122684
10:31 28.062023

росія завдала удару про Краматорську: є загиблі і поранені

Події 1310

Вечір 27 червня став для Краматорська чорним. Російська армія завдала по місту страшного руйнівного удару.

Приліт стався о 19:32. Влучання припало на центральну частину міста, а саме на піцерію, де саме на той час було велике скупчення людей. Стеля та стіни закладу харчування обвалилися і під завалами опинилися десятки людей.

Про перших загиблих стало відомо одразу після початку рятувальної операції. Ними на жаль, виявилися неповнолітні. Серед них – 17-річна дівчина, яка працювала у закладі, а також дві 14-річні сестрички-близнючки.

Час від часу врятованих просили відійти подалі від місця влучання, або хоча б від місця вибуху, оскільки росіяни могли завдати повторного удару, але ніхто не йшов. Для багатьох там, під уламками найрідніші і найдорожчі люди.

Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Уже вночі стало відомо, що під завалами опинилася велика кількість людей, утім точну кількість ніхто спрогнозувати не міг. На місце події негайно виїхали правоохоронці та рятувальники. Однак невдовзі пролунала чергова повітряна тривога, тож роботи тимчасово довелося призупинити. Лише після відбою о 23:02 їх було поновлено.

Вдруге під обстріл потрапило селище Біленьке на околиці Краматорська — туди потрапила друга ракета російських військ, яку запустили ввечері. У результаті пошкоджень зазнали приватні будинки та автомобілі. Як зазначив голова Офісу Генпрокурора, у Біленькому було поранено 5 людей, які в той час перебували у себе вдома.

Набагато гірша ситуація у самому Краматорську, де на місці пригоди розгорнули оперативний штаб. За інформацією поліції, Краматорськ атакували двома ракетами С-300. У епіцентрі влучення спалахнула масштабна пожежа на площі 30 метрів квадратних. Її локалізували, утім швидко розібрати завали не змогли, адже масштаби руйнувань виявилися серйозними. Серед потерпілих, як наголосив Павло Кириленко, опинилася дитина 2022 року народження та троє іноземців. Загалом заклад харчування повністю зруйновано. Постраждали також декілька приватних будинків.

Ситуацію прокоментував Президент України Володимир Зеленський.

«Рівно на роковини удару російських терористів по Кременчуку, по торговельному центру, коли загинули 22 людини, російські нелюди знову спрямували ракети на Кременчуцький район…», – зазначив він. – Вони жорстоко обстріляли і Краматорськ. Ракети С-300. На жаль, є загиблі та поранені. Надається допомога. Триває розбір завалів.

Кожен такий прояв терору знов і знов доводить і нам, і всьому світу, що Росія заслуговує лише на одне за наслідками всього, що вона наробила: поразку та трибунал, справедливі та законні суди проти всіх російських убивць і терористів.

І я знов і знов дякую всім у світі, хто підтримує Україну та допомагає захисту наших людей!»

Оперативно відреагували на ситуацію і у США.

Сполучені Штати жорстко засудили удари Росії по Україні на тлі обстрілу Краматорська, що на Донеччині, і пообіцяли подальшу підтримку Києву.

Про це інформаційному агентству «Reuters» заявив речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

«Ми засуджуємо жорстокі удари Росії проти народу України, які призвели до масових смертей і руйнувань і забрали життя багатьох українських цивільних», – підкреслив він.

Кірбі також нагадав, що напередодні президент США Джо Байден провів телефонну розмову із очільником України і обговорив із Володимиром Зеленським підтримку України в перспективі, контрнаступ і події, які мали місце нещодавно в Росії.

Представник Білого дому додав, що США «продовжуватимуть підтримувати Україну і надаватимуть їй зброю та обладнання для захисту від російської агресії».

Тим часом у Офісі Генерального прокурора заявили, що у епіцентрі вибуху в Краматорську опинились багатоквартирні будинки, торговельні приміщення, автомобілі, поштове відділення та інші споруди, у яких повилітали вікна, шибки й двері.

За даними ДСНС, у результату обстрілу Краматорська постраждали 56 осіб, у тому числі восьмимісячне немовля. Одна людина врятована. Розбір завалів на місці трагедії проводили за допомогою двох кранів.

«Станом на 10:00 28 червня з-під завалів деблоковано тіла 9 загиблих осіб (у тому числі 3 дитини), постраждало 56 осіб (у тому числі 1 дитина, 2022 р.н.) та 7 осіб врятовано», – заявили у ДСНС.

До роботи залучили з подолання наслідків трагедії залучили всі профільні служби: рятувальників, психологів, поліцейських парамедиків, вибухотехніків, слідчих та криміналістів.

Як зазначили у відділі інформаційної політики прокуратури Донецької області, за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч.ч. 1,2 ст. 438 КК України).

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах