе жінка, мовляв, скоріш за все, сама.

«Ми разом прожили  близько семи років, як чоловік і дружина. Будинок орендували. Між нами були хороші взаємини, але жінка  зловживала алкоголем. У ту ніч я був вдома. Вона ходила у бар. Повернулася о 1-2 годині ночі. Одразу лягла спати. У неї на обличчі були подряпини і вона скаржилась, що болить голова. Десь о 3 годині до мене приїхав товариш і ми вдвох поїхали у Сторожницю за вином. Купили 2 літри і о 3.40 уже були вдома.  Співмешканка зробила другу зауваження, просила, аби він не шумів. Тож ми вийшли з хати на сходи і пили вино там. Вона ж пішла далі спати. Коли пішов приятель, я провів його і також ліг на диван. Зранку до нас у двір заходив інший знайомий. Він кликав мене пити пиво. Я заснув і прокинувся вже тоді, коли прийшла господиня оселі.  Тоді власне й побачив, що жінка не дихає, намагався її розбудити. Хазяйка викликала поліцію», – переконував він.

Також, за словами чоловіка, хто побив співмешканку, він не знає. На його думку, це нібито могло статися у барі, куди вона ходила без нього.

«Раніше мене притягали до відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень. Але я цього не робив, просто взяв на себе чужу провину, – запевняв закарпатець. – Свою жінку не бив ніколи».

Адвокати чоловіка також наполягали на тому, що він невинуватий, а докази проти нього є необґрунтованим, побудованим на неналежних і недопустимих доказах.

А що сказали у суді знайомі родини?

Один із сусідів зізнався, що пізно 31 серпня ввечері їхав на велосипеді і знайомий попросив його зайти до хати.

«Він вийшов на вулицю, зупинив мене та сказав, що дружина не дихає. Просив піти подивитися, що з нею. Я зайшов, побачив, жінку. Вона лежала у одязі на спині на підлозі, обличчя в неї було синім. Сусід був спокійним, хоч і п’яним. У будинку був порядок. Я запропонував викликати «Швидку» і поліцію та пішов», – зізнався він.

Господиня будинку, який пара орендувала, запевнила, що жили там її квартиранти приблизно шість років.

«Спочатку вони поводилися спокійно, але останнім часом сусіди почали скаржитись на те, що обоє зловживають алкоголем, часто скандалять, б`ються між собою. Я робила їм зауваження та погрожувала вигнати . 1 серпня зранку прийшла до них. Вийшов чоловік. Він сказав, що дружина спить.  Зайшла до оселі і побачила її без одягу на дивані. Жінка не дихала.  У хаті був безлад. Я поцікавилась у квартиранта, чому не викликав медиків. Він відповів, що не мав телефону. Тож я сама зателефонувала на «103» і сповістила про  нещастя. Лікарі тільки констатували смерть та викликали поліцію», – розповіла вона.

Односелиця ж пари запевнила, що причиною сварки був алкоголь.

«Я знаю цього чоловіка, як мешканця с. Тарнівці, який зловживає алкоголем. Жінка працювала в магазині продавцем. Коли він туди зайшов напідпитку, між ними виник конфлікт бо вона не хотіла продати йому горілку. Через це він її побив!», – заявила вона.

Ужгородський міськрайонний суд визнав закарпатця винним в умисному нанесенні співмешканці тяжких тілесних ушкоджень і засудив його до 9 років позбавлення волі.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах