ko.net.ua

Встановлено причини вибуху газу та руйнування будинку у Куштановиці на Мукачівщині

Коли фахівці АТ «Закарпатгаз» йдуть на заняття до дітей, то розповідають, що газ — хоч і помічник у побуті, але дуже небезпечний. Наголошують, що незнання правил використання або їх недотримання може коштувати дуже дорого. Та, виявляється, що ці прості істини слід розказувати і дорослим. До прикладу, зовсім нещодавно, наприкінці травня, ЗМІ облетіла новина про вибух газу в одному з помешкань у Куштановиці, що на Мукачівщині. Що ж тоді сталося? Відповіді на ці питання шукали і газовики, і представники різних служб та структур, зокрема, Державної служби з питань праці у Закарпатській області.

Зранку 26 травня власник помешкання вирішив зварити собі кави, а тому поставив чашку з водою на електроплиту. Газової плити на той момент у приміщенні не було. Бо, як пояснив потім господар, він здав її на металобрухт, і люди, які забирали плиту, самі ж перерізали гумовий шланг та винесли газове обладнання. Кран перед обладнанням ніхто не перекрив… Через певний період, 26 травня, очікуючи на каву, він вирішив запалити цигарку, вийшов з кімнати, — тоді й стався вибух.

Сусід, який почув голосний звук, вибіг зі свого будинку і побачив зруйновану будівлю поруч. Власника ж із травмами та опіками терміново відправили до лікарні. Відповідні служби створили комісію, яка й розслідувала цей випадок.

Прибувши на місце інциденту, фахівці АТ «Закарпатгаз» виявили зруйновану будівлю: перекриття обвалене, вікна вибиті, стіни закопчені. При обстеженні з’ясувалося, що гумовий рукав обрізаний, а газова плита відсутня. Тож, найосновніша причина, яка призвела до вибуху — самовільний демонтаж обладнання, а окрім цього, — недотримання ряду вимог. Зокрема, у приміщенні були відсутні прилади, які б у разі витоку газу могли сигналізувати й попередити господаря про небезпеку. Технічне обслуговування газових мереж та обладнання (а за його проведення відповідає власник) не здійснювалося і договору на проведення таких робіт власник із жодною організацією він не укладав. Своїми діями, а в деяких випадках бездіяльністю, житель Куштановиці порушив ряд вимог Правил безпеки систем газопостачання.

Кожен закарпатець, який використовує у побуті природний газ, повинен усвідомити важливість дотримання правил експлуатації газу та газових приладів. Слід періодично перевіряти димові та вентиляційні канали на предмет їхнього функціонування, самовільно не втручатися у газову мережу чи роботу обладнання, використовувати сигналізатори природного та чадного газу, укласти договір із спеціалізованою організацією на технічне обслуговування системи газопостачання та газового обладнання.

Про це повідомляє пресслужба АТ «Закарпатгаз».