122912
17:32 5.072023

45-річний закарпатець напав на 38-річного і встромив йому ніж у серце

Події 1680

Напідпитку закарпатці люблять з’ясовувати стосунки. На жаль, від градусу випитого у декого починають «зашкалювати» емоції… Добре ще, коли свою правоту наші краяни доводять виключно словами. Набагато гірше, коли від надміру амбіцій хочеться щось довести супротивнику і в хід починають іти кулаки, або навіть ножі. І таких випадків у області, як не прикро, чимало…

Прикрий інцидент із поножовщиною трапився наприкінці минулого року і на Ужгородщині. Двоє мешканців села Малий Березний посварилися і старший устромив у груди молодшого ніж.

Чим закінчилася ця історія і що стало передумовою конфлікту? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Напилися, посварилися, побилися…

Посеред ночі 13 грудня 2022 року до поліції від закарпатських медиків поступило тривожне повідомлення про те, що до них звернувся 38-річний чоловік із серйозними ножовими пораненнями. Нещасний був живим, але у вкрай важкому стані і ніхто не знав, чи вдасться врятувати його життя і чи не виникне якихось ускладнень.

А тим часом слідчо-оперативна група та група реагування патрульної поліції одразу ж вирушили на пошуки нападника. Його знайшли швидко. Він нічого не заперечував і був п’яним. У крові закарпатця виявили 3,49 проміле алкоголю.

Крім того, правоохоронці довідалися, що конфлікт стався у селі Малий Березний після застілля між потерпілим та його 45-річним знайомим, який раніше проблем із законом не мав, вів звичний спосіб життя і не створював проблем для інших.

Але тієї ночі він посварився з молодшим за себе односельцем і встромив йому у груди ніж. Знесилений поранений чоловік зміг самотужки добратися до лікарні і благав лікарів врятувати йому життя.

Як зазначено у Єдиному державному реєстрі судових рішень, інцидент трапився приблизно о 3 годині ночі. У прибудові біля будинку чоловіки разом відзначали свято Миколая і так досвяткувалися, що посварилися. Словесна перепалка під дією вжитих алкогольних напоїв швидко переросла у взаємні образи на адресу один одного, а відтак і у бійку.

Спровокував конфлікт Василь (імена дійових осіб із етичних міркувань замінено). Але Федір не бажав залишати образи без відповіді. Тож він «умисно, схопивши правою рукою кухонний ніж, який лежав на столі, затиснувши його клинком який відходив від мізинця, наніс потерпілому, який у цей момент знаходився у вертикальному або близькому до нього положенні тіла один удар в область грудної клітки».

Судово-медична експертиза кваліфікувала травму як «колото-різане поранення перикарду та верхівки серця», що відноситься до тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння.

Як пояснили чоловіки у суді конфлікт

Нещодавно відбулося судове засідання, під час якого в цій історії було розставлено всі крапки над «і».

Тож як пояснили свої дії учасники інциденту?

Свою провину Федір визнав лише частково. Він зізнався, що справді тієї ночі між ним та односельцем виникла сварка, але запевнив, що не мав наміру встромлювати в нього ножа, просто чомусь так вийшло, мовляв, якось автоматично.

«Під час спілкування ми посварилися, – заявив він. – Василь ударив мене по обличчю. Я образився і спересердя взяв ніж, який знаходився на столику, де також лежали інші кухонні прибори, та наніс йому удар. Відстань до ножа від місця, де між нами почалась штовханина була приблизно 1 метр».

Чоловік додав, що бачив, як взяв ніж, факт нанесення удару визнав, але переконував, що хотів знайомого тільки налякати, а не калічити чи тим більше вбивати. Також він у всьому розкаявся, а про вчинене, як запевнив, дуже шкодує.

У свою чергу Василь, зізнався, що того вечора завітав у гості до односельця, аби трохи посидіти і випити. Разом із ним до компанії долучився і давній товариш Федір.

«Нас було загалом четверо, – підкреслив чоловік. – Усі разом відпочивали у приміщенні прибудови, вживали горілку. Ми з Федором сиділи на дивані, а Іван із Петром – за столом. Причину, чому ми посварилися, не пам’ятаю, бо всі були напідпитку. Ми штовхалися і я ударив Федю по обличчю. У відповідь він схопив ніж та наніс мені удар у груди. Я відчув сильний біль. Одразу ж поїхав до лікарні. Більше нічого пригадати не можу. Раніше між нами конфліктів не було, а те, що сталося, я йому вже вибачив і не хочу, щоб знайомий через мене опинився у тюрмі. Матеріальних та моральних претензій до нього не маю!»

Двоє закарпатців (господар та гість), які стали свідками конфлікту, також поділилися згадками про той не дуже добрий вечір, який так гарно починався і так неприємно закінчився.

«У той день Петро запросив мене до себе у гості. Я прийшов приблизно о 20 годині. Ми сиділи, відпочивали. Десь опівночі до нас долучилися Василь та Федір. Вони сіли на диван. Під час гостини між ними виник конфлікт. Через що посварилися, не знаю, бо ми сиділи за столом, а вони від нас знаходилися досить далеко. Окрім того, ще й досить голосно лунала музика, слова, які вони вигукували один одному, було зрозуміти важко. Чув тільки, що обидва кричали один на одного. Саму бійку не бачив. Лише уже пізніше помітив Василя у майці, на якій у районі серця сочилася кров. Він скрутився. Потім його відвезли в лікарню, однак не пам`ятаю, чи викликали «Швидку допомогу», чи хтось зі знайомих або ж із нашої компанії сам сів за кермо. Згодом на місці події працівники поліції знайшли ніж, але я сам його не бачив», – запевнив Іван.

Господар будинку зізнався, що дійсно усіх трьох гостей сам запросив до себе того вечора. Якби ж він знав, чим закінчаться ті посиденьки…

«Спочатку ми з Іваном сиділи гостилися. Десь о 23-24 годині прийшли Василь із Федором. Ми вчотирьох спокійно спілкувалися, розважалися, пили горілку. Чомусь раптом між ними почалася сварка, а відтак і штовханина. Далі помітив, що Василь скрутився і в нього на грудях з’явилася кров. Коли запитав у нього, що сталося, він нічого не відповів. Я злякався. Зателефонував на «103». Але працівники «Швидкої допомоги» відмовилися їхати на виклик. Тому я з Федором сам відвіз Василя до лікарні, – заявив Петро. – Під час конфлікту я особисто ніж не бачив. Його згодом виявила поліція. Він знаходився між кухонними приборами біля дивану де сидів Федя».

Наразі зі здоров’ям Василя усе гаразд. Чоловік пройшов відповідне лікування у медичному закладі, одужав, із кривдником давним-давно помирився і повернувся до нормального ритму життя.

Федора ж суд визнав винним у нанесенні односельцю тяжких тілесних ушкоджень і засудив до 5 років позбавлення волі. Утім, враховуючи той факт, що від відповідальності закарпатець не ховався, навіть сам транспортував свою жертву до лікарні, зі слідством співпрацював і у своїх діях щиро розкаявся, вирок одразу ж замінив на більш лояльний – трирічний іспитовий термін.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбудеться благодійний захід на підтримку ЗСУ
18:25
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Всі новини