123980
17:19 4.082023

Шахраї поруч! Як закарпатців ошукують у Інтернеті

Події 2555

Останнім часом все більше і більше закарпатців відчувають себе ошуканими в Інтернеті. Звісно те, що зараз можна багато чого купити, не виходячи з дому і розрахуватись так само карткою – це добре, однак не завжди фінансова оборудка виявляється чесною.

«Побачила у одній зі спільнот рекламу кросівок. Сподобалися. Та і вартість була привабливою. Оформила заявку, заплатила гроші. Але минуло три місяці і ні грошей, ні взуття».

«Вирішила зробити чоловікові подарунок і замовила йому дорогі парфуми. Однак після того, як зробила повну передоплату товару, на мої дзвінки перестали відповідати».

«Обережно! Шахраї! Хотіла купити дитині надувний басейн. Мені сказали, що за нього потрібно заплатити наперед 100% вартості. Погодилась. Переказала необхідну суму. Сказали, що відправлять наступного ж дня. Але потім передзвонили, повідомили, що щось не вийшло, переклали ще на добу, а потім знову і знову. Врешті-решт номер перестав відповідати».

На жаль, у соцмережах можна побачити дуже багато повідомлень від закарпатців такого змісту. І, як не дивно, ошукують не лише літніх людей, але й молодь.

Чи звертаються наші краяни до правоохоронців? Чи багато серед закарпатців жертв недобросовісних «продавців»? Як вберегтися від аферистів? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Злочинність у Інтернеті зросла

У цьому році, порівняно з аналогічним періодом минулого, закарпатці подали приблизно на 500 заяв більше про те, що їх ошукали на сайтах оголошень, чи у соціальних мережах.

Про що це свідчить? Передусім про те, що злочинці не гребують нічим і стали більш нахабними та, незважаючи на фінансові труднощі серед населення, не нехтують жодними способами власного збагачення. Але, крім того, тішить, що наші земляки перестають мовчати про те, що потрапили на гачок недоброзичливців і все частіше звертаються до поліції, аби винних бодай притягнули до відповідальності і таким чином від шахраїв змогли захиститися інші. Адже навіть якщо кривдників знайдуть і покарають, це не зовсім не означає, що вони швидко відшкодують усі збитки, бо вкрадені гроші на той момент, скоріш за все, негідники могли вже витратити на власні потреби.

«Із початку війни в Україні шахраї сильно активізувалися. Вони користуються емоціями та довірливістю людей і запускають нові злочинні схеми, – розповів заступник начальника слідчого управління ГУНП у Закарпатській області Володимир Пукан. – Конкретно на Закарпатті за 5 місяців цього року правоохоронці зареєстрували 1143 правопорушення, що стосуються злочинів у Інтернеті. (ст. 190 КК України «Шахрайство»).

Цікаво, що зараз дуже актуальною темою став фітинг – техніка зловмисників, коли вони підробляють популярні сайти оголошень і виманюють у жертв банківські дані.

«Зловмисники копіюють сайти, використовуючи при цьому схожі «імена», аналогічний дизайн. Це можуть бути, скажімо, платформи оголошень, сервіси обміну валют, служби доставки чи інші відомі онлайн-сервіси. На цих імітованих платформах користувачі, не помітивши, що їх спрямували не на «оригінал», а на «підробку», самі вводять дані своїх карток для оплати», розповів «Карпатському об’єктиву» начальник відділу дізнавання ГУНП в Закарпатській області Петро Дідик.

Але злочинці не гребують будь-якими відомими їм способами «витрусити гроші» з карток людей.

«Наприклад, телефонні дзвінки. Зловмисники представляються працівниками банку, або служби безпеки і кажуть своїм жертвам, що на їхні карткові рахунки було здійснено атаку, або викрадено кошти, чи ж що необхідно продовжити термін дії картки. Таким чином вони отримують всі необхідні для себе реквізити у потерпілих, PIN-коди і спокійно здійснюють будь-які фінансові операції», – зазначив правоохоронець.

Відомо, що наразі у 236 справах вже завершено досудове розслідування і винуватці постали перед судом. Не завжди шахраї є закарпатцями, але їхніми жертвами ставали переважно мешканці нашого краю. Серед справ найбільш гучнішими є такі, коли людей обманювали при продажі військової амуніції, криптовалюти та інших актуальних товарів.

Продавала золотий ланцюжок, а мало не втратила всі заощадження

Ужгородка Аліса Роман опинилася у скрутному становищі і вирішила продати через відомий сайт оголошень золотий ланцюжок, аби хоч трохи вирватися з фінансової ями.

«У мене був непростий період після розлучення. Із маленьким сином опинилася на вулиці і винаймала житло. На роботі затримували заробітну плату, тож мені терміново потрібні були гроші. На картці мала не більше 5 тисяч, а на наступний день потрібно було іти з дитиною до лікаря. Я вирішила продати ланцюжок, який дістався мені у спадок від бабусі. Не знаю, чому не віднесла у ломбард. Знала, що багато хто торгує через онлайн-платформи і при цьому непогано живе. Вирішила і я спробувати. Просила за коштовну річ 30 тисяч гривень. Ланцюжок із золота високої проби, важить 7 грам. На мій подив, покупець знайшовся одразу. Буквально через хвилин 5 після оприлюднення оголошення. Він навіть не торгувався, пропонував оформити замовлення через сервіс доставки, скинув посилання у Viber, де я повинна була щось підтвердити. Без вагань заповнила всі дані і в одну мить мене дещо насторожило. А саме – його наполегливість. Щось підказало мені звернутися до служби підтримки. Коли переповіла ситуацію, мені порадили негайно заблокувати картку, мовляв, то відома шахрайська схема», – поділилася сумним досвідом із «Карпатським об’єктивом» жінка.

Від почутого ужгородці стало не по собі. Вона негайно побігла до банкомату і зняла всі гроші.

«Мені потрібні були кошти, тому я спочатку вирішила зняти всю суму, яку мала на рахунку. Згодом картку мені поміняли, бо дійсно була спроба її зламати. Але на цьому мої пригоди не закінчилися. За номером, який я вказала у оголошенні, через годину після першого інциденту зателефонувала молода дівчина і сказала, що купить ланцюжок. Просила номер картки. Я мала ще одну, іншого банку, тож назвала її. Через ще кілька годин пролунав ще один дзвінок. Говорив чоловік. Він спочатку поцікавився, чи картка за таким то номером – моя. Відповіла, що так. Тоді він почав щось говорити про несплату мною нібито якихось податків і масу іншої нісенітниці. Але я вже не стала його слухати і кинула слухавку», – наголосила Аліса Роман.

Жінка переконана, що шахраї використовують будь-які психологічні прийоми, аби «зламати» жертву, тому зараз стала дуже обережною.

«Не треба думати, що в Інтернеті ошукують лише дідусів та бабусь. Жертвою може стати хто завгодно. Тим більше, коли в людини труднощі і вона готова терміново збути абищо, аби тільки «роздобути» необхідну суму, як було у мене… На щастя, моя історія закінчилася добре. Гроші позичила подруга, якій того ж вечора зателефонувала розповісти про свої невеселі пригоди, а ланцюжок вдалося зберегти на пам’ять про бабусю, роботу у перспективі змінила і зараз стала дуже обачним користувачем Інтернету. Шкодую про одне, що не звернулася до кіберполіції, адже ті негідники, скоріш за все, когось таки ошукали», – зізналася вона.

Як же убезпечити себе від подібних шахраїв?

«Передусім потрібно мати надійні і непрості паролі, – запевняє старший інспектор з особливих доручень протидії кіберзлочинам у Закарпатській області департаменту кіберполіції Роман Щерба. – Ваш пароль не повинен повторюватися на інших облікових записах. Якщо здійснюєте онлайн-покупку із різних майданчиків, не давайте передоплату, не переходьте ні за якими посиланнями, адже є безліч клонів сайтів. Звертайте увагу на URL-адресу, яка від оригіналу може відрізнятися лише одним символом, наприклад, крапочкою».

Крім того, поліцейські закликають закарпатців бути уважними, звертати увагу на будь-які деталі і у випадках, які насторожують, негайно звертатися до працівників правоохоронних органів, адже навіть якщо конкретно одну обережну людину шахраям ошукати не вдалося, то десять інших можуть бути більш довірливими і втратити свої останні гроші.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах