123904
14:11 2.082023

35-річний ужгородець із ножем напав на валютника

Події 2096

Фальшиві долари чи спроба пограбування?

Гроші нерідко стають причиною сварок у родинах і мотивом для того, аби стати на слизьку стежку. На жаль, через них не лише конфліктують, але і вбивають.

А закарпатці, хоч і працюють за національну валюту, але найбільше люблять долари… бо саме в них бачать стабільність. І власне доларовий скандал став передумовою для з’ясовування стосунків між двома чоловіками з Ужгорода. У результаті постраждали обидва…

Тож що стало причиною цієї кримінальної історії і чим вона закінчилася? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Врятували життя випадкові перехожі

Подія трапилася ще в переддень Нового року у 2018 році. Утім через чисельні оскарження вироку, справа затягнулася дуже надовго і лише нещодавно Ужгородський міськрайонний суд виніс вирок.

А тоді, 31 грудня, приблизно о 8.20 ранку на вулиці Капушанській неподалік «Білочки» озброєний ножем 35-річний ужгородець напав на 37-річного чоловіка, який займався обміном валюти. Накинувся закарпатець на опонента не випадково, а як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «керуючись корисливим мотивом, маючи умисел на заподіяння смерті потерпілому та як способу подолання опору і з метою заволодіння його коштами».

Тож, маючи при собі «заздалегідь приготовлений ніж, скоїв напад» на опонента і наніс йому «множинні удари у життєво важливі частини тіла». У результаті нещасний отримав ушкодження у вигляді «проникаючого ножового поранення лівого гемотораксу, гемотораксу зліва, підшкірної емфіземи, множинні колото-різані рани лівої половини тулуба, шиї, лівої поперекової ділянки, гематоми лівої поперекової ділянки великих розмірів» та ряд інших травм, які судово-медична експертиза кваліфікувала як тяжкі тілесні ушкодження.

І тільки випадкові перехожі, які стали свідками розправи, зашкодили озвірілому ужгородцю вбити свою жертву. Саме вони й викликали правоохоронців на місце події, а пораненому чоловікові викликали на допомогу лікарів.

Також у Єдиному державному реєстрі зазначено, що закарпатець намагався ще й заволодіти чужими грошима і спробував поцупити у нещасного чорну барсетку, у якій знаходилося 269 доларів США, 960 євро, 182000 угорських форинтів та 500 грн. Сумку він пробував зрізати з плеча потерпілого тим же ножем, із яким напав на нього.

Підсунув старі банкноти?

У суді свою провину Віктор (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено) визнав частково і виклав свою версію того, що сталося між ним та Володимиром.

29 грудня приблизно о 17.15 я прийшов до пункту обміну, зайняв чергу. Раптом почув біля себе слово: «Міняю». Повідомив незнайомцеві, що потрібно дві тисячі доларів США. Володимир запропонував більш вигідний курс, ніж в пункті обміну і на оборудку я погодився. Він відійшов, передав мені 2 тисячі доларів, я дав йому за курсом 54000 грн. Наступного дня вирішив перекласти гроші в інше місце і виявив, що частина банкнот відрізняється від інших поганою якістю паперу і розмитими водяними знаками.

Порадившись із братом, вирішив повернути кошти Володимиру. Приблизно об 11.30 пішов до нього і сказав, що напередодні поміняв гроші і 9 банкнот виявилися неналежної якості. Але він відмовився повертати чи обмінювати їх. Я попередив, що буду звертатися до поліції, на що отримав відповідь, що він нічого не доведу.

Ще через добу, 31 грудня, вирішив піти на пробіжку. Оскільки була дощова погода, поверх куртки одягнув дощовик, а на шапку для бігу – кепку. У ранець поклав кросівки, розпалювач, клейонку, газовий балончик. При собі мав два ножі, один маленький розкладний і похідний, невеликий, який причепив до ременя штанів. Передбачав, що бійка буде неминучою, розраховував витягнути ніж, щоб тримати опонента на відстані.

О8.20 год., коли рухався по проспекту Свободи в напрямку транспортного мосту, біля магазину на Капушанській, побачив Володимира та ще одного чоловіка і відразу підійшов до них. Усі гроші були у Петра. Володимир лише знаходив клієнтів. Зняв рукавиці, аби показати фальшиві банкноти. Знаходячись приблизно в метрі від Володимира, він без слів наніс мені удар в голову. На переглянутому відео з камери спостереження цього не видно, оскільки зйомка йде ззаду, але можна побачити, як я відхилився назад. Після цього у відповідь я також ударив його по голові, внаслідок чого ми змістилися на проїжджу частину дороги. Під час бійки кожен намагався якомога швидше наносити удари. Далі я послизнувся і Володимир затиснув мою голову між своїм тулубом та рукою. Розуміючи, що не вистачає повітря, витяг ніж і декілька разів шпурнув ним опонента. Після цього ще декілька разів він бив мене, а я відбивався ножем, при цьому завдаючи удари по рукам чоловіка. Один з ударів прийшовся в щелепу і він впав на землю. Я хотів підняти Володимира з проїжджої частини, але його рука висковзнула, тому спробував зробити це вдруге. У цей момент підбіг Петро та почав мене бити. Я впав на землю та втратив свідомість, прийшов до тями, коли надягали наручники. Потім мене відвезли в міськвідділ», – розповів він.

Також ужгородець додав, що наніс опоненту до 10 ударів, частина яких була по сумці. Крім того, зазначив, що під час бійки в нього зникли всі гроші, які мав при собі, через що звертався до правоохоронних органів із відповідною заявою, за наслідками якої було проведено перевірку. Наголосив також, що перед подією батько дав йому 15000 доларів США, на частину з яких купили машину, а решту вирішив поміняти на долари, оскільки відбувалося знецінення гривні.

А якими побачив події, що трапилися в той день, сам Володимир?

«Я зранку прийшов до супермаркету купити продукти. Стояв недалеко від входу, коли до мене підійшов Віктор. У нього на обличчі була маска, на голові – капюшон, у руках – ніж. Він вдарив мене в лівий бік, між нами почалася бійка. Віктор наносив удари як по моєму тілу, так і по сумці. Через деякий час я впав на землю, при цьому тримав сумку в руках, намагався відштовхнути Віктора, а він, у свою чергу, продовжував наносити удари ножем, відбирати сумку. Потім підбіг свідок Петро, повалив Віктора на землю, після чого його затримали. Під час бійки моя сумка розстебнулася і гроші випали та розлетілися вулицею. Їх зібрали люди і повернули, принесли чи додому, чи до лікарні – точно не пам’ятаю. Сам конфлікт тривав хвилин 10. У медичному ж закладі я перебував 15 днів. Раніше Віктора я не знав, обличчя побачив вперше тоді, коли з нього зняли маску», – заявив чоловік.

Його версію підтвердив і Петро, який був прямим свідком усього, що трапилося між двома ужгородцями.

«Того ранку я пив каву біля супермаркету. Почув, як Володимир кричить про допомогу. У метрах 20 від себе побачив, що людина в чорному одязі наносить йому удари. Відразу підбіг до них, заскочив на Віктора і побачив, як із його руки випав ніж. Ми впали на землю, після чого Віктор піднявся і почав тікати. Якийсь чоловік наздогнав його на іншому боці проїзної частини дороги. Також на допомогу прибігли люди, хтось зняв із нього балаклаву», – запевнив він.

Суд відкинув покарання, що кваліфікувалося, як «Умисне вбивство» і за статтею 115 КК України виправдав ужгородця, однак засудив за ч.4 ст. 187 КК України «Розбій, спрямований на заволодінням майном у великих чи особливо великих розмірах або розбій, вчинений організованою групою або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень» і ухвалив доволі жорсткий вирок – 9 років позбавлення волі із конфіскацією всього особистого майна.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах