123472
15:09 23.072023

Моторошний обстріл Одеси: є загиблий та поранені

Події 10023

Протягом останнього тижня російські війська активно і прицільно обстрілюють Одесу та Одеську область. Найстрашнішою була атака у ніч проти 23 липня.

Були влучання ворожих ракет по житловим кварталам міста, руйнувань зазнали будинки та пам’ятки архітектури. «Приліт» зруйнував і головний храм Одеси – Свято-Преображенський собор.

На жаль, є загиблі та поранені.

У Одеській мерії зазначили, що руйнувань зазнала портова інфраструктура та щонайменше шість житлових будинків.

«Головна мета ракетних атак росіян на Одесу та регіон – це спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря», – відреагував на тижневі обстріли Одеси секретар РНБО Олексій Данілов.

Також він додав:

«Знищення української інфраструктури… має зробити світ залежним від російського зерна і їх логістики і можливостей. План – поставити світ на коліна і зробити Росію унікальним зерновим постачальником».

Із перших хвилин влучань рятувальники приступили до ліквідації наслідків, почали надавати людям психологічну допомогу.

Чим стріляли

Як повідомила пресслужба ОК «Південь», під час ракетної атаки росія застосувала 19 ракет різних типів:

  • 5 крилатих «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» (Крим);
  • 3 крилаті ракети повітряного базування Х-22 – пуски здійснювались з літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря);
  • 4 крилаті ракети морського базування «Калібр» – імовірно з підводного човна (акваторія Чорного моря)
  • 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К» (Крим);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (Крим).

Українським ППО вдалося знищити 9 ракет – 4 «Калібри» та 5 «Іскандерів».

Що каже Зеленський

Президент України жорстко засудив атаку на Одесу.

«Ракети проти мирних міст, проти житлових будинків, собору…

Жодного виправдання російському злу бути не може. Як і завжди, це зло програє. І за Одесу обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь… Ми пройдемо це. Ми повернемо мир. І для цього треба перемогти російське зло», – написав він у соцмережі.

Жертви російського терору

На ситуацію одним з перших відреагував керівник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Крук.

«Одеса. Глибока ніч, історичні пам’ятки архітектури, житлові будинки, невинні люди. Черговий російський терор. Черговий обстріл. На жаль, є загиблі та поранені», – написав він на своїй сторінці у соцмережі і показав світлини порятунку людей, роботи психологів та рятувальників, а також понівеченого собору.

Свою думку з приводу ситуації, що склалася в Одесі висловив і міністр МВС України Ігор Клименко

«росія прицільно знищує не просто пам’ятки архітектури, а зосередження духу колоритного міста з багатостолітньою історією.

Внаслідок нічних обстрілів загинув чоловік 1974 року народження. Його посікло осколками. 22 осіб травмовані. Серед них 4 дітей: 11, 12 років та двоє 17-ти річних.

Вся Україна з Одесою. Тримаємося єдиним фронтом проти російського зла», – зазначив він.

Реакція росії

У російському міноборони відреагували на обстріл Одеси цинічною заявою про те, що їхня армія била по об’єктах, де готувалися терористичні акти проти рф.

Там запевнили, що завдали удару «високоточною зброєю великої дальності морського та повітряного базування по об’єктах, де готувалися терористичні акти проти рф із застосуванням безекіпажних катерів, а також місця їх виготовлення в районі Одеси».

Крім того, у росії збрехали про те, що інформація про влучання у Спасо-Преображенський собор в Одесі нібито не відповідає дійсності, а також, що на всіх об’єктах, куди влучили ракети країни-агресора набито знаходилися іноземні найманці.

Що з церквою

Свято-Преображенський собор УПЦ (Московського патріархату) через обстріл зазнав серйозних пошкоджень. На місці влучання сталося загорання, пожежу загасили, однак було знищено ікони та поранено охоронця.

В УПЦ заявили: «Внаслідок ракетного обстрілу російськими військами пошкоджено Одеський Преображенський кафедральний собор. Російська ракета влучила прямо у центральний вівтар, внаслідок чого частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищені службові приміщення нижньої частини собору».

Також у єпархії наголосили: «Одеська єпархія вкотре засуджує російську агресію проти України, це терористичний акт проти головної святині та духовного серця міста Одеси – Спасо-Преображенського кафедрального собору, довкола якого проживають мирні люди, і сам собор ніяким чином не повʼязаний з військовими обʼєктами».

Варто додати, що собор перебуває під захистом ЮНЕСКО. Його звели у XVIII столітті, зруйнували за радянської влади, але відновили у 2000-х роках.

Світові лідери про Одесу

Черговий обстріл України одразу ж засудила світова громадськість. Реакції лідерів не забарилися.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель висловив обурення з приводу тижневої атаки Одеси.

«Постійний ракетний терор проти Одеси, міста, що має захисний статус ЮНЕСКО – це ще один воєнний злочин кремля. Також зруйновано головний православний собор міста, об’єкт світової культурної спадщини», – заявив він.

Міністерку закордонних справ Франції Катрін Колонну найбільше вразили удари по цивільних.

«У той час як росія продовжує удари по Одесі і поцілила у собор, не можна припиняти повторювати, що умисні удари по цивільних цілях у міжнародному праві вважаються воєнними злочинами», – зазначила вона.

Посол США Бріджит Брінк, американська дипломатка наголосила: «Зруйнований собор, зруйновані будинки та спалені зернові силоси знову мають дати зрозуміти, що це має значення всюди».

Мелінда Сіммонс, посол Британії, написала у соцмережі: «Прекрасне українське місто, що належить до світової спадщини ЮНЕСКО, бомбардують за те, що там порт, звідки експортують життєво важливе продовольство».

Рішуче засудила дії росії і президентка Молдови.

«Засуджуємо постійні повітряні удари росії на мирні міста, житлові квартали і історичний центр, що під захистом ЮНЕСКО. Серцем і думками ми з Україною», – заявила Мая Санду.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах