123330
16:19 19.072023

Чому на Закарпатті за сексуальні злочини проти неповнолітніх часто дають умовні вироки

Події 1216

Зґвалтування дівчини на Воловеччині і винесення нещодавно судом лояльного вироку хлопцям, які скоїли страшний злочин, набуло широкого резонансу в усій Україні. Днями мало відбутися засідання апеляційного суду, утім через неявку адвоката обвинувачуваних воно перенеслося аж на серпень.

Утім це – далеко не єдиний злочин у області проти «статевої свободи і недоторканості», скоєний проти дітей. Просто про інші мало хто знає. І вироки обвинувачувані у цих справах також отримали «умовні». «Карпатський об’єктив» зібрав добірку останніх справ, коли за інтимні стосунки з дівчатами-школярками та розбещення неповнолітніх дорослі розпусники були звільнені від покарання, отримавши виключно іспитові терміни.

Схиляв до інтиму онучку дружини

Уродженець Калінінградської області (Росія) «приженився» на Закарпатті. Мешкав із дружиною на Ужгородщині. І все б нічого, але «впала в око» чоловікові маленька онучка його жінки. Дитина не була напряму його родичкою, тож зловмисник вирішив, що має право схиляти її до реалізації власних хворобливих фантазій. Чи це законно і що при цьому відчуває дитина – чоловікові було просто начхати!

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, «наприкінці жовтня 2022 року, точну дату не встановлено, перебуваючи за місцем проживання під час перебування малолітньої потерпілої» вдома у бабусі, усвідомлюючи, що вона є малолітньою, знаючи, скільки дівчинці років, чоловік «вирішив задовольнити свою статеву пристрасть шляхом збудження у малолітньої особи статевого інстинкту та вчинення розпусних дій сексуального характеру щодо неї».

Зловмисник скористався тим, що в той час крім нього та дитини вдома не було нікого, тож безпорадна дівчинка не зможе покликати на допомогу. Тому він, «керуючись сексуальними спонуканнями» вчинив щодо названої онучки «розпусні дії, а саме: поцілунки та непристойні доторкання власними руками до грудей та геніталій, посягаючи таким чином на нормальний моральний, психологічний та соціальний розвиток дитини, а також сприяючи формуванню у неї антиморальних поглядів. Після чого задовольнивши власну сексуальну пристрасть», припинив зваблювати дівчинку.

Після того, як про випадок дізналися батьки, дитину оглянули лікарі. Слідів тілесних ушкоджень на її тілі не виявили. Але моральна травма залишилася…

Свою провину збоченець визнав. І суд визнав його винним та призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, але вирок одразу ж «пом’якшив», замінивши його на три роки іспитового терміну та забору наближатися до дівчинки.

Близькість із неповнолітньою за взаємної згоди

Інший випадок є не настільки «кричущим», адже близькість між неповнолітньою дівчиною та її спокусником відбувалася за взаємної згоди. Утім чи думала ця пара про наслідки?

Трапилося все на Берегівщині 30 квітня минулого року. Повнолітній хлопець втупив у статеві стосунки з малолітньою дитиною, яка не досягла 14 років.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень наголошується, що молодик приблизно о 21 годині «переслідуючи прямий злочинний умисел, направлений на задоволення своєї статевої пристрасті з малолітньою, достовірно знаючи про те, що вона не досягла чотирнадцятирічного віку, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і, бажаючи їх настання, за її добровільної згоди, вчинив дії сексуального характеру, пов`язані із вагінальним проникненням в тіло потерпілої з використанням своїх геніталій».

Свою причетність до інтиму з подругою у суді хлопець не заперечував, а провину визнав і лише додав, що все відбувалося за взаємної згоди та за попередньою домовленістю між ним та дівчиною. Про те, що за близькість із неповнолітньою передбачена кримінальна відповідальність, за словами закарпатця, він не знав.

Дівчину обстежили лікарі і… згідно з висновком судово-медичної експертизи, на її тілі «будь-яких тілесних ушкоджень не було виявлено». Більше того, експерти засвідчили, що «цілісність дівочої пліви неповнолітньої була порушена давно», тобто інтим вона мала далеко не вперше.

Тож за свої дії молодик отримав два роки іспитового строку.

Іноземець шукав закарпатських дівчат через соцмережі

51-річний німець, якого потягнуло на молоденьких, шукав собі жертв у одній з соцмереж. Затримали чоловіка торік влітку. «Вийшла» на зловмисника кіберполіція. Перебував він на території Закарпаття.

Отже, за інформацією Єдиного державного реєстру судових рішень, іноземець намагався звабити дівчинку, з якою познайомився в Інтернеті. Про вік дитини йому було відомо, оскільки вона чітко повідомила про це. Утім німець «мав злочинний умисел, направлений на вчинення відносно неї розпусних дій сексуального характеру».

На початку липня 2021 року чоловік спілкувався з юною закарпаткою «шляхом переписки у соціальній мережі «Instagram», внаслідок чого схилив її до особистої зустрічі під приводом надання заробітку».

І дівчинка незнайомцеві повірила, навіть зустрілася з ним і пішла до нього додому. Тож чоловік «із метою реалізації свого злочинного умислу, діючи з сексуальних мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, свідомо припускаючи настання наслідків у вигляді впливу на нормальний моральний та фізичний розвиток неповнолітньої особи, а також формування аморальних поглядів у дитини, без застосування фізичного насильства та погроз, перебуваючи у будинку у період часу з 22 год. 30 хв. 09.07.2021 по 03 год. 15 хв. 10.07.2021 здійснив інтелектуальне розбещення, яке полягало у цинічних розмовах на сексуальні теми, розповідях відвертих сексуальних історій та фізичне розбещення дитини, що виражалося в оголенні своїх статевих органів та статевих органів неповнолітньої потерпілої, мацань їх, поцілунків в інтимні місця, інших непристойних дотиках, які викликали статеве збудження дівчинки».

Свою провину чоловік визнав і суд навіть призначив йому покарання у вигляді 4 років позбавлення волі. Утім у тюремну камеру спокусник не відправився, бо вирок йому одразу ж замінили на однорічний іспитовий термін.

На жаль, подібних випадків значно більше й багато педофілів після своїх розпусних дій і далі залишаються на волі.

Чому педофіли не за ґратами?

Чому ті, хто розбещує дітей, не несуть за це справедливого покарання? Про це «Карпатський об’єктив» попросив розповісти адвоката з Ужгорода Сергія Гомечка.

«Насамперед на законодавчому рівні потрібно посилити відповідальність за сексуальні дії до неповнолітніх та малолітніх осіб. Має бути реєстр таких злочинців. За педофілію не повинне бути умовне покарання! Так, суди часто виносять м’які вироки за сексуальні злочини. Чому так відбувається? Це – на совісті тих, хто вирішує людські долі. Крім того, як не прикро, досі наші закони містять купу суперечностей. Якщо збезчестили дитину, за це має бути максимальний термін! І тут – без варіантів! Згадаймо, до війни активно обговорювалося запровадження примусової хімічної кастрації для педофілів. Потім про це усі замовкли. Як на мене, сексуальні злочинні дії проти дітей – це серйозна річ і неповнолітні мають відчувати себе захищеними з боку держави у подібних випадках, адже їх не стає менше, – наголосив він. – Звісно, будь-які закони проблеми не вирішать, але бодай частка збоченців, якщо відповідальність буде більш суворою, перед тим, як спокушувати дитину, подумає про наслідки!».

А що з цього приводу можуть сказати психологи? Думками з «Карпатським об’єктивом» поділилася психотерапевтка Оксана Баранич.

«На жаль, основна біда в тому, що далеко не всі жертви сексуальних домагань навіть вдома зізнаються про те, що з ними сталося. Маленьких дівчаток (а часом навіть хлопчиків) залякують злочинці, їм погрожують або ж за мовчання пропонують гроші, подарунки… Потім починається інша проблема. У поліції дитині потрібно багато разів у деталях переповідати найстрашніші епізоди зі свого життя і вкотре відчувати біль та сором. Часом батьків це зупиняє. Ще один фактор – загальний осуд з боку громадськості. «Сміття з хати» також готові виносити не всі дорослі. Хоча це вкрай неправильно і породжує ще більшу безкарність! Тому відсотків 60 злочинів вирішуються без притягнення до цього правоохоронних органів – візитами до зловмисників і вимаганням матеріальної винагороди за нерозголошення страшної таємниці. Інша річ – ті справи, про які стало відомо поліції і коли батьки твердо вирішили йти до кінця. Тут справді існує серйозна проблема, бо педофілам нерідко закарпатськими судами виносяться лояльні вироки. Ми це бачили, хоча б у випадку зі зґвалтуванням трьома підлітками дівчинки на Воловеччині. Тут важливо йти до кінця, подавати вирок на оскарження, мати хорошого адвоката. Але все впирається в гроші, яких нерідко у людей немає. Тому, як на мене, проблема дуже серйозна. А потерпілі при цьому потребують ще й психологічної допомоги, яка їм рідко коли надається! Тому, вважаю, що у будь-якому випадку, якщо сталося нещастя, дорослі повинні всіма силами захищати інтереси збезчещеної дитини і не боятися робити розголос, без якого, на жаль, правди домогтися вдається далеко не завжди!», – запевнила вона.

І справді, за сексуальне насильство повинна бути реальна кримінальна відповідальність, тим більше, коли мова йде про маленьку людину, у якої ще не сформована до кінця психіка і якій така травма може серйозно зіпсувати долю. Батькам же, якщо не влаштовує вирок, варто бити на сполох, адже чимало як адвокатів, так і психологів готові допомагати в таких випадках жертві навіть безкоштовно…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини