122621
11:15 27.062023

Встановлено причини вибуху газу та руйнування будинку у Куштановиці на Мукачівщині

Події 1256

Коли фахівці АТ «Закарпатгаз» йдуть на заняття до дітей, то розповідають, що газ — хоч і помічник у побуті, але дуже небезпечний. Наголошують, що незнання правил використання або їх недотримання може коштувати дуже дорого. Та, виявляється, що ці прості істини слід розказувати і дорослим. До прикладу, зовсім нещодавно, наприкінці травня, ЗМІ облетіла новина про вибух газу в одному з помешкань у Куштановиці, що на Мукачівщині. Що ж тоді сталося? Відповіді на ці питання шукали і газовики, і представники різних служб та структур, зокрема, Державної служби з питань праці у Закарпатській області.

Зранку 26 травня власник помешкання вирішив зварити собі кави, а тому поставив чашку з водою на електроплиту. Газової плити на той момент у приміщенні не було. Бо, як пояснив потім господар, він здав її на металобрухт, і люди, які забирали плиту, самі ж перерізали гумовий шланг та винесли газове обладнання. Кран перед обладнанням ніхто не перекрив… Через певний період, 26 травня, очікуючи на каву, він вирішив запалити цигарку, вийшов з кімнати, — тоді й стався вибух.

Сусід, який почув голосний звук, вибіг зі свого будинку і побачив зруйновану будівлю поруч. Власника ж із травмами та опіками терміново відправили до лікарні. Відповідні служби створили комісію, яка й розслідувала цей випадок.

Прибувши на місце інциденту, фахівці АТ «Закарпатгаз» виявили зруйновану будівлю: перекриття обвалене, вікна вибиті, стіни закопчені. При обстеженні з’ясувалося, що гумовий рукав обрізаний, а газова плита відсутня. Тож, найосновніша причина, яка призвела до вибуху — самовільний демонтаж обладнання, а окрім цього, — недотримання ряду вимог. Зокрема, у приміщенні були відсутні прилади, які б у разі витоку газу могли сигналізувати й попередити господаря про небезпеку. Технічне обслуговування газових мереж та обладнання (а за його проведення відповідає власник) не здійснювалося і договору на проведення таких робіт власник із жодною організацією він не укладав. Своїми діями, а в деяких випадках бездіяльністю, житель Куштановиці порушив ряд вимог Правил безпеки систем газопостачання.

Кожен закарпатець, який використовує у побуті природний газ, повинен усвідомити важливість дотримання правил експлуатації газу та газових приладів. Слід періодично перевіряти димові та вентиляційні канали на предмет їхнього функціонування, самовільно не втручатися у газову мережу чи роботу обладнання, використовувати сигналізатори природного та чадного газу, укласти договір із спеціалізованою організацією на технічне обслуговування системи газопостачання та газового обладнання.

Про це повідомляє пресслужба АТ «Закарпатгаз».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах